Güncel Haberler

Maccabi Tel Aviv’i Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague‘de 2020-21 sezonunun başlamasına artık 1 günden az kaldı ve ben de favori gördüğüm takımlar hakkında sizler için yaptığım analizlerde sona geldim.

Sizler için daha önce CSKA Moskova, Real Madrid, Anadolu Efes, Barcelona ve Olimpia Milano analizlerimi paylaşmıştım.

CSKA MOSKOVA
ANADOLU EFES
REAL MADRID

FC BARCELONA
OLIMPIA MILANO

Bu son yazımda da sizler için Maccabi Tel Aviv‘i mercek altına alacağım.

Koç Sfairopoulos ile yola devam eden İsrail ekibi Black, Acy, Jackson ve Wolters’ı kaybetmesine rağmen bu yaz ses getiren hamlelere imza atarak kadrosunu güçlendirdi.

İsrail temsilcisinin direksiyonunda yine milli oyuncumuz Scottie Wilbekin olacak. Artık Euroleague’in tecrübeli isimleri arasında yer alan Wilbekin, bu sezon da takımının en güvendiği skor opsiyonlarından biri olacak. Geçen sezon yaşadığı istikrar problemi artı sakatlık sorunları olmazsa bu sezon onu elit guarlar arasında sağlam bir yer edinmiş olarak göreceğiz. Sürati, açık alandaki etkinliği artı yarı saha basketbolundaki birebirleri, deliciliği ve yüzdeli üçlükleri ile komple bir hücum silahı. İstediği zaman ve konsantre olduğu zaman aynı zamanda Avrupa’nın en iyi birebir savunmacılarından biri. Onunla beraber bir numarayı ise tanıdık bir isim, eski Bursalı Chris Jones paylaşacak. BSL’de gösterdiği etkili performansla sınıf atlayan tecrübeli oyuncu kariyerinde ilk kez yer alacağı Euroleague sahnesinde takımın organizasyonuna, savunma direncinin yükselmesine ve gerektiğinde alternatif skor opsiyonu olarak hücuma katkı verecek. İki numarada ise Yunan skorer Tyler Dorsey olacak. Atletik özellikleri, deliciliği ve el yakan topları soğukkanlı bir şekilde yüzdeli kullanmasıyla bilinen bir oyuncu. Onun da ilk sezonunda istikrar problemleri yaşadığını görmüştük ama artık koç ve takıma uyum sağlamış, adapte olmuş durumda. Bu sezon patlama sezonu olabilir. Özellikle skorer özellikleri ile Wilbekin kenardayken takımın ana skor opsiyonu olarak ondan çok şey bekliyor olacak koç Sfairopoulos. Onun sürelerini ise 2 genç isim Sandy Cohen ve Max Heidegger dengeleyecekler. Tecrübe sorunları yaşayacakları bir gerçek ama özellikle hücum performansları ve yüksek tempoya uyumları ile Euroleague sahnesine renk getirebilecek yetenekler.

3 numarada ise takımın en güvendiği isim yine Elijah Bryant olacak. Çok yönlü kanat oyuncusu hem güçlü fiziği ile savunmada hem de iç-dış oyunuyla hücumda farklı katkılar veren, takıma derinlik getiren bir isim. Özellikle hücumda ortaya koyduğu sade oyun ve topsuz yaptığı katlarla savunmaların açıklarını değerlendirebilmesi ile takıma değer katan bir isim. Topu paylaşması ve fazla dribbling yapmadan akıcılık getirmesi de önemli bir diğer artısı. İsrail basketbolunun çok şey beklediği Zoosman da onu yedekleyecek isim olacak 3 numarada. O da Bryant gibi çok yönlü bir oyuncu. Hücumda özel yetenekleri yok belki ama herşeyi yettiği kadar az ve öz yapıyor. Savunmada ve ribaundlarda ise takıma çok önemli katkıları var. Onun kenardan getireceği enerjiye ve dirence çok ihtiyaçları olacak bu sezon. 4 numara ise Maccabi’nin en güçlü olduğu pozisyon belki de. NBA patentli tecrübeli forvet Omir Casspi öne çıkıyor olsa da yaşadığı sakatlıklar nedeniyle onu kariyeri boyunca olduğu gibi geçen sezon da verimsiz kılmıştı. Bu sezon ise çok önemli bir hamleye imza attı İsrail ekibi. NBA’den dönen eski oyuncuları, Hırvat forvet Dragan Bender‘i tekrar kadrolarına kattılar. 2.13 metre boyunda olmasına rağmen bir kısa forvetin sahip olduğu top tekniği ve dış şut yeteneklerine sahip olması çok özel. Ayrıca NBA’de kaldığı süre boyunca fiziğini de güçlendirdi. Elbette henüz tam olarak istenen kalınlıkta ve sertlikte değil ama artık daha sağlam bir uzun. 3 aylık kısa bir kontrat yaptı ve burada göstereği performansla tekrar NBA kovalayacak. Ama Avrupa basketbolunda çok daha başarılı olacağını ve NBA konusunda ısrarcı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar bu transfer Avrupa basınında pek ses getirmemiş olsa da ben yazın en önemli hamlelerinden biri olduğunu düşünüyorum. Bender’i Euroleague sahnesinde izlemek çok keyifli olacak. Ayrıca geçen sezon takımda istenmeyen adam olan ama sonrasında gelen sakatlıklarla sergilediği performans sayesinde göz dolduran Angelo Caloiaro yine hem de 4 hem de 3 numarada koç Sfairopoulos’un jokerlerinden biri olacak.

Dragan Bender, Maccabi Tel Aviv'e döndü - Euroleague Haberleri - Basketbol

Pota altında ise Maccabi’nin iki güvenilir kulesi olacak. Yazın en önemli hamlelerinden biri olan Ante Zizic, NBA’de havlu salladıktan sonra basketbolu ne kadar özlediğini Maccabi forması ile oynadığı hazırlık maçlarında gösterdi. İyice güçlenen fiziği ve boyalı alanda daha dominant bir oyun sergilemesiyle dikkat çeken Hırvat uzun, ribaundlarda da yırtıcı ve savaşçı kimliği ile öne çıkıyor. Wilbekin, Dorsey ve Jones gibi delici guardların olduğu bir takımda ikili oyunlarda yakaladığı fırsatları böyle yüksek yüzde ile bitirecek bir uzunun olması çok değerli. Alçak postta da silahlarını arttıran Zizic bu sezonun flaş isimlerinden biri olacak bana göre Euroleague’de. Onunla beraber 5 numarada görev alacak diğer isim ise tecrübeli çember koruyucusu Othello Hunter olacak. Atletik özellikleri, çabuk ayakları ve tecrübesi sayesinde savunma konusunda Euroleague’in en değerli uzunlarından biri. Onun varlığı hücumda da çok değerli olacak çünkü ikili oyunlarda o da çok iyi bir bitirici ve açık alan basketbolunda mobilitesi ile takıma ayak uydurabilen bir uzun.

Maccabi Zizic ve Bender hamleleri ile geçen sezon pota altında yaşadığı problemleri bence çözmüş durumda. Casspi ve Black’de yaşadıkları istikrarsızlık artı sakatlık sorunları bu ikilide yaşanmayacaktır. Dinamik ve genç Hırvat uzun ikilisi Wilbekin ve Dorsey ile birleşince keyif veren, sert ve akıcı basketbol oynayan bir takım olacaklarını düşünüyorum. Bu sezon belki Final Four yapamayacaklar ama bu yolda ana dörtlüyü, Anadolu Efes, Real Madrid, Barcelona ve CSKA Moskova’yı en çok zorlayacak takımlardan biri olacağını düşünüyorum. Eğer Wilbekin oyununu bir üst seviyeye taşıyıp olgun bir basketbol sergileyebilirse, istikrarı koruyabilirse bu sezon kaliteli kadrosuyla çok daha iyi bir Maccabi izleyeceğimizi düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Kızıl Yıldız, Gençleşen Teodosic ile Maccabi Engelini Geçti

Turkish Airlines Euroleague 16. hafta mücadelesinde Kızıl Yıldız, Nikolic Hall’da konuk olduğu Maccabi Tel Aviv …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir