Güncel Haberler

Analiz: BSL’de Halen Serbest Olan 10 Yıldız Oyuncu

ING Basketbol Süper Ligi‘nde sezonun tamamlanmasının ardından hem takımlarımız hem de Avrupa’daki diğer kulüpler transferde birçok hamleye imza attı.

Gelin birlikte geçen sezon ligimizde boy gösteren ve kontratları bittiği halde halen yeni adresleri belli olmayan 10 yıldıza bir göz atalım.

*** Oyuncular alfabetik şekilde sıralanmıştı.

ALPHA KABA

2.08 metre boyunda olan 25 yaşındaki Fransız uzun, BSL’de çıktığı 31 maçta ortalama 31.3 dakika süre alırken 13.6 sayı, %61.5 2sayı, %46.0 s.atış, 10. 3 ribaund, 1.0 asist, 1.5 blok, 1.3 top çalma, 17.0 verimlilik puanı istatistikleriyle mücadele etmişti.

Bu sezon Gaziantep 19 galibiyete ulaşarak kulüp rekorunu kırdı ve normal sezonu 4. sırada bitirerek play-off’a ev sahibi avantajı ile girmedi, orada Daçka ile iyi mücadele etse de sonunu getiremedi ve elendi. Bu başarıları elde ederken de artık kulübün geleneği haline gelen “yıldız uzun yaratma” misyonunu da yerine getirmiş oldular. Jekiri ve Jaiteh’den sonra Alpha Kaba da cilalama ve parlatma fabrikasının yeni ürünü oldu. Bir uzun için en verimli olan 25-29 aralığında buraya gelen Fransız oyuncu koç Açık’ın sisteminde hem savunmada çember koruma görevinde hem de hücumda ikinci şans sayıları artı ikili oyun bitirişlerinde ligi domine etti adeta.

CHRIS SINGLETON

2.06 metre boyunda olan 32 yaşındaki tecrübeli uzun forvet, geçtiğimiz sezon BSL’de 21 maçta ortalama 27.8 dakika süre alırken 7.8 sayı, %34.9 3sayı, 4.1 ribaund, 1.2 asist ve Euroleague sahnesinde 36 maçta ortalama 18.0 dakika süre alırken 3.9 sayıi 2.8 ribaund ile katkı verebilmişti.

Koç Ataman’ın sisteminde yıllardır 4 numaranın ne kadar önemli olduğunu ve bu pozisyonlarda oynayan oyuncuların kariyerlerini nasıl yükselttiklerini defalarca kez gördük, kuşkusuz Singleton da bu örneklerden biriydi. Singleton atletik özellikleri yüksek, çabuk el ve ayaklara sahip olan, mobil bir 4 numara. Özellikle savunmadaki direnci, top çalma becerisi ve blok tehditi ile farklı bir uzun. Diğer taraftan hücumda potadan uzak oynamayı da biliyor, dış şut tehditi de oldukça yüksek. Mental anlamda düşmüş bir şekilde gelmişti Anadolu Efes’e ama koç Ataman’ın sisteminde savaşçı kimliğini yeniden kazandı, kendini buldu. Kritik maçlarda sahneye çıkarak önemli sayılara imza attığı gibi aldığı ribaundlar ve savunmada sergilediği kritik hamlelerle tartışmasız Anadolu Efes’in üst üste gelen 2 Euroleague şampiyonluğundaki x-faktörlerinden biriydi, özellikle play-off dönemi başladığında pelerinini çıkarıp bir süper kahramana dönüştüğüne deflarca kez şahit olmuştuk.

DEDRIC LAWSON

2.06 metre boyunda olan 24 yaşındaki genç uzun, geçen sezon BSL’de 30 maçta ortalama 30.8 dakika süre alırken 10.1 sayı, %33.0 3sayı, 7.5 ribaund, 2.3 asist, 1.0 blok, 1.4 top çalma ve Şampiyonlar Ligi cephesinde ise 9 maçta ortalama 34.8 dakika süre alırken 11.7 sayı, %35.0 3sayı, 8.0 ribaund, 2.6 asist, 1.4 top çalma ile katkı sağlamıştı.

2019 Kansas çıkışlı olan ve sonrasında G-League’de Austin Spurs forması giydikten sonra geride bıraktığımız sezonu Güney Kore Ligi’nde tamamlayan Lawson dış şut tehditi ile öne çıkan hem 4 hem de 5 numarada süre alabilen bir uzun. Gerek ceza üçlüklerinde gerekse ikili oyunlarda dışarı açılarak bulduğu şutlar en önemli artıları diyebiliriz. Bununla beraber yüzü dönük de tehditi yüksek bir uzun, top tekniği yüksek ve çembere kıvrılabiliyor penetre ederek. Geçiş hücumlarında da yüksek motoru sayesinde bitirici rolünde faydalı oluyor. İyi bir skor opsiyonu olmasına rağmen önce takımı düşünen, bencil olmayan, pas vermeyi bilen ve seven bir oyuncu. Hücum ribaunlarındaki katkısının da ortalama üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Savunma tarafında ise toplu oyuncunun karşısında iyi durduğunu, uzun kollarını kullanarak hem top çalma hem de pas araları konusunda faydalı olduğunu biliyoruz. Bunun yanında ikili oyun savunmasında da fena iş çıkarmıyor, bacakları ağır değil ve adam değişmelerde guardların karşısında kalabiliyor.

Gelelim eksilerine. Öncelikle fiziksel teması fazla sevmeyen, pota altında oynamak istemeyen bir uzun. Bu da onun alçak postta bir tehdit olmaması anlamına geliyor elbette. Evet elit bir atlet değil ama mevcut özellikleri ile aslında pota altında faydalı olabilecek, orada da üretebilecek bir uzun ama daha çok orta mesafe ya da dış şutlara odaklanmış olarak oynuyor. Şutuna da gereksiz çok güveniyor ve halen istikrarlı bir şutör değil, maç ve maç hatta maç içerisinde bile inişler çıkışlar yaşıyabiliyor yüzdeler anlamında. Savunma tarafında ise fiziksel anlamda biraz eksik kalıyor alçak postta, zaten teması da fazla sevmediği için burada kolay lokma oluyor diyebiliriz. Ribaundlarda da iyi değil, mentalite olarak topu takip etmesi ve box-out’u öncelikli olarak düşünmemesi verimliliğini düşürüyor bu alanda. Diğer taraftan takım savunmasında taktiksel anlamda kendisini geliştirmesi şart, rotasyonlarda sorun yaşayabiliyor ve topsuz savunmada ortalama seviyede bir isim olduğunu belirtmek lazım.

KASEY SHEPHERD

1.89 metre boyunda olan 28 yaşındaki Amerikalı guard, geçen sezon BSL’de 25 maçta ortalama 22.5 dakika süre alırken 11.2 sayı, %36.4 3sayı, 3.2 ribaund, 3.8 asist, 1.4 top çalma ve Şampiyonlar Ligi’nde ise 14 maçta ortalama 16.0 dakika sahada kalırken 6.1 sayı, 1.7 ribaund, 2.4 asist, 1.2 top çalma ile katkı vermişti.

Shepherd’ın bu sezon adından sıkça söz ettirmesindeki temel nedenlerden birisi kuşkusuz yüksek yüzdeli şut tehditiydi. Özellikle dribbling üstü üçlükleriyle fark yaratan Shepherd, ceza atışlarında da çok etkili bir isim, rakip savunmaların kesinlikle boş bırakmaması gereken bir oyuncu olduğunu defalarca kez hatırlatmıştı. Şutlarının yanında çabuk yön değiştirmeleri ve ani ivmelenmeleriyle potaya atak ederek kendi skorunu da yaratabilen delici bir guard. Savunmasını dengesiz yakaladığında çok rahat geçebilen Shepherd’ın patlayıcılığı da yüksek. Pozisyonları her iki eliyle ve her iki yöne de giderek bitirebilmesi, ayrıca orta mesafeden bulduğu floaterları da silahları arasına eklemiş olması önemli artılarından biri. Bu özellikleriyle beraber aslında en çok etkili olduğu alan geçiş hücumlar, çabukluğu ve patlayıcılığı ile potaya yaptığı atakları durdurmak kolay değil. Yarı sahada ise ikili oyunlarda hem şut hem de penetre silahlarını kullanabildiği için perde sonrası rakiplerin ona çözüm üretmesi kolay olmuyor ki bu sezon pasör özelliklerini de geliştirdi, özellikle devrilen uzunu iyi besliyor. Savunmada onun adına söyleyebileceğimiz en önemli artı çabuk elleri sayesinde çaldığı toplar diyebiliriz.

Hücumda eksi olarak sayabileceğini bir kaç faktör var. Öncelikle skor öncelikli bir guard ve oyun kurucu özellikleri iyi seviyede değil. Bir çok basit hatayla beraber top kaybı tehlikesi yüksek bir oyuncu. Sıkça tercih hataları yapabilen, basit paslarda zorlanabilen ve bu nedenle de maç içerisinde hücum verimliliği düşebilen bir guard. Diğer taraftan çabukluğu ile aslında savunmada iyi performans sergilemesi beklenebilir ama oyunun bu tarafında pek istekli değil, savunmada efor harcamayı sevmiyor. Agresif bir oyuncu değil, rakibi onu geçtiği zaman hemen pes edip elleriyle müdahelelerde bulunmaya çalışıyor. Yanal çabukluğu ve konsantrasyonu iyi durumda değil. İkili oyun savunmasında da rakibi ile fiziksel teması sağlayamadığı ve perdelere kolay takıldığı için toplu rakibine çok fazla alan tanıyor, takımını zor duruma sokabiliyor.

MALCOLM THOMAS

2.06 metre boyunda olan 34 yaşında olan Amerikalı uzun, geçen sezon BSL’de 19 maçta ortalama 31.2 dakika süre alırken 14.1 sayı, 7.8 ribaund, 2.4 asist ile katkı vermişti.

Atletik özellikleri, çok istikrarlı olmasa da dış şut tehditi, hücum ribaundlarındaki etkinliği ve çabuk ayakları sayesinde kısaların karşısında kalabilmesi önemli artıları. Üst seviye takımlarda as uzun olarak pek güven vermedi. Çünkü hücum tarafında boyalı alanda vakit geçirmeyi fazla sevmiyor ve zaman zaman pozisyon hataları ile erken faul problemine girebiliyor.

İkili oyun savunmasında zaman zaman ağır kalabiliyor ama BSL sahnesinde sırıtmadı geçen sezon. Ayrıca blok tehditi ve her iki pota altında da ribaundlara getireceği enerji ile önemli katkılar verdi. Onu daha çok ikili oyunlarda perde sonrası hareketli pozisyonlarda dışarıdan potaya atak ederken kullandılar. Gideceği takımın yarı sahada opsiyon yaratma konusunda daha dikkatli olması, onun atletizmini ve mobilitesini kullanarak oyunu daha fazla tam sahaya yayması, geçiş hücumlarında erken ikili oyunlara yönelmesi gerekecek.

MAURICE NDOUR

2.06 metre boyunda olan 30 yaşındaki tecrübeli uzun geçen sezon ortasında geldiği Galatasaray’da BSL sahnesinde 9 maçta ortalama 29.0 dakika süre alırken 13.4 sayı, 5.8 ribaund, 1.6 asist, 1.6 blok ile katkı vermişti.

Ndour, atletik özellikleri, ribaund sezgileri, savaşçı kimliği ve savunma becerileri ile ön plana çıkan kaliteli bir profesyonel. Asıl pozisyonu 4 numara olsa da kısa beşlerde direkt 5 numarada da oynayabilecek bir uzun. Hücumda orta mesafe tehditi de bulunan Senegalli oyuncu, her iki pota altında da sertliği ve fiziksel oyunuyla halen üst seviyelerde önemli işler yapabileceğini Rytas forması ile BCLS sahnesinde ve Galatasaray ile BSL sahnesinde göstermiş olan, güvenilir bir görev adamı.

Ndour hem mobil, hem orta mesafe tehditi olan hem de çember savunmasını iyi yapan bir uzun ve gittiği her takımda ribaundlarda da ciddi katkı verdi kariyeri boyunca. Aynı zamanda tecrübesi, kaliteli karakteri ve üst düzey profesyonelliği ile hem soyunma odasının en sevilen isimlerinden biri olmuştur hem de maçlarda kanının son damlasına kadar savaşan bir oyuncu olarak tüm taraftarların gönlünde ayrı bir yer edinmiştir.

MICHAEL ROLL

1.98 metre boyunda olan 35 yaşındaki Tunuslu milli oyuncu geçen sezon BSL’de 20 maçta ortalama 25.7 dakika süre alırken 11.6 sayı, %46.4 3sayı, 1.2 ribaund, 3.8 asist ve Şampiyonlar Ligi’nde ise 4 maçta ortalama 26.3 dakika süre alırken 13.8 sayı, %35.3 3sayı, 2.3 ribaund, 2.5 sist ile katkı vermişti.

Roll, artık kariyerinin sonuna geldi zaten. Yüksek basketbol IQ’su, bir kanat oyuncusu olmasına rağmen bir oyun kurucu kadar iyi olan saha görüşü ve ikili oyunlarda üçlü tehdite sahip olmasıyla organizasyon anlamında takımı derleyip toplayabilecek bir isim. Dribbling üstü orta mesafelerle, topsuz katlarla veya ceza üçlükleriyle takımına skor katkısı da verebilen Roll’ün bir diğer önemli artısı da istikrarı ve yıldız kaprisinin kesinlikle olmaması. Kenardan da gelse, 1-2 dakika süre alsa da kendisini mental ve fiziksel olarak her zaman tutabilen örnek bir profesyonel.

Eksilerine gelecek olursak. Artık ilerkeyen yaşıyla bacakları iyice yavaşladı ve refleksleri de eskisi kadar kuvvetli değil. Bu nedenle de savunmada özellikle çabuk ve atlet kanat oyuncularına karşı zorlanabiliyor. Diğer tarafta hücumda pasif kaldığı anlar, toptan uzaklaştığı, topu istemediği anlar olduğunu da görmeye başladık. Evet topsuz oyunlarda da etkili bir isim ama o sahadayken zaman zaman çok pasif kalabiliyor hücumlar, konsantrasyon sorunları yaşayabiliyor. Ayrıca 1.98 metre boyunda olmasına rağmen bir kanat oyuncusu için kötü bir ribaundçu, bu alanda pek katkı veremiyor.

SAM DEKKER

2.04 metre boyunda olan 28 yaşındaki tecrübeki forvet geçen sezon BSL’de 18 maçta ortalama 27.1 dakika süre alırken 13.2 sayı, %34.2 3sayı, 5.5 ribaund, 1.9 asist ve Europe Cup cephesinde ise 10 maçta ortalama 27.6 dakika süre alırken 13.0 sayı, %29.2 3sayı, 7.0 ribaund, 1.4 asist ile katkı vermişti.

Dekker, atletizmi ve top tekniği sayesinde 2 forvet pozisyonunda da görev alabiliyor. Dış şut tehditi (hem ceza atışlarında hem de dribbling üstü) ve topu yere vurabilmesinin yanı sıra topsuz oyunlarda ve devrilmelerde de yüksek yüzdeli bitirişlerle takımına skor katkısı verebiliyor. Ayrıca hücum ribaundlarında da aktif bir forvet. Geçiş hücumlarında ve hızlı hücumlarda bitirici olarak kanatlarda koşmayı seviyor. Özetle Dekker Avrupa’da yıldız seviyesinde komple bir hücum silahı olduğunu gösterdi geçtiğimiz sezon. Diğer taraftan savunmada da fiziğine göre yanal çabukluğu gayet iyi olan bir isim. Bu nedenle de topu yere vuran isimlerin karşısında kalabiliyor. Fiziksel oyunu sevmesi ve geri adım atmaması ile alçak post savunmasında da sorun yaşamıyor. Savunmada da Telekom’a hem pota altında hem de forvet savunmasında çok yönlü bir katkı sağlamıştı. Hem hücum hem de savunma anlamında mevcut özellikleri ile NBA’in aksine Avrupa’da elit forvetlerden biri arasında yer almıştı geçen sezon.

SEAN ARMAND

1.93 metre boyunda olan 31 yaşındaki tecrübeli skorer geçen sezon BSL’de 15 maçta ortalama 34.5 dakika süre alırken 20.5 sayı, %48.3 3sayı, 3.1 ribaund, 4.8 asist ile katkı vermişti.

Daha önce ülkemizde İstanbul BBSK, Gaziantep ve Bahçeşehir formalarını da terletmiş olan Armand, hem 2 hem de 3 numarada görev alabilen ve skorer kimliği ile ön plana çıkan bir oyuncu. Ancak topla oynama konusunda da sıkıntısı yok ve yeri geldiği zaman takımını organize edip liderlik de yapabilen bir isim. Dribbling üstünden hem üretebilen hem de yaratabilen bir oyuncu olması onun en önemli artılarından biri. İkili oyunlarda dribbling üstünden üçlü tehdite sahip. Ayrıca etkili dış şutları ve açık alandaki performansı ile komple bir skorer diyebiliriz onun için. Ligimizi ve ülkemizi de tanıması büyük avantaj olacaktır, adaptasyon sorunu çekmeyeceğini düşünüyorum. Kazandığı tecrübe ile birlikte artık savunmada da iyi işler yapan Armand 1,2,3 numaraları savunabilen bir oyuncu.

TOMISLAV ZUBCIC

32 yaşında olan Hırvat forvet, geçen sezon BSL’de 24 maçta ortalama 25.2 dakika süre alırken 12.8 sayı, %39.5 3sayı, 3.7 ribaund, 2.0 asist ve Şampiyonlar Ligi’nde ise 14 maçta ortalama 24.3 dakika süre alırken 11.9 sayı, %36.5 3sayı, 3.7 ribaund, 1.1 asist ile katkı vermişti.

Zubcic, 2.11 metre boyunda olmasına rağmen çabuk ayakları ile yüzü dönük potaya giden, çember atlında da yüksek yüzdeyle bitirebilen bir forvet ki bu özellikleri sayesinde açık alanda da etkili bir bitirici, ribaundu aldıktan sonra topu da yere vurabilen bir uzun. Yarı saha hücumlarında aşağı yukarı her silaha sahip. Dış şut tehditi, potaya penetre edip kendi skorunu yaratabilmesi ve ikili oyunlar sonrası hem dışarı hem de potaya devrirelerek üretebilen bir uzun. Ayrıca bencil bir oyuncu değil ve Yugoslav ekolünden gelen her uzun gibi pas yeteneğine sahip, saha görüşü iyi. Fiziksel oynamayı çok sevmediği için boyunun avantajını fazla kullanamayor özellikle boyalı alanda. Her ne kadar potadan uzak kalmayı sevse de hücum ribuandlarına girdiğinde takımına katkı veren bir forvet. İşin savunma tarafında ise agresif ve çalışkan bir isim değil. Ama adam değişmelerde çabuk ayakları ile kısanın karşısında kalabilmesi ve yüzü dönük hücum eden forvetlerin şutlarını bozabilmesi ve penetrelerinde kolay yenilmemesi gibi artıları var diyebiliriz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …