Güncel Haberler

ANALİZ: Türkiye – Yunanistan

2020 Tokyo Olimpiyatları‘na gidecek takımlardan birinin belirleneceği, Kanada’nın Victoria kentinde düzenlenen elemelerin yarı final günü geldi çattı.

A Milli Takımımız da gruptaki ilk 2 maçını kazanarak buraya kadar geldi ve grubu lider bitirdiği için diğer grubun ikincisi Yunanistan ile yarı finalde eşleşmiş oldu. Kaybeden takımın evine döneceği bu kritik maç öncesi gelin birlikte hem rakibimizi tanıyalım hem de galibiyetin reçetesini oluşturalım. Keyifli okumalar.

Oyun Kurucu Problemi

Larkin’in son dakikada sakatlanması, Berk’in burada Kanada’da sakatlanması ve Çekya maçında forma giyememesi ile beraber elimizde sadece Buğrahan kaldı saf oyun kurucu olarak. Uruguay ve Çekya karşısında Cedi’nin point-forward olarak devreye girmesi ve Furkan’ın da zaman zaman bu rolü üstlenmesiyle hücumda pek sorun yaşamadık. Hatta Çekya maçında Doğuş’un savunmada Satoransky karşısında gösterdiği iyi performans da galibiyetin anahtarlarından biri olmuştu. Ancak şimdi karşımızda Euroleague’in en değerli oyun kurucuları arasında yer alan 2 isim birden olacak. Nick Calathes şimdiye kadar takımını çok iyi organize etti ki tam 8.5 asist ortalaması ile oynuyor. O da Satoransky gibi fizikli bir guard ve Doğuş’un yine ona karşı baskılı savunmayla başarılı olabileceğini düşünüyorum ki Satoransky gibi skor tehditi yüksek bir isim olmaması da Doğuş’un işini kolaylaştıracaktır. Diğer isim ise yakından tanıdığımız Kostas Sloukas kuşkusuz. Turnuvada şimdiye kadar üst düzey bir performans sergilemiyor belki ama 13.5 sayı ve 5.5 asist ortalamasıyla takımın iki liderinden biri. Ayrıca Yunanistan’ın maç başına 17 hızlı hücum kaynaklı sayı bulmasının başmimarı da o diyebiliriz, takımı yarı sahadan hızlı çıkararak koşturuyor, açık alanda iyi organize ediyor. Dolayısıyla Doğuş ile beraber diğer guardımızın da ona dikkat etmesi kontrol altınad tutması şart. Çünkü koç Pitino iki ismi birlikte kullanmayı tercih ediyor ve Kanada karşısında toplam 24 sayı, 17 asist!!! ürettiklerini de hatırlatalım…

Dış Şut Yüzdesi

12 Dev Adam, turnuvaya başlarken dış şutların hücum performansımızı bu kadar etkileyeceğini beklemiyordum açıkçası ki takım olarak %46.9 ile üçlük atıyoruz. Kanatlarda oynayan iki NBA oyuncumuz Cedi Osman ve Furkan Korkmaz bu konuda farklı profillere sahip isimler. Cedi, bu sezon dış şutlar konusunda bir türlü ritmini bulamadı ki buradaki maçlarda da istikrarsız bir görüntü çizdi; Uruguay’a karşı 3-7, Çekya’ya karşı ise 1-4 ile oynadı. Furkan ise bu sezon NBA’de şutuyla yaşayan bir bench oyuncusuydu. Burada ise iyi bir performans sergiledi şuana kadar ve ilk maçta az top kullanıp 1-2 ile oynadıktan sonra Çekya maçında galibiyetin başmimarıydı 4-8 3sayı isabeti eşliğinde ürettiği 20 sayıyla. Bu iki isim dışında Melih’in 2 maçta da beklendiği gibi yay gerisinden etkili olduğunu (2.5-3.5) gördük. Bu maçta da hücumu açmak ve daha iyi saha yerleşimiyle iç-dış dengesini sağlamak istiyorsak bu 3 isim liderliğinde yay gerisinden istikrarlı bir performans yakalamak durumundayız.

Ribaundları Alan Final Biletini Kapar

Evet Yunanistan eski gücünde değil ve önemli isimlerden yoksun geldiler bu turnuvaya. Ancak halen uzun rotasyonlarında can yakabilecek tehlikeli isimler var ki 2 sayılık yüzdeleri %62.8 ve bizden daha iyi kullandılar boyalı alanı şuana kadar. Pota altında Milano’nun yeni transferi Konstantinos Mitoglou, enerjisi ve savaşçı kimliği ile başımızı ağrıtabilecek bir isim ki 2 maçta ortalama 8.5 ribaund alarak bu alanda da takımın açık ara lideri konumuda. Özellikle savunma ribaundlarını sağlam alması ve Calathes ya da Sloukas ile başlayan hızlı hücumların mimarı konumunda ki maç başına 17.0 sayı buluyorlar hızlı hücumlarla. Onun en büyük yardımcısı da Panathinaikos’da bu sezon da birlikte oynadıkları dev uzun Papagiannis. Maç başına 2 hücum ribaundu alıyor, bu alanda uzunlarımızın ona dikkat etmesi, topa hamle yapmadan önce onu box-out etmeleri gerekiyor. Ayrıca pota altında maç başına 7.5 top kullanıp 4.5 isabet sağlamış durumda. Bizim çok şey beklediğimiz Sertaç, Alperen, Ersan gibi uzunlarımız biraz arka planda kaldılar şuana kadar. Evet yine faydalı oynadılar, oyunu açma, hücuma çeşitlilik getirme ve ribaundlar konusunda iyiydiler ama bu maçta biraz daha öne çıkıp bu işleri daha da iyi yapmaları gerekecek. Genç yıldızımız Alperen Şengün, Mitoglou karşısında güzel bir sınav verecek, bu maçta da ondan en az 3 hücum ve 5 savunma ribaundu bekliyorum. Ayrıca açlak postta da fark yaratabileceğini düşünüyorum. İki takım da ilk 2 maçlarında ortalama 34 ribaund almış durumdalar ve açıkçası maçın bir çok faktörünü etkileyecek olan ribaundlarda üstünlüğü kuranın final biletini kapacağını düşünüyorum. Umarım Cedi başta olmak üzere kısalarımız da ribaundlara yardım ederler ve umarım Ömer Faruk ile Sertaç sahada olduklarında bu alanda bir kademe daha yukarı çekebilirler performanslarını.

Bench Katkısı

Yunanistan’ın bizden iyi olduğu bir nokta varsa o da kuşkusuz bench katkısı. İki maçta ortalama 50 sayılık bir destek aldılar kenardan gelen isimlerinden. Bu yükü sırtalayan isimler ise Leonidas Kaselakis (11.0 sayı) ve Giannoulis Larentzakis (14.5 sayı) oldular ki bu onu takımın en skorer ismi yapmış durumda. Özellikle Larentzakis Çin karşısında ürettiği 21 sayıyla kenardan gelerek takımının rahat bir galibiyet almasını sağlamıştı. Dolayısıyla guardlarımızın o oyuna girdiğinde üzerindeki baskıyı arttırması, potaya gidişlerini, koridorları kapatarak olabildiğince engellemeleri gerekiyor, onun hücuma getirdiği enerji ve yaratıcılığını kesebilmek galibiyet yolunda önemli faktörlerden biri olacak. 12 Dev Adam ise benchten maç başına 35 sayılık bir katkı alabildi. İki maçta farklı beşlerle oynamamızın etkisi büyük olsa da bu katkıyı arttırmamız şart. Melih Mahmutoğlu iki maçta da benchten gelen ve ortalama 11.5 sayıyla, dış şutlar eşliğinde en istikrarlı katkıyı veren rotasyon oyuncumuz oldu. Bu maçta onunla beraber kenardan gelecek 2 uzunumuzun da mutlaka enerji ve skor katkısı vermeleri gerekiyor.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …