Güncel Haberler

Fenerbahçe Beko Genel Menajeri Yannier, Play-Off Öncesi Açıklamalarda Bulundu

Fenerbahçe Beko Genel Menajeri Derya Yannier, Turkish Airlines Euroleague play-off öncesi Fenerbahçe Televizyonu’nda yayınlanan 40+ programına konuk oldu. Sezonun geride kalan bölümünü değerlendiren ve kalan bölümü ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yannier, yapılan çalışmalar ve hedefler ilgili de bilgiler verdi.

Yannier, Dimitris Itoudis’in ayrılış süreciyle ilgili, “Her basketbol sezonu artık içinde farklı hikâyeler barındırıyor. Bu oyuncular 80’e yakın maç oynuyorlar. Milli takımlarla beraber maç sayısı daha da artıyor. Mecburen fazla sayıda kişiden oluşan bir kadro kurmak zorunda kalıyorsunuz ve sezonun başından sonuna aslında sezon içerisinde birçok farklı iniş çıkış yaşadığınız dönemler oluyor. Bunu yönetmek zorunda kalıyorsunuz. Bu sezon da bizim için aslında böyle bir sezon oldu. Geçen sezonun başında yeni bir yapılanmaya başlamıştık. Geçen senenin başında hedefimizi, Fenerbahçe’yi her sene Final Four’da olduğu, kupalar kazandığı, tekrar Avrupa’nın zirvesine çıkmak için mücadele ettiği yere geri döndürmek olarak lanse etmiştik. Tabii bunu ortaya koyarken de bunun çok zor olduğunun farkındaydık. Ama bir yandan da Fenerbahçe’de hedefleri yüksek koymak zorundasınız. Bu projeye koç olarak Dimitris Itoudis’le başlamıştık. Kendisiyle belli bir planlamaya başladık. Bazen zamanlama olarak, sezonun içerisindeki takım dinamiklerini gözlemlediğinizde cesur kararlar almanız gerekebiliyor. Bu da bu işin bir parçası. O anda dinamiklerin, şartların getirdiği noktada zamanlama olarak da böyle bir değişikliğin takıma faydalı olacağına inandık. O zaman böyle bir karar aldık. Her fırsatta dile getiriyorum, Dimitris Itoudis’e de bu 1,5 senede yaptıkları için teşekkür ederim. Kendisine de kariyerinde bundan sonra başarılar dilerim. Anlaşırken olduğu gibi ayrılırken de medeni bir şekilde oturduk, sebeplerini, böyle olması gerektiğini kendisine anlattık. Profesyonel olarak bizim yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam edeceğimizi söyledik ve kendisiyle ayrıldık.” şeklinde konuştu.

Jasikevicius’un takıma katılış sürecine de değinen Derya Yannier, “Sarunas Jasikevicius’la yeni bir sayfa açmak istedik. Sarunas’ın tabii o dönemde boşta olması bizim için önemli bir artıydı. Kendisiyle o zaman uzun uzun konuşmalar yaptık. Tabii ki bu konuşmalarda bir yandan bu senenin özeli –takım yapısı, hedefleri- bir yandan da geleceği inşa etmek üzerine çok fazla istişarede bulunduk. Kendisine özellikle şu açıdan çok teşekkür ederim: Gerçekten benim de yaklaşım tarzım, anlayışım, çalışma tarzım her zaman şeffaf paylaşım ve iletişimden yana; ilk günden itibaren bu bakımdan gerçekten çok açık ve tamamen benimle aynı sayfada buluşan şekilde duruma yaklaştı. Her zaman aramızda fikir alışverişi oluyor. Elbette fikir ayrılıkları yaşanabiliyor. Bu işin doğrusu o. Ama günün sonunda Sarunas’la iletişim açısından çok iyi bir frekansımızın olduğunu, iyi bir iletişim içinde bulunduğumuzu söyleyebilirim. Bundan sonrasında Fenerbahçe’nin geleceğini inşa ederken bu en büyük güvencemiz olacak. Zaten iyi bir takımımız vardı. Hala ben kadromuzun iyi olduğunu düşünüyorum. Sarunas da zaten gelmeden kadroya inandığı için bu görevi devralmak istedi. Geldiğimiz noktada takım buna çok iyi reaksiyon verdi. Elbette bir sezon içerisinde Avrupa’nın sayılı koçlarından birini bir takımdan çıkarıp Avrupa’nın sayılı koçlarından bir başkasını getirmek çok zor bir operasyondu. O bakımdan yorucu günlerdi ve takımın buna vereceği reaksiyonu da o anlamda kestirmek de kolay değildi. Günün sonunda hem enerji olarak hem de oyuncuların Sarunas’la olan diyalogları olarak her gün üzerine inşa ettiğimiz bir süreç yaşadık. Bu anlamda ben geldiğimiz noktadan memnunum. İnşallah başladığımız Play-off serüveninde bunun meyvelerini toplarız. Tekrardan Fenerbahçe’yi Final Four’a taşımak bizim öncelikli hedefimizdi. 2 sene önce Play-off dışında olduğumuz bir resimden geçen sene son maçta Final Four’u kaçırdığımız bir sürece geldik. Bu sene de inşallah üzerine yeni bir parça ekleyebiliriz ve tekrardan Final Four’daki yerimizi alırız.” değerlendirmelerini yaptı.

Jasikevicius’un takımın başına geçtikten sonra kazanılan Türkiye Kupası ve yakalanan yukarı yönlü ivmeyle ilgili şunları kaydetti:

Türkiye Kupası bizim sezon başında koyduğumuz 3 kupa hedefimizden biriydi. Bizim için her zaman bir kupa varsa o kupayı kazanmak en önemli hedeftir. Türkiye Kupası’na da bu şekilde yaklaştık. Sarunas’ın geliş süreciyle çok çabuk bir ritim kazanma mecburiyetindeydik. Bu anlamda kendisini çok takdir ediyorum. Yüzüne de söyledim. Bir takımı sezon içerisinde almak, bir gün sonra antrenman yapıp hemen önemli bir EuroLeague maçına çıkmak ve sonrasında bu hedeflerin peşinde koşmak herkesin cesaret edebileceği bir şey değil. Bu anlamda Sarunas’a çok büyük kredi veriyorum. Geldikten sonra direkt asistanı Tomas’la beraber –o da çok değerli bir insan ve gerçekten onun da çok ciddi katkısı oluyor- bu temponun içerisine girdiler. O dönem ilk önümüze çıkan hedeflerden biri Türkiye Kupası’ydı. Türk oyuncuları, genç oyuncuları resme çok güzel dâhil etti. Oradaki birlikteliği, enerjiyi yukarı çekmeyi başarılı bir şekilde sağladı. Takım o dönemde ve ondan sonrasında gerçekten ritimde ve enerjisi yüksek olarak devam etti. Türkiye Kupası’nı net bir şekilde kazandık. Bize özgüven de sağladı. Basketbolumuzu, oynadığımız oyunu, Sarunas’ın inşa etmeye çalıştığı felsefeyi pekiştirdi. Bu anlamda Türkiye Kupası bize önemli bir ivme kazandırdı. Sonrasında oyunumuz ve takım içerisindeki pozitif enerjimiz artarak devam etti.

Şunu da ekleyeyim; enerji yükseldiği zaman, sezonun uzunluğundan kaynaklı, pozisyonlar, hedefler de artık belli olduğunda, takımda ister istemez bir mental ve fiziksel kendini geri çekme, hafif bir duraksama dönemi olabiliyor. Son dönemde bunu kendi içimizde bekliyorduk ve gözlemliyorduk. Teknik ekiple konuştuğumuzda benim de etrafımdakilere söylediğim, ‘takım bu dönemde biraz düşebilir, takım içerisinde bunu sezinliyoruz’ dediğim bir dönemdi. Biraz onu yaşadık. Fakat önemli olan tekrar o ivmeyi en tepeye, enerjimizin en yüksek olduğu, basketbolumuzun en akışkan olduğu döneme tekrar geri döndürebilmek. İnşallah Play-off serisinde bunu sağlarız.

Fenerbahçe SK

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …