Güncel Haberler

CSKA Moskova’yı Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague‘in başlamasına sayılı günler kala sizler için önemli takımları mercek altına almaya başlıyorum.

Bu yazımda analiz edeceğim takım CSKA Moskova olacak. Koç Itoudis ile yola devam eden son şampiyon ünvanına sahip Rus devi, yaz dönemini de en iyi geçiren takımlardan biriydi. Hem kadrolarını büyük ölçüde korudular hem de önemli takviyeler yaparak güçlerine güç kattılar.

Oyun kurucu pozisyonunda iki tecrübeli isim direksiyonda olacaklar. Euroleague’in en iyi guard savunmacılarından biri olan Daniel Hackett, geçen sezon işin organizasyon tarafında da skor üretimi tarafında da çok faydalı bir oyuncu olduğunu gösterdi, yeni sezonda da koç Itoudis’in en güvendiği isimlerden biri olacak. Geride bıraktığımız sezon sakatlıklar nedeniyle fazla faydalanamadıkları Janis Strelnieks de 1 numaradaki süreleri paylaşacak. Yüksek basketbol IQ’su, etkili üçlükleri ve saha görüşü ile değerli parçalardan biri Letonyalı guard. Sağlıklı kalabilirse bu sezon CSKA’ya güç katacaktır. 2 numarada ise Larkin ile beraber Euroleague’in en keskin skoreri olan Mike James yer alacak. Koç Itoudis’in guardlara özgürlük tanıdığı sisteminde kariyerinin en iyi sezonlarından birini geçiren Birleşik Amerikalı guard, zaman zaman bencil olması ile eleştirilse de aslında Clyburn ve Strelnieks’in sakatlıkları nedeniyle süre alamadığı bir sezonda gerekeni yapmıştı. Şimdi çok daha geniş bir rotasyonu var CSKA’nın ve bu nedenle James da daha üretken gerektiğinde daha pasör bir oyun sergileyecektir, hali hazırda saha görüşü ve özellikle penetre pas özellikleri kuvvetli bir guard. Öte yandan uzun rotasyonunun güçlenmesiyle artık savunmaların onun delici penetrelerine karşı kapanması da zorlaşacak, bu sezon daha verimli olmasını bekliyorum. Zaman zaman 3 numarada da göreceğimiz Darrun Hilliard ise onu destekleyen, sürelerini paylaşan isim olacak. Solak kanat oyuncusu CSKA’daki ilk sezonunda beklentileri tam olarak karşılayamamıştı ama bu sezon daha verimli olacağının sinyallerini hazırlık döneminde verdi. Ondan bir Higgins performansı beklemek zor tabi, çünkü o kadar çabuk ve delici bir isim değil ama dış şutlar konusunda kendine gelip ritm bulduğunda çok tehlikeli bir silah.

Forvet rotasyonu ise CSKA’nın en güçlü olduğu bölge diyebiliriz. Will Clyburn‘ün sakatlıktan dönmesiyle 3 numarada Euroleague’in en iyi ismine sahip olacaklarını düşünüyorum. Atletizmi, çok yönlü oyunu ve hücumdaki artılarının yanı sıra savunmada 5 numara hariç her pozisyonu doldurabilmesiyle çok ama çok değerli bir oyuncu. Hazırlık döneminde de iyi görüntüler verdi. Savunmaya getireceği sertlik, yüksek tempo basketbolundaki verimliliği ve hücumda dribbling üstünden kendi skorunu üretebilmesi ile CSKA’ya sınıf atlatacağını düşünüyorum. Koç Itoudis onu zaman zaman 4 numarada da kullanacaktır mutlaka ama asıl yeri 3 numara olacak. Çünkü 4 numaranın yeni sahibi Baskonia’dan gelen Gürcü yıldız Tornike Shengelia olacak. Savaşçı kimliği, ribaunlardaki katkısı, dribbling ile tam sahayı geçip bitirebilmesi ve dış şut tehditi ile komple bir oyuncu. Yıllardır Baskonia’yı sıradan bir takımdan bir üst seviyeye taşımış olan yıldız forvetin CSKA gibi komple bir takımda neler yapacağını merakla bekliyor olacağım. Ama net olan bir şey var, burada dakikaları düşecek olsa da sahada kaldığı sürece sarf edeceği enerji ve ortaya koyacağı verimlilik yine çok yüksek olacaktır. 2 ve 3 numaradan sonra 4 numarada da Euroleague’in en iyisine sahip artık CSKA. Forvet pozisyonunda bu iki yıldızı destekleyecek isimler ise Rus milli takımının da çok önemli bir parçası olan çalışkan ve istikrarlı forvet Nikita Kurbanov, tecrübeli forvet Semen Antonov ve şutör Alman uzun Voigtmann olacak. Tabiki Voigtmann’ı 5 numarada da kullanacaktır koç Itoudis ki geçen sezon bir çok kez ters eşleşme yarattı dış şut tehditi sayesinde.

5 numarada ise geçen sezon verim alamadıkları Koufos ile yolları ayırdılar ve takımın ruhani lideri olan, tecrübeli uzun Hines’ı Milano’ya kaptırdılar. Ama Nikola Milutinov hamlesini yaparak bu pozisyonda da Avrupa sahnesinde alabilecekleri en iyi isimlerden birini kadroya katmış oldular, yine çok başarılı bir hamleye imza attılar. Sırp uzun boyalı alandaki en etkili isimlerden biri Avrupa’da. Son yıllarda sırtı dönük silahlarını da çok geliştirdi ve fiziği de kalınlaştı, güçlendi. Boyalı alanda topla buluştuğunda durdurulması zor bir isim. Ayrıca ikili oyunlarda da net bir bitirici, fiziği güçlenmesine rağmen ayakları ağırlaşmadı hem ikili oyunlarda potaya iyi devriliyor hem de işin savunma tarafında kısalar karşısında ayakta kalabiliyor. Onun sürelerini paylaşacak isimler 4 numaradan da süre alacak Alman uzun Voigtmann ve Rus pasaportu bulunan atletik uzun Joel Bolomboy olacaklar. Voigtmann 5 numaradayken dış şut tehditine sahip olacakları gibi Bolomboy ile de daha atlet, daha ribaundcu bir takıma dönüşebilecekler. Koç Itoudis’in elinde oyunun farklı bölümlerinde rakibin durumuna göre de kullanabileceği 3 farklı uzun profili olacak.

Resim

CSKA’nın elinde hem geniş bir rotasyon var hem de daha önemlisi çok yönlü oyunculara sahipler. James, Hilliard, Clyburn, Kurbanov, Voigtmann hepsi iki farklı pozisyonda da görev alabilen oyuncular. Bu sayede de çok farklı beşler izleyeceğiz sezon boyunca. Elbette Milutinov ile James’in yeri genelde garanti olacak. Strelnieks ile Clyburn’ün sakatlıktan dönmeleri, Shengelia hamlesi ve Koufos ile Hines’dan sonra Milutinov’un kadroya katılmasıyla hem forvet hem de uzun rotasyonunda güçlendiler. Geçen sezon eksiklere rağmen ligin favorilerinden biri konumundaydılar, şimdi yenilenmiş ve güçlenmiş kadrolarıyla bana göre James ve Clyburn liderliğinde Final Four’un bir sandalyesini kaptılar bile.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Itoudis ve Melih, Partizan Maçı Öncesi Açıklamalarda Bulundular

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Sırbistan ekibi Partizan’a konuk oluyor. Karşılaşma …