Güncel Haberler

Real Madrid’i Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague‘de 2020-21 sezonunun başlamasına artık sayılı günler var ve ben de sizlere favoriler arasında gördüğüm takımları mercek altına almaya devam ediyorum.

İlk yazımda sizlere favorilerden biri olan CSKA Moskova’yı analiz etmiştim.

CSKA Moskova’yı Mercek Altına Alalım

Bu yazımda analiz edeceğim takım Real Madrid olacak.

Koç Laso ile yola devam eden ve kadrosunu büyük ölçüde koruyan İspanyol devi son yıllarda sergilediği istikrar anlayışını bu sezon öncesi de harfi harfine devam ettirdi. Takımdan Jordan Mickey ile Salah Mejri ayrılırken sadece iki genç isim Carlos Alocen ile Alberto Abalde’yi kadroya dahil ettiler, kalan boşlukları da alt yapıdan genç isimlerle doldurmayı tercih ettiler.

Guard rotasyonunda sezona yine iddialı bir rotasyonla başlıyor olacaklar. Elbette koç Laso’nun en güvendiği isimlerin başında oyun kurucu pozisyonunda takımın direksiyonunda oturacak olan Facundo Campazzo olacak. Ancak unutmayalım ki NBA’e gitmek için gün sayıyor Arjantinli yıldız, yani Kasım ortasından sonra büyük olasılıkla onu Real forması ile izleyemeyeceğiz ki bonservis bedelini de son 2 aydır maaşından keserek kulübüne ödemeye devam ediyor. Saha görüşü, pas yeteneği, güçlü fiziği ve çabukluğu ile çok özel bir oyun kurucu Campazzo. Ayrıca Süper Kupa finalinde de bizlere bir kez daha hatırlattığı üzere kritik anlarda taşına altına elini koymaktan çekinmeyen bir skor opsiyonu. Onun liderliği, tempoyu forse etmesi ve açık alandaki etkinliği Real’in önemli silahlarından biri. Bir diğer Arjantinli Nicolas Laprovittola ise bu yaz adı bir çok takımla anılsa da takımda kalan isimlerdendi ve 1 numarada önemli süreler alacağını Liga Endesa açılış maçlarında da görmeye başladık. Dakikaları arttıkça, özgüveni yerine gelmeye başladı ve skorer özellikleri, yüksek oyun bilgisi ve saha görüşü ile o da çok önemli parçalarından biri olacak Real’in, özelilikle Campazzo’nun NBA yapmasının ardından gelecek dönemde. Yeni transferlerden biri olan Carlos Alocen de 1 numarada zaman zaman süre alacaktır, İspanya basketbolunun çok şey beklediği yetenekli, yüksek potansiyelli isimlerden biri. Ayrıca Llull’un da özellikle Campazzo’nun gidişinden sonra daha çok 1 numarada görev alması bekleniyor. Sergio Llull demişken, Avrupa’nın en kaliteli skorerlerinden biri olan İspanyol oyuncu maalesef bu sezona da %100 sağlıklı olarak başlayamadı ve Liga Endesa açılış maçlarında forma giyemedi. Son yıllarda en büyük sorunu sağlıklı kalabilmekti zaten. Bu sezon Kasım ayından sonra Campazzo’nun ayrılmasıyla beraber takımdaki liderlik görevi bir kat daha artacak. Sadece atarak değil takımını verimli organize ederek de katkı vermesi beklenecek. Ama zaten bunu yapabildiğini yıllardır görüyoruz. Ayrıca öldürücü üçlükleri, açık alandaki etkinliği ve delici oyunuyla yine İspanyol devinin en önemli skor opsiyonlarından biri olacak. 2 numarada daha çok süre alması beklenen isim ise Fransız kanat oyuncusu Fabien Causeur olacak. Sezona iyi bir giriş yaptı ve soumluluk alabileceğini, daha fazlasını verebileceğini gösterdi. Onun skorer kimliğinde göstereceği performans Real’in Final Four yürüyüşünde önemli olacak. Son sezonu olacağını açıklayan emektar Jaycee Carroll da kenardan gelerek hatta zaman zaman ilk beşteki yerini alarak yine soğuk kanlı tarzı, makine düzenindeki şutları ile takıma değer katacak ama tabi sürelerinin daha dengeli, daha kısıtlı olmasını bekliyoruz bu sezon.

Laso: "Llull'a Yine 'Oynamayacaksın' Desem Beni Öldürürdü" | Eurohoops

Forvet rotasyonunda da tıpkı guard rotasyonunda da olduğu gibi çok fazla kaliteli alternatif var koç Laso’nun elinde. Tecrübeli Rudy Fernandez pandemi döneminden en az zarar gören, hatta du dönemden dinlenerek faydalanan, en diri isimlerden biri oldu. Hem hazırlık dönemi ve Süper Kupa maçlarında hem de Liga Endesa’nın açılış maçlarında gayet iyi durumda olduğunu gördük. Skorer kimliği, etkili dış şutları ve tecrübesi ile takıma değer katıyor, olgun oyunuyla da artık çok daha verimli performanslar sergiliyor. Hücumda oyunun kendisine gelmesini bekliyor, akıcılığı bozmuyor, şahsi oynamıyor ve daha da önemlisi ilerleyen yaşına rağmen halen savunmada kendisini geliştiriyor. Onunla beraber 3 numarada görev alacak bir diğer isim ise Valencia’dan transfer edilen ve İspanyol basketbolunun yeni yıldızlarından biri olacağı düşünülen çok yönlü kanat oyuncusu Alberto Abalde olacak. Geride bıraktığımız sezon guard rotasyonunda yaşanan sakatlıklar ve eksiklikler nedeniyle daha çok 2 hatta zaman zaman 1 numarada görsek de aslında iyi bir kanat oyuncusu. Ama kaliteli top tekniği, neredeyse bir oyun kurucu kadar iyi olan saha görüşü artı pas tekniği ve soğuk kanlı oyunu ile takımın organizasyonuna da değer katan bir isim. Hücumda neredeyse her silaha sahip olan Abalde, savunmada da 1, 2, 3 numaralarda görev alabilen, çalışkan, fiziksel temastan kaçmayan, dinamik bir oyuncu. Koç Laso’nun rakibin durumuna göre onu zaman zaman 2 numarada da kullanmasını bekliyorum. Bir diğer forvet, tecrübeli Jefferey Taylor, nam-ı diğer takımın savunma bakanı ise yine kenardan gelerek sertliği, direnci ve fiziksel oyunu ile rakibin en skorer kısasının başına bela olacak.

Rudy Fernandez Öz Oynadı; Real Madrid, Süper Kupa'da Finale Çıktı |  Eurohoops

Uzun rotasyonunda da ise Mejri ve Mickey’i kaybetmelerine rağmen bir takviye yapmadılar. Ancak halen ellerinde Anthony Randolph, Trey Thompkins ve Gabriel Deck gibi kaliteli isimler var. Ayrıca emektar Felipe Reyes ile genç atlet Usman Garuba da bu isimleri destekleyecekler. 4 numarada genelde Randolph’u aktif olarak kullanacaklar. Solak forvet dış şut tehditi, topu yere vurarak, yüzü dönük adam eksiltebilmesi ve atletizmi artı uzun kolları ile ribaundlarda takımına getirdiği katkı ile pozisyonunda Euroleague’in en iyi isimlerinden biri. Ancak onun da sağlıklı kalma konusunda sorunları var ki sezona yine sakat başladı. Onun sahada ne kadar kalabileceği, daha doğrusu sağlıklı olarak ne kadar katkı verebileceği Real’in Final Four yolundaki en önemli kriterlerinden biri olacak. Onu genellikle Deck ile yedekliyordu koç Laso ama tıpkı Campazzo gibi onun da Kasım ortasından sonra NBA’e gitme durumu yüksek sesle konuşuluyor. Campazzo kadar kesin olmasa da takımdan ayrılması muhtemel. Enerjisi, dinamizmi, atletik özellikleri, sert oyunu ve hem içerden hem de dışarıdan katkı verebilmesi ile takımın jokeri Deck. Savunmada kendisinden fizikli isimlerin dahi arkasında durabilmesi, boyalı alanda da aktif olması ile çok yönlü bir isim. Onun kenardan gelerek hücuma getirdiği derinlik ve savunmaya getirdiği enerji çok ama çok değerli Real adına. Genç Garuba da bu iki ismin arkasında geçen sezon olduğu gibi tecrübe kazanmaya devam edecek aldığı dakikalarla. Sahada kaldığı kısıtlı sürelerde atletik özellikleri ve çalışkanlığı sayesinde istatistik kağıdının neredeyse tüm alanlarını doldurabilen bir uzun. Koç Laso zaman zaman dış şut tehditi ve topu yere vurabilmesi gibi özellikleri ile Thompkins’i de 4 numarada kullanabilir ama onu daha çok 5 numarada Tavares’in yedeği olarak düşünecektir, çünkü Reyes’in ilerleyen yaşıyla dakikaları çok sınırlı olacak. Ayrıca Tavares’in yerine dış şut tehditi olan bir 5 numarayı sahaya sürerek small-ball ve yüksek temponun dibine vurmak isteyecektir koç Laso. Yeşil Burun Adaları’ndan gelen Walter Tavares ise Real pota altının en güvenilir ismi olacak bu sezon da. Müthiş fiziği, uzun kolları, mobilitesi, ikili oyunlardaki yüzdeli bitirişleri ve boyalı alandaki dominantlığı ile son yıllarda Euroleague sahnesinin en iyi 5 numaralarından biri oldu kuşkusuz. Blok tehditi ve adam değişmelerde kısaların karşısında da faul problemine girmeden kalabilmesi ile aynı zamanda ligin en iyi savunmacılarından biri. Ribaundlar konusunda da Real’in hızlı hücum başlatıcılarından biri olması ile çok değerli. Her iki pota altında da rakiplerin eşleşmek istemediği, o sahadayken potadan uzak kalmak zorunda kaldığı, farklı planlar yapmak zorunda kaldığı bir uzun. Yeni sezonda da Real’in en önemli silahlarından biri olacak ve istikarlı performansını devam ettirmesi kritik olacak İspanyol ekibinin yolculuğunda.

Özetle Real Madrid, bu sezon da kaliteli iskeletini koruyarak yine şampiyonluğun en önemli adaylarından biri konumda yer alacak. Koç Laso’nun elinde her pozisyonda en az iki kaliteli isim bulunuyor. Ancak onlar için Final Four ve şampiyonluk yolunda önemli belirleyici faktörler olacak:

  • Campazzo’nun takımdan ayrılışı: Onun yerine takviye yapılacak mı ve yapılmayacaksa Llull – Laprovittola ikilisinin o dönemdeki form grafiklerinin, sağlık durumlarının nasıl olacağı… Ayrıca ondan sonra Real’in yüksek tempoda aynı verimlilikte nasıl oynacağı önemli sorular.
  • Deck’in takımdan ayrılma ihtimali: Zaten Mickey ve Mejri’nin ayrılması ile daralan uzun rotasyonuna bir takviye gelmemişti, Deck de ayrılırsa Randolph ve Garuba ile 4 numara pozisyonu sezon boyunca yeterli olmayabilir…
  • Llull, Fernandez, Randolph, Thompkins gibi isimlerin her sezon yaşadığı sakatlık problemleri, ne kadar maç kaçıracakları…
  • Tavares’in kenarda olduğu dönemlerde boyalı alandaki savunma sertliğinin korunması.

Bu faktörlerin bir kısmının takımı olumsuz etkileyeceğini düşünsem de yine Real’in güçlü, kaliteli ve biribirini iyi tanıyan derin rotasyonu ile Final Four’un en güçlü adaylarından biri konumunda olacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos’dan Valencia Deplasmanında Savunma Galibiyeti Geldi

Turkish Airlines Euroleague 26. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Valencia‘yı etkili bir savunma performansı eşliğinde …