Güncel Haberler

Barcelona’yı Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague‘de 2020-21 sezonunun başlamasına sayılı saatler kala, sizler için favori gördüğüm takımları mercek altına almaya devam ediyorum.

Daha önce yazılarımda CSKA Moskova, Real Madrid ve Anadolu Efes’i analiz etmiştim.

CSKA MOSKOVA
REAL MADRID

ANADOLU EFES

Bu yazımda ise sizler için Barcelona‘yı analiz edeceğim. Keyifli okumalar.

Son yıllarda yaptıkları yanlış koç seçimleri ile ellerindeki kaliteli kadroyu heba eden, hakkını veremeyen İspanyol devi, nihayet doğru bir hamleye imza atarak koç Sarunas Jasikevicius’u göreve getirdi. Litvanyalı koçun gelişiyle kadroda da ciddi bir değişiklik olmadı. Ante Tomic, Pau Ribas ve Malcolm Delaney ile yollar ayrılıken, Yunan maestro Nick Calathes kadroya kazandırıldı.

Oyun kurucu pozisyonunda da aslında tıpkı koç seçimi gibi çok isabetli kararlar vermemişlerdi geçtiğimiz yıllarda ama bu konuda da yapabilecekleri en doğru transfelerden birine imza atarak seviye atlamış oldular. Calathes, son yıllarda Panathinaikos forması ile sergilediği performansla tartışmasız Avrupa’nın en iyi oyun kurucularından biri olduğunu herkese kanıtladı. Müthiş saha görüşü ve pas yeteneklerinin yanı sıra akıllı penetreleri artı açık alandaki etkinliği ile takımına hücumda liderlik ederken savunmada da güçlü fiziği ve pozisyon bilgisi sayesinde yine takımına liderlik edebilecek bir isim. Hem uzunların hem de ceza şutörlerinin değeri ikiye katlanacak bu sezon. Son yıllarda çok şey beklenen ama genelde karşılık alınamayan Thomas Huertel’e bir kez daha şans verilecek. Bu kez Calathes’in arkasında net olarak ikinci guard olacak rolü. Kenardan gelerek özellikle hücuma enerji getirmesi, yüksek tempoda takımın skor yüküne katkı vermesi beklenecek, zaten savunmada ne kadar yumuşak olduğunu biliyoruz, bu nedenle sınırlı dakikalarda verimli oynaması gerekecek. Genç Arjantinli Bolmaro onlara destek olacak. Ayrıca her ne kadar bir forvet olsa da geçen sezon gösterdiği Organizasyon becerileri ve topu verimli şekilde yarı sahaya geçirmesiyle Hanga da 1 numaraya destek olacak diğer isim olacak. İki numarada ise dakikaların çoğu Cory Higgins’in olacak. Birleşik Amerikalı skorer geçen sezon beklentileri %100 karşılayamadı ama kumaşını tartışmaya gerek yok. Saras’ın gelmesi ve Calathes’in direksiyona geçmesiyle onun da verimi artacaktır. Tam sahadaki etkin bitiriciliğini ve yarı sahadaki delici oyunu artı verimli birebirleri ile Barça’nın en önemli skor opsiyonlarından biri olacak. Sakatlıktan dönünce onu Keskin şutör Kyle Kuric destekleyecek. Alex Abrines ile Bolmaro da zaman zaman 2 numaray kayacaklardır.

Forvet rotasyonunda ise derin bir rotasyonu var koç Saras’ın. Öncelikle Abrines demişken devam edelim. Gerek Süper Kupa maçlarında gerekse Liga Endesa’nın ilk maçlarında sezona ne kadar hazır olduğunu gsöterdi tecrübeli şutör. Kuric ve Higgins’in olmadığı bu dönemde kanatta neredeyse tek başına pozisyon alan İspanyol oyuncu, yüzdeli üçlükleri ve eski günlerde olduğu gibi açık alandaki etkin oyunuyla takımın en önemli skor opsiyonuydu. Euroleague sahnesinde de çok değerli parçalardan biri olacak, savunmada da kendine gelmeye başladı, hem 2 hem de 3 numaraları savunabilecek özelliklere sahip. Çok yönlü Macar forvet Adam Hanga da onun en büyük destekçisi olacak 3 numarada. İki isim de zaman zaman guard rotasyonuna kayacaklardır ama Hanga’nın 3 numarada hem dış şutları hem de yüksek fundementalı ile ne kadar önemli bir fark yarattığını da gördük. Güçlü fiziği ve atletizmi ile hem savunmada hem de hücumda takımın dinamosu konumunda. Koç Saras’ın jokerlerinden biri olacak bu sezon Euroleague sahnesinde. Genelde 4 numarada izleyecek olsak da zaman zaman uzun beşlerde Claver’I de görebiliriz bu rotasyonda. Kuric de sakatlıktan döndükten sonra hem 2 hem de 3 numarada görev alabilecek, dakikaları paylaşacak bir isim. 4 numarada ise Avrupa’nın en pahalı oyuncusu ve aynı zamanda en skorer isimlerinden biri olan Nikola Mirotic olacak. İspanya milli takımının da bir parçası olan tecrübeli Yıldız geçen sezon Avrupa’da fark yaratmayı başarmıştı. NBA patently oyuncu Barça’da mental olarak da ne kadar mutlu olduğunu her fırsatta belirtiyordu ki kontratını 2025 yazına kadar uzattı. Artık tamamen yeni sezona konsantre durumda. Dış şutları, alçak postta geriye çekilerek attığı neredeyse durdurulması imkansız şutlar ve tabiki hem yüksek post hem de alçak posttan oyun kurabilme özellikleri ile Avrupa’nın tartışmasız en iyi 4 numarası. Savunmada sert bir oyuncu değil ama mücadeleden de geri adım atmadığını, özellikle ribaundlarda takımın önemli bir parçası olduğunu da gösterdi. Onun sürelerini ise savunma ve fiziksel oyunda ön plana çıkan sert forvet Victor Claver ile dengelemeye çalışacaklar. Dış şut tehditi de bulunan milli oyuncu takımın enerji kaynaklarından biri. Ayrıca benzer özelliklere sahip Letonyalı Smits ve takımın genç isimlerinden Sergi Martinez de 4 numarada görev alacaklar.

5 numarada ise Tomic’in ayrılmasından sonra bir hamle yapmamış olmaları ile eleştirildiler çokça kez ki ben de bu eleştirilere katılanlardanım. Çünkü şuanda ellerinde verim alabilecekleri sadece iki isim var. Brandon Davies ile Pierre Oriola. Evet koç Saras Davies’i Zalgiris günlerinde de tanıyor, potansiyelini, artılarını, eksilerini çok iyi biliyor ama geçen sezon da gördüğümüz üzere istikrar konusunda sorunları var. Sürelerinin dengelenmesi gereken, tek başına bırakılmaması gereken bir uzun. Verimli kullanılırsa hem dışarıdan hem de orta mesafeden şut tehditi, topu yere vurabilmesi, alçak posttan üretebilmesi ile komple bir hücum silahı. Savunmada da alçak posttaki fiziksel mücadeleden kaçmadığı gibi çabuk ayakları ile kısaların da karşısında kalabilen bir uzun. Onun dakikalarını kontrol altına almak ve kenardan enerji getirmek için ise 4.5 numara diyebileceğimiz bir isim, Oriola kullanılacak. İspanyol oyuncu enerjisi, sertliği ve hücumdaki çok yönlü oyunu ile her eve lazım bir yedek. Savunmada geri adım atmayan, rakip uzunları bezdiren bir isim. Ayrıca onun da dış şut tehditi artı yüzü dönük silahları var. Sahada haddini bilerek oynayan, mücadeleci, herşeyi sınırlı ama en iyi şekilde yapabilen bir oyuncu. Onun performansı x-faktörlerden biri olacak Barça’da.

Barça çok önemli yıldızlardan kurulu bir takım. Başta Calathes, Higgins, Mirotic ve Davies Euroleague’in en değerli oyuncuları arasında yer alıyorlar. Koç Saras bu isimlerin egosunu iyi yönetmek zorunda. Elbette bu konuda kendisine Calathes gibi bir maestronun yardım edecek olması büyük avantaj. Ancak bu yıldızların üst düzey oyunları da onları şampiyonluğa görütmek için yeterli olmayabilir. Çünkü karşılarında çok daha komple takımlar var. Katalan ekibinin mutlaka Abrines, Hanga ve Oriola gibi isimleri x-faktör olarak devreye sokması, zaman zaman onları ön plana sürmesi gerekecek. Ayrıca takımda bu bahsi geçen 7-8 oyuncunun aynı anda sakatlanmaması da kritik çünkü uzun rotasyonları dar ve takımda sadece 2 tane saf oyun kurucu var ki Heurtel’in de savunmasından dolayı “yarım” olduğunu söylemek lazım. Dolayısıyla Barça’yı şampiyonluk yolunda çok zorlu dönemeçler bekliyor olacak ama herşeye ragmen Claathes-Mirotic ikilisine sahip olan Saras gibi başarılı bir koçun yönettiği Barça’yı şampiyonluk adaylarından biri olarak göstermemek haksızlık olur.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir