Güncel Haberler

Milano’yu Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague 2020-21 sezonu 1 Ekim Perşembe günü başlayacak. Ben de sizler için favori olarak gördüğüm takımları incelemeye devam ediyorum.

Daha önce sizlerle CSKA Moskova, Real Madrid, Anadolu Efes ve Barcelon analizlerimi paylaşmıştım.

CSKA MOSKOVA
ANADOLU EFES
REAL MADRID

FC BARCELONA

Bu yazımda ise sizler için Olimpia Milano‘yu mercek altına alacağım.

İtalyan ekibi geçen yaz takımın başına kurt hoca Messina’yı getirerek bir projeye başlamıştı. Sezon yarım kalana kadar play-off yarışında yer alarak ilk hedefi gerçekleştirmişlerdi. Yeni sezon öncesi ise hedefleri bir kademe daha yukarı çektiler, artık hedefleri Köln’de düzenlenecek Final Four’da yer almak. Bunun için de kadrolarını önemli seviyede güçlendirdiler.

Oyun kurucu pozisyonunda Euroleague’in en tecrübeli ve en zeki guardlarından biri olan Sergio Rodriguez yer alıyor. Koç Messina onu genelde kenardan getirmeyi tercih ediyor ilerleyen yaşıyla beraber. Ama bana göre bu takımın halen lideri o. Savunmada yumuşak kalması ve kondüsyonunun tüm maçı üst seviyede oynanacak seviyede olmaması elbette bilinen eksileri ama halen kritik anlarda sahneye çıkarak takımını galibiyete taşıyabilecek şutu sokabilecek, turnikeyi bitirebilecek ya da gereken asisti yapabilecek bir isim. Geçen sezon onun eksilerini giderebilecek, dakikaları dengeli şekilde paylaşacak bir oyun kurucu bulmakta zorlanmıştı İtalyan koç ama bu sefer işini sağlama aldı ve Barça’da verimli bir sezon geçiren Malcolm Delaney‘i kadroya kattılar. Yıldız guard, deliciliği, etkili üçlükleri ve yüksek tempoda hem organizatör hem de bitirici olarak sergilediği verimli oyunla ligin elit guardları arasında yer alan bir isim. Ayrıca savunmada Rodriguez’den daha diri ve daha fizikli bir oyuncu. Elbette liderlik konusunda kariyerinin son döneminde kafalarda hep soru işaretleri bıraktı ama yazımın devamında da göreceğiniz gibi bu takımın farklı liderleri olacak, bu konuda Delaney’nin mesai harcamasına gerek kalmayacak. Onun daha çok bitirici, birebir ve açık alandaki organizasyon özelliklerinden faydalanmak isteyecek koç Messina. Süper Kupa maçlarında ve Euroleague hazırlık maçlarında da gördüğümüz üzere genelde birlikte sahayı paylaşacakları Kevin Punter de bu kadronun en önemli skor opsiyonlarından biri olacak. Birleşik Amerikalı oyuncu AEK ve Virtus Bologna’da Şampiyonlar Ligi şampiyonlukları yaşadıktan sonra hakettiği şekilde Euroleague sahnesinde buldu kendini. Kızıl Yıldız da iyi bir sezon geçirdikten sonra da artık bir basamak daha çıkma vakti gelmişti. Final Four hedefi ile sezona başlayacak Milano’nun guard rotasyonundaki güvenilir isimlerden biri olacak. Mesafe tanımayan üçlükleri, sürati ve yüksek tempoda artan verimliliği ile tam koç Messina’nın aradığı skorer. Ayrıca savunmada da sırıtmayan, takımını yanlız bırakmayan bir skorer. Koç Messina’nın onun Delaney ile birlikte daha çok kullandığını gördük ki bu dakikalarda rakip savunmaların en üst düzeyde konsantre olmaları gerekecek yoksa çok kısa sürelerde 9-10 sayı görebilirler potalarında. Onun sürelerini paylaşacak isim ise Michael Roll olacak. Tunuslu oyuncuyu daha çok Rodriguez ile birlikte izleyeceğiz. Yarı sahada dribbling üstünden üretebilmesi ve iyi bir organizatör olması ile bilinen Roll’un düşük temponun olduğu anlarda takımın değerli opsiyonlarından biri olması bekleniyor.

Gelim Milano’nun çok güçlü olduğunu düşündüğüm forvet pozisyonuna. İtalyan ekibinin 3 numaradaki rotasyonunda öne çıkan isim kuşkusuz Shavon Shields. Danimarkali kanat oyuncusu Baskonia’da çok iyi bir sezon geçirdi. Takımın Liga Endesa şampiyonluğu yaşamasında önemli rollerden birine sahipti. Dış şutları, atletizmi, güçlü fiziği ve savunmadaki dirençli, istikrarlı performansı ile her koçun kadrosunda görmek istediği isimlerden biri. Ancak bu pozisyonda net olarak sürelerin sahibi olmayacak. Çünkü onunla beraber tecrübeli Sırp forvet Vladimir Micov da yer alıyor. İstikrarlı oyunu, disiplini ve ayaklarını yere basarak oynamasına rağmen pozisyon bilgisi ve güçlü fiziği sayesinde savunmaya da verdiği katkıyla değerli bir kanat oyuncusu. Ceza şutörü olarak Milano’nun en önemli silahlarından biri konumunda. Ayrıca tabiki bu pozisyona zaman zaman Gigi Datome de destek olacak. Ama tabiki İtalyan forvetin asıl süre alacağı pozisyon Fenerbahçe’de olduğu gibi 4 numara olacak. Artık 3 numara için ayakları ağır kalıyor ama 4 numarada fiziksel temastan geri adım atmaması, pozisyon bilgisi, tecrübesi ve dış şut tehditi ile fark yaratabiliyor. Takıma hızlıca ısınan İtalyan forvet, Süper Kupa zaferinde de final maçının en skorer oyuncusuydu. Oyunun her alanına etki edebilen, lider özellikleri üst düzeyde olan Datome, sahada kaldığı dönemlerde topa yön veren isim olmayacak olsa da takımın asıl lideri olacak. Bunu da tüm kadronun kabul ettiğini Süper Kupa ve ilk Serie A maçlarında gördük zaten. Zalgiris’den gelen Zach LeDay ise daha 4.5 numara görevinde genelde ondan süre alacak. Onun da dış şut tehditi var ve tabiki daha fizikli bir uzun. Bu nedenle de rakibin durumuna göre, Datome’nin özellikle oyunun savunma tarafında fazla yıpranmaması için kullanılacaktır. Ayrıca alçak postta daha fazla silahının bulunması da Milano hücumlarına derinlik katacaktır.

5 numarada ise bir diğer yeni transfer ve tecrübeli isim Kyle Hines yer alıyor. Euroleague tarihinin gelmiş geçmiş en iyi ve en istikrarlı savunmacılarından biri olan Birleşik Amerikalı uzun, Olympiakos ve CSKA’da gelen şampiyonlukların ardından kariyerini Milano’da alacağı en az bir şampiyonlukla noktalamak istiyor. Boyu 2 metrenin altında olmasına rağmen müthiş uzun kolları, atletizmi, tank gibi güçlü gövdesi ve harika zamanlaması ile sadece rakip uzunların değil adam değişmelerde karşısında kalan rakip kısaların da korkulu rüyası konumunda. Ayrıca savunma ribaundunu aldığını dribblingle topu karşıya taşıyabilmesi, hatta hızlı hücumu bitirebilmesi günümüz basketbolunda çok değerli. Geçen sezon sergilediği başarılı performansla tekrar kontrat kapan Tarczewski de güçlü fiziği, ikili oyunlardaki yüksek yüzdeli bitirişleri ve boyalı alandaki dominant performansı ile her eve lazım bir alternatif uzun. Hines’ın dakikalarını kontrol etmek ve daha fizikli uzunlara karşı boyalı alanı kapatabilmek adına koç Messina’nın değerli opsiyonlarından biri olacak. Ayrıca LeDay’i de 5 numarada değerlendireceklerdir mutlaka. Güçlü fiziği ile alçak postta savaşabildiği gibi Hines ve Tarczewski’den fazlası dış şut tehditinin de bulunması.

AX Armani Exchange Milan - Welcome to EUROLEAGUE BASKETBALL

Şöyle bir Milano kadrosuna baktığımızda ve bu takımın başında da Messina gibi tecrübeli bir koç olduğunu düşündüğümüzde Final Four hiç de uzak bir ihtimal değil. Bu kez İtalyan koçun elinde her pozisyon için en az iki değerli opsiyon bulunuyor ve zayıf kalabilecekleri bir pozisyon görmüyorum ben. Elbette Euroleague sezonu öncesi hem Micov hem de Punter’in sakatlanması canları sıkmış durumda ama bu iki isim gelene kadar idare edebilecek cephaneye sahipler. Onların da takıma katılmasıyla favori dörtlü CSKA Moskova, Anadolu Efes, Real Madrid ve Barcelona’nın ardından Final Four biletini en çok zorlayacak takım olacaklarını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Punter ve Arkadaşları, Milano’ya Fırsat Vermediler

Turkish Airlines Euroleague 13. hafta mücadelesinde Punter liderliğindeki Partizan konuk ettiği Olimpia Milano‘yu 82-69’luk skorla …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir