Güncel Haberler

Sınıf Atlayabilecek İsimler – 7 (Yunanistan Ligi)

Corona salgınında tüm insanlığın sağlığı için Evde Kal’maya devam ettiğimiz bu günlerde artık geride bıraktığımız sezonun öne çıkan isimlerini lig ve lig sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.

Sınıf Atlayabilecek İsimler – 1 (Liga Endesa)
Sınıf Atlayabilecek İsimler – 2 (VTB Lig)
Sınıf Atlayabilecek İsimler – 3 (Almanya BBL)
Sınıf Atlayabilecek İsimler – 4 (Fransa Pro A)
Sınıf Atlayabilecek İsimler – 5 (İtalya Serie A)
Sınıf Atlayabilecek İsimler – 6 (Polonya Energa Ligi)

Yazı dizimizin 7.bölümündeki konuğumuz Yunanistan Ligi olacak. Sizler için komşumuzda gösterdiği performansla major liglerdeki takımların dikkatini çeken oyuncuları kaleme aldım. Keyifli okumalar.

Conner Frankamp (Rethymno)

Oyun Kurucu – 1.85 metre – 24 yaş
20.9 sayı, %42.3 3sayı, 3.1 ribaund, 4.2 asist, 21.4 verimlilik puanı

Wichita çıkışlı genç guard, profesyonel kariyerine Bulgar ekibi Beroe’da başlamış ve hem yerel ligde hem de Balkan Ligi’nde skorer performansı artı çok yönlü oyunu ile dikkatleri üstüne çekmişti. Sonrasında da komşu ülkeden Rethymno onu transfer etti zaten. Bu sezon ertelenene kadar harike işler çıkaran Frankamp tartışmasız ligin en değerli oyuncusuydu. Frankamp öncelikle toplu da topsuz da nefis bir bitirici. Üst düzey bir atlet değil ancak hızlı ilk adımı ile potaya dengeli gidip teması alsa da bitirebiliyor, fiziğine nazaran güçlü bir guard. Bununla beraber söylemeye gerek yok belki ama olağan dışı bir şutör. Yay gerisinden tam anlamıyla makine gibi şut atıyor. Sürekli skorer özelliğinden bahsettik ama aynı zamanda saha görüşü iyi olan ve özellikle ikili oyunlarda yaptığı servislerle de savunmayı zorlayan bir guard. Gerek ligimizde gerekse diğer liglerde play-off kovalamak isteyen sınırlı bütçeli takımlar ve Şampiyonlar Ligi’nde kendine bir skorer, lider arayan takımlar için çok iyi bir takviye olacağını düşünüyorum.

Lefteris Bochoridis (Aris)

Oyun Kurucu – 1.93 metre – 25 yaş
14.6 sayı, 5.1 ribaund, 4.6 asist, 18.6 verimlilik puanı

Yunan guard fabrikasının yeni sayılabilecek modellerinden biri Bochoridis. Alt yapılarda ortaya koyduğu etkili performansı bu sezon Aris forması ile A takım seviyesinde de sergiledi. Yunan oyuncular arasında ligdeki en önemli bireysel performans ona aitti kesinlikle. Belki Selanik temsilcisini alt sıralardan kurtaramadı ama özellikle iç saha maçlarında onu izlemek gerçekten büyük keyifti. Solak guard, öldürücü üçlükleri, güçlü fiziğini de kullanarak çabuk ilk adımı ile yaptığı akıllı penetreler ve takımına ribaundlarda da çok önemli bir katkı getirerek alkışları haketti. Diamantidis ve Papaloukas’ın başlattığı, Spanoulis, Sloukas, Calathes’in taşıdığı bayrağı Bochoridis de başarıyla taşıyacak gibi görünüyor. Panathinaikos’da 4 sezon şansını denemiş ama başarılı olamamıştı. Şimdi mental olarak da fiziksel olarak da tecrübe anlamında da çok daha iyi durumda ve artık Euroleague temsilcilerinde rahatlıkla alternatif guard olarak kendisine yer bulabilir.

Olivier Hanlan (Iraklis)

Şutör Guard – 1.93 metre – 27 yaş
16.3 sayı, 3.6 ribaund, 3.5 asist, 15.5 verimlilik puanı

Kanadalı guard Avrupa’nın son yıllardaki en gezgin oyuncularından biri. Geçen sezon Almanya’da Bonn forması ile beklentilerin altında kaldıktan sonra yeni bir başlangıç yapmak için bir kademe daha aşağıya inerek Yunanistan Ligi’nin yeni takımlarından Iraklis’e geldi. Burada kendisini Avrupa kupalarında gösteremedi belki ama ligde sergilediği performansla halen orta seviye takımlar için tüm liglerde etkili olabileceğin, rahatlıkla çift haneli skor katkısı verip, oyunun diğer alanlarında da faydalı bir oyuncu olduğunu gösterdi. Hanlan, kıvrak, delici ve atletik bir guard. Bununla birlikte en önemli silahı ise dribbling üstü gönderdiği yüzdeli orta mesafe şutlar. Diğer taraftan savunmada da enerjik olan ve takımına çalışkanlığı ile katkı veren tecrübeli oyuncu EuroCup ve Euroleague seviyesi için yetersiz kaldığını daha önce göstermişti ancak Şampiyonlar Ligi seviyesi için gayet iyi bir opsiyon olur.

Lasan Kromah (Kolossos)

Kanat – 1.98 metre – 28 yaş
15.7 sayı, 4.0 ribaund, 2.2 asist, 14.5 verimlilik puanı

Daha önce 2015-16 sezonunda ülkemizde Konya forması da giymiş olan Kromah, bizlere zaten ne kadar skorer bir oyuncu olduğunu göstermişti. Yıllar ilerledikçe o gezmeye devam ederken tecrübesi de arttı ve artık çok daha komple bir oyuncu. Sadece bir skorer değil, takımına ribaundlarda da önemli bir katkı veren ve savunmada 1, 2, 3 numaralı pozisyonlarla eşleşebilen bir kanat oyuncusu. Geçtiğimiz sezon Pro B’de en skorer isimdi ve şimdi Yunanistan Ligi’nde bir üst seviyede kendini tekrar gösterdi. Düşük bütçeli takımlar için güvenilir, tecrübeli ve halen potansiyelli bir skorer. Almanya, İtalya, Fransa’daki bir çok takımda forma giyebileceği gibi ligimizde de play-off kovalayan takımların yeni sezonda değerlendirebileceği bir isim olacaktır.

Basket League: Κολοσσός Ρόδου - Άρης 90-86 (videos)

Yanick Moreira (Peristeri)

Pivot – 2.11 metre – 28 yaş
12.5 sayı, 6.8 ribaund, 16.0 verimlilik puanı

Angolalı uzunu geçen yaz Dünya Kupası’nda da izlemiştik ve bu sezon da Peristeri formasıyla ter döktü. 2.11 boyunda olmasına rağmen dribbling yapabilmesi ve yüzü dönük hücum silahlarının bulunması onu özel bir uzun yapıyor. Bu özellikleri ile beraber orta mesafe şutunun da olması onu 5 numarada savunulması zor bir silah yapıyor. Kendi pota altında da atletizmi ve uzun kolları ile önemli bir blok tehditi. Tek eksisi fiziksel oyundan kaçması ve alçak postta özellikle savunma veriminin düşmesi. Mental olarak da maçın içinde düşüşler yaşayabilen bir uzun, zaten mevcut yetenekleri ile oyuna tam konsantre olabilse çok farklı yerlerde olurdu. Yine de halen EuroCup ve Şampiyonlar Ligi takımlarına katkı verebilecek seviyede olduğunu düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, PAOK’u Rahat Geçti

Yunanistan Ligi 16. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk ettiği PAOK‘u 77-62’lik skorla çok rahat geçti. Bu …