FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde 2022-23 sezonunun grup etabı tamamlandı.
5 temsilcimizin mücadele ettiği normal sezon gruplarında toplamda 32 takım mücadele etti ve birbirinden keyifli, çekişmeli maçlar izledik. Tabi bu maçları keyifli hale getiren faktörler de bireysel performanslardı. Gelin birlikte normal sezonun ödüllerini birlikte sahipleriyle buluşturalım.
SÜRPRİZ YUMURTA
Normal sezon gruplarını 6 maçını da kazanarak namağlup tamamlayabilen bir takım olmadı. Ama bir çok grupta sezon başlamadan favori olarak gösterilen takımlar ilk sırayı elde ederek play-in oynamadan direkt olarak Top 16 biletini kapmış oldular. Bu takımlar arasında en dikkat çekici olan, sezonun sürpriz yumurtası diyebileceğimiz ekip ise kuşkusuz Telekom Bonn oldu. Fin koç Ilsalo yönetimindeki Alman ekibi AEK, temsilcimiz Pınar Karşıyaka ve Reggio Emilia’nın yer aldığı B grubunu 5 galibiyet, 1 mağlubiyet ile lider olarak bitirmeyi tamamladı, büyük bir sürprize imza attı. Hem temsilcimiz hem de Yunan ekibi bu turnuvada daha önce F4 oynamış, önemli ve köklü kulüpler. Onları geride bırakarak elde ettikleri bu başarıyla gerçekten ayakta alkışlanmayı hakettiler.
EN İYİ GENÇ OYUNCU
Geçen sezon ortasında koç Pistiolis’in göreve gelmesiyle beraber Galatasaray NEF‘in seviye atladığını net olarak görmüştük. Bu sezon da istikrarlı ve başarılı basketbolunu sürdüren sarı kırmızılılarda bu sistemin için en çok gelişim gösteren isim de 22 yaşındaki Sadık Emir Kabaca oldu kuşkusuz. Artık milli takımımızın da önemli parçalarından biri haline gelen genç uzun, hem dış şut tehditi hem de güçlenen fiziği ile pota altında da etkinliğini arttırmasıyla beraber Yunan koçun en güvendiği isimlerden biri oldu. Normal sezonda 6 maçın tamamında görev alırken ortalama 26.3 dakika sahada kaldı ve 11.7 sayı, yüzde 41.2 3sayı, 4.8 ribaund, 1.8 asist, 1.5 top çalma, 14.2 verimlilik puanı istatistiklerini tutturdu ve biz de onu alkışlarla normal sezonun en iyi genç oyuncusu seçtik.
EN İYİ ÇAYLAK
C grubunda temsilcimiz Galatasaray ve Hapoel Holon gibi iki güçlü rakiple birlikte mücadele eden Oostende, son 2 maçında bu iki rakibi de devirerek 3. sıradaki yerini aldı ve play-in oynamaya hak kazandı. Belçika ekibinin elde ettiği bu beklenmedik başarının mimarı ise çaylak forvet Tre’shawn Thurman‘dan başkası değildi. 27 yaşındaki Amerikalı forvet, sadece BCL’deki değil, Avrupa’daki çaylak sezonunda dikkatleri üstüne çeken performanslara imza attı buradaki 6 maçta. Ortalama 26.4 dakika sahada kalırken, 16.3 sayı, yüzde 56.5 3sayı (2.2 isabet), 6.5 riaund, 1.3 top çalma, 19.5 verimlilik puanı istatistiklerini yakaladı. Biz de onu alkışlarla normal sezonun en iyi çaylak oyuncusu seçiyoruz.
MVP
Her ne kadar verimlilik puanı ortalaması en iyi olan isim Kemp olsa da takımı İsrail ekibi turnuvadan artık elendi. Dolayısıyla bireysel performansının etkisi yetersiz kaldı. Diğer taraftan normal sezonun en iyi verimlilik puanı ortalamasına sahip ikinci ismi TJ Shorts ise takımı Telekom Bonn‘u grup lideri olarak, play-in oynamadan direkt bir şekilde Top 16 turuna taşımayı başarmıştı. 1.75 metre boyunda olan atom karınca Riga’daki performansının bir üst kademeye çıkararak sürati ve zekası sayesinde fiziksel dezavantajlarını neredeyse kapatmayı başardı. Alman ekibi ile 6 maçın tamamında görev alırken ortalama 31.4 dakika sahada kaldı ve 24.2 sayı, yüzde 52.4 3sayı (1.8 isabet), 4.2 ribaund, 6.7 asist istatistikleriyle 26.0 verimlilik ortalamasına ulaştı. Biz de ele avuca sığmayan solak oyun kurucuyu alkışlarla normal sezonun en değerli oyuncusu seçiyoruz.
EN İYİ BEŞ
- Maurice Kemp (Bnei Herzeliya): 25.4 sayı, 7.6 ribaund, 1.4 asist, 27.2 verimlilik puanı
- TJ Shorts (Telekom Bonn): 24.2 sayı, yüzde 52.4 3sayı (1.8 isabet), 4.2 ribaund, 6.7 asist, 26.0 verimlilik
- Joe Ragland (Hapoel Holon): 14.3 sayı, yüzde 42.5 3sayı (2.8 isabet), 4.5 ribaund, 11.2 asist, 21.3 verimlilik
- Zach Hankins (Hapoel Jerusalem): 16.8 sayı, yüzde 76.3 2sayı (7.5 isabet), 7.2 ribaund, 1.2 asist, 1.5 blok, 20.7 verimlilik
- Tre’Shawn Thurman (Oostende): 16.3 sayı, yüzde 56.5 3sayı (2.2 isabet), 6.5 ribaund, 19.5 verimlilik