Güncel Haberler

Sezon Başlarken Yeni Kurallara ve Hakemlerimize Göz Atalım (Suat YAHYABEYOĞLU)

Sevgili basketbol dostları;

Bu yazımda 2018-19 sezonu öncesi genel bir değerlendirme yaptım. Keyifli okumalar.

*Önceki yıllarda olduğu gibi–Euroleague,fiba hakemi,dünya şampiyonalarında ve tbsl de başarılı maçlar yöneten –bir hakemimiz MHK atamalarına ve maç içerisindeki uygulamalara tepki göstererek hakemlikten istifa edip,kısa süre sonra aynı MHK de üye olarak yer almıştı, halen de üye. Tanıdığım bütün basketbol dostlarıma sordum ama neden böyle bir görevi kabul ettiğini anlayabilen ya da açıklayabilen çıkmadı.

*Bu sezon da yaşının dolmasına daha bir yıl olmasına karşın MHK başkanı tarafından,hakemliği bırakması tavsiye edilen A klasmanı kardeşimiz, derhal MHK üyesi oldu.

*Bizzat MHK başkanı ve hakem direktörü olan kişinin açıklaması var.Tüm hakem atamaları,değerlendirmeleri,klasman belirlemeleri ,değerlendirici belirlenmesi ve ataması vs vs benim tarafımdan yapılacaktır,diye.

*İzmir bölgesinin tek A klasmanı hakemi sezon bitiminde (1977) doğumlu ani bir kararla hakemliği bıraktı.2017-18 sezonunda 27 maç yönetmiş,ancak aynı sezon da profesyonel hakemliği veto edilmişti.2018-19 sezonu içinde veto yediği ,rivayet ediliyor.

*İzmir, Bursa, Adana, Eskişehir, Trabzon, Gaziantep,Kayseri gibi şehirlerimizden A klasmanı hakemimiz yoktur.

*33 A klasmanı hakemin 17 si İstanbul da…..

*İki sezondur B klasmanında hiç bir görev yapmayan hakem yine B klasmanında.Hastalık,askerlik veya sakatlık yoktur.

*B Klasmanında hiç baş hakemlik yapmamış, ya da zorluk derecesi çok düşük maçları yönetmiş–yeteri kadar pişmemiş–kardeşlerimiz A klasmanına yükselmektedir.

*A -B-C Klasmanında görev yapan hakem değerlendiricilerinin büyük bir bölümü hiç hakemlik yapmamış ya da çok az yapmış kişilerden oluşmaktadır.Zaten bu değerlendirmeler de doğru dürüst okunmamaktadır.

*B klasmanında hiç baş hakemlik yapmamış, bir hakem üstün başarıyla–değerlendirici puanlarıya–A klasmanına yükseldi.Daha A klasmanında maç bile yönetmeden fiba seviyesine yükseldi.Tbsl de görev aldığı zorluk derecesi çok kolay olan maçlarda bile çizgi kararlarını yanlış verdi.

*2017-18 Sezonunda Avrupa tek B klasmanında olan fiba hakemi bizdeydi.O da B klasmanında hiç baş hakemlik yapmadan ve çok kolay maçları yöneterek bu sezon A klasmanına yükseldi.

*Faul–topla yürüme ve sportmenlik dışı faul hiç bir klasman hakemi tarafından bir standarda oturtulamadı ve bu sorunun üzerine eğitim kurulu tarafından hiç gidilmedi.

*Eski Yunan fiba hakemi çok yüksek ücretle danışman olarak getirildi ve ne faydası olduğu bilinmiyor.

*Sayısı 8 ile 10 arası olduğu sanılan profesyonel A klasmanı hakemle 3 yıllık aylık 5.000 tl net ücretle anlaşma yapıldı.Bu maaşın karşılığı yapılması gereken görevlerin hiç birisi hakemler tarafından yapılmadı.Ülkemizde asgari ücret 1.600 tl dir ve insanlar günlük ortalama 10 saat çalışmaktadırlar.

*Hakem direktörü—MHK eğitim direktörü ve hakem eğitim danışmanlarının net maaşları kimse tarafında bilinmemektedir ve açıklanmamaktadır.Ortada çok çok yüksek rakamlar dolaşmaktadır.

*Daha önceki yıllarda 5 günle–çok az–sınırlı olan aday hakem ve masa görevlisi kursları önce 3 güne indirilmiş sonra da internet ortamına taşınarak neredeyse olanaksız hale getirilmiştir.

*Klasman hakemlerinin neredeyse tamamı illerindeki mini,yıldız,genç ve okul maçlarında görev almamaktadırlar.

*Belli şehirlerde il temsilcileri,masa görevlileri ve il hakemlerinden çeşitli isimlerle para almaktadırlar.

*Çok sayıda ilde hala hakem ve masa görevlileri hala paralarını alamamışlardır.

*2017–18 sezonunun 10 haftasından başlayarak C klasmanı hakemler tarafından yönetilen BGL maçlarına baş hakem olarak A klasmanı hakemler atanmaya başlandı.Bu durum önce A klasmanı hakemler tarafından ceza olarak algılandı, C klasmanı hakemlerin de hakkı yenerek birer maç az yönetmelerine sebep oldu.

*Yukarıdaki maçlarda basketbol anlayışı birbirine zıt ve birbirini tanımayan üç kişini adete sahadaki savaşı yönetim kalitesini çok düşürdü.

*Yüzde yüz bilgi sahibi olmasam da A klasmanı hakem aynı maça uçakla C klasmanı hakemler BGL maçlarına otobüsle seyahat ettiler. A klasmanı hakemler de C parası aldılar.

*Üç ayrı sezonda üç değişik sponsor reklamıyla sahaya çıkan hakemlerin ücretlerine artış olarak hiç yansımadı.

*2017–18 sezonu sonuna kadar U serisinde uygulanan anlamsız kurallar başta hakemler olmak üzere tüm ilgililere kurdeşen döktürmüştür.

*Cep telefonu çalınan eski fiba hakemi çalan hakemi bulur ve tabancayı alnına dayar,sana bir saat veriyorum telefonum gelecek der ve telefon gelir.Şu sıralar her ikisi de görevdeler, tabi bu olay ülkemiz de değil, uganda da olmuş…..Biz de olması düşünülemez bile…

*Müsabaka yönergelerine göre il hakem komitesi üyeleri,lig maçlarında saha komiserliği yapamazlar ama ülkemizde yapılır.

*Hakemlerimiz klasmana yükselince yada klasman yükselince herkese teşekkür ederler,düşünce yada düşürülünce lanet okurlar.Şimdiye kadar ben bu klasmanı hak etmiyorum neden yükselttiniz diyeni duymadım.

*Bugün 27 eylül 01 ekim de uygulanmaya başlanacak olan yeni kuralların basketbol ailesine aktarılmadığı il sayısı fazla.Anlatan veya anlatacakların kapasitesi de ayrı bir sorun.

*Avrupanın en en iyi liginde maç yöneten hakemlerimizden birisi 2017-18 sezonu başında fiba listesine alınmadı ama eurolegue yöneticileri bir ilke imza atarak onu yine listede tuttular.

*3. Euroleague hakemimiz mhk başkanının listesinde en son sırada olan kişi idi…..

*Fiba hakemleri ,ulusal hakemlerin baş hakem olduğu maçlara 2.yardımcı olarak defalarca atandılar ama hiç birinden bir itiraz yada sorgulama gelmedi.

*Hakem dernekleri teker teker kapandı ( işlevi olmayan bir tane var) .Hakemler tam bir dağılmışlık içerisindeler.

*TBF genel kurulunda (üst düzeyde maç yönetmiş faal olmayan 2 eski hakem) dışında hakemlerin oy hakkı yok.

*Hakem adayı olacakların lisanslı basketbol oynamış olma şartı yok.

*Basketbol oyuncu, antrenör, yönetici ve diğer aktörleri ,maçlar sırasında hakemlerin egolarını tatmin ettikleri aktörler olmuşlardır ve çok rahatsız edici bir durumdur.

*Çoğu illerde alt yapı maçları başladı….01 ekime kadar eski kurallar…sonra yeni kurallar…

*Yeni kuralları sonraki yazımda ayrıntılı olarak inceleyeceğim, ancak masada –teknik gözlemci–oturmayacak, kararı çok ama çok olayın başlangıcı olacaktır.

mutlu kalın, basketbolla kalın…

Eski FIBA Hakemi: Suat Yahyabeyoğlu

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …