Güncel Haberler

Sınıf Atlayabilecek İsimler – 6 (Polonya Energa Ligi)

Baskeboldan yoksun olduğumuz ve evde kendimize vakit ayırabildiğimiz bu günlerde sizler için Avrupa liglerini mercek altına alıp dikkat çeken, sınıf atlayabilecek isimleri mercek altına almaya devam ediyorum.

Sınıf Atlayabilecek İsimler – 1 (Liga Endesa)
Sınıf Atlayabilecek İsimler – 2 (VTB Lig)
Sınıf Atlayabilecek İsimler – 3 (Almanya BBL)
Sınıf Atlayabilecek İsimler – 4 (Fransa Pro A)
Sınıf Atlayabilecek İsimler – 5 (İtalya Serie A)

Yazı dizisinin altıncı bölümünde konuğumuz Polonya Energa Ligi‘ndeki dikkat çeken performanslara sahip isimler olacak. Keyifli okumalar diliyorum.

Keith Hornsby (Polski Cukier Torun)

Şutör Guard – 1.93 metre – 28 yaş
15.1 sayı, %42.2 3sayı, 3.1 ribaund, 2.5 asist, 15.8 verimlilik puanı

Hornsby, Avrupa kariyerinde geç parlayan, dikkat çeken keskin nişancılardan biri. Bu sezon takımı Torun ile beraber Şampiyonlar Ligi sahnesinde de yer alması daha fazla insanın onu izlemesini sağladı elbette. Tam anlamıyla saf bir şutör Hornsby. Gerek perdelerden çıkarak gönderdiği üçlükler gerekse yakala at pozisyonlarında rakip savunmalara kestiği cezalarla her eve lazım bir şutör. Ayrıca bu sezon ikili oyunlarda dribbling üstü de skor üretmeye, şutlar dışında potaya gitmeye de başladı. Tabi bu da komple bir skorer evrilme yolunda emin adımlar atması anlamına geliyor. Evet genç bir oyuncu değil ancak gelişimini sürdürüyor ve onu yeni sezonda Avrupa’nın üst düzey liglerinden birinde izleyebileceğimizi düşünüyorum.

Raymond Cowells III (Spojnia)

Şutör Guard – 1.91 metre – 29 yaş
18.3 sayı, %43.7 3sayı, 5.3 ribaund, 1.7 asist, 15.5 verimlilik puanı

Cowells bu sezon Polonya Ligi’nin en skorer oyuncularından biriydi. Etkili şutlarının yanı sıra güçlü fiziği ile potaya giderek de aktif olabilen, dipten ya da tepeden potaya doğru yaptığı topsuz katlarla da savunmasının dengesini bozabilen bir skorer. Fransa Pro A’da geçirdiği zorlu yıllardan sonra Spojnia’da kendini bulmuş durumda. 2 numarada süre alıyor olmasına rağmen atletizmi ve fiziksel temastan kaçmayan tarzı ile ribaundlara da çok önemli bir katkı veriyor. 1.91 boyunda bir guard için 5.3 ortalama yakalaması müthiş. Belki elit bir oyuncu değil artık ilerleyen yaşıyla ancak Polonya Ligi’nden bir kademe yukarıda, İtalya, Fransa, Almanya gibi liglerde rahatlıkla kendisine bir takım bulup etkili olacağını düşünüyorum. Ülkemizde de düşük bütçeli ve iyi bir skorer arayan takımlara önerilebilir.

Brynton Lemar (Start Lublin)

Şutör Guard – 1.93 metre – 25 yaş
16.7 sayı, %38.4 3sayı, 4.3 ribaund, 3.9 asist, 16.7 verimlilik puanı

Lemar heyecan verici skorerlerden biri. Öncelikle o da etkili şutları ile ön plana çıkıyor. Hem yakala at hem de dribbling üstü pozisyonlarda yüksek yüzdeyle oynuyor. Hızlı hücumları bile üçlüklerle bitirmeyi seven, şutuna güvenen bir guard. Diğer taraftan gömülen rakiplere karşı ikili oyunlar sonrası orta mesafe ile cezalar kesebildiği gibi süratini kullanarak rahatlıkla potaya da gidebiliyor. Atletizmi ve çabukluğunu da açık alanda iyi kullanan bir guard. Gelişimini sürdüren genç sayılabilecek bir oyuncu Lemar. Saha görüşü ve ribaundlara katkısı da bu sezon geliştirdiği özellikleri arasında. Onu özellikle Şampiyonlar Ligi seviyesinde yer alan Polonya ya da farklı lig temsilcilerinden birinde görebileceğimizi düşünüyorum. Gelişimini sürdürürse skorer oyunuyla Avrupa sahnesinde yükselebilecek potansiyele sahip.

Kris Clyburn (Astoria Bydgozcyz)

Kısa Forvet – 1.98 metre – 23 yaş
15.3 sayı, 4.6 ribaund, 1.5 asist, 1.5 top çalma, 13.6 verimlilik

Clyburn hatırlayanlar için Tayshaun Prince’in Avrupa versiyonu gibi adeta. Uzun kolları ve solak olmasının yanı sıra tarzı da çok benziyor. Çabuk değil, üst düzey bir atlet de değil ama soğuk kanlılığı, zamanlaması ve hem 3 hem de 4 numara oynadığında ribaundlara verdiği katkıyla her koçun takımında isteyebileceği bir görev adamı. Dış şutları henüz istenilen seviyede değil ama gününde olduğu zaman da 3 sayı çizgisi gerisinden tehdit oluşturabiliyor. Oyunun iki tarafında da takımına enerji katan Clyburn’ün yıldız olabileceğini düşünmüyorum ama komple ve kaliteli bir görev adamı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Gelişimini sürdürse onu Euroleague seviyesinde bile görebiliriz.

Chris Wright (Polski Cukier Torun)

Oyun Kurucu – 1.85 metre – 30 yaş
15.6 sayı, %40.0 3sayı, 2.4 ribaund, 5.4 asist, 15.4 verimlilik puanı

Bir dönem ülkemizde Eskişehir forması da giymiş olan tecrübeli oyun kurucu, kariyerinde yaşadığı mental problemler nedeniyle yeteneklerini gölgede bırakmıştı genelde. Ama Torun forması ile adeta kendini buldu. Bu sezon hem Şampiyonlar Ligi sahnesinde hem de Polonya liginde kalitesini konuşturdu diyebiliriz. Saha görüşü, güçlü fiziği ve yüksek oyun zekası ile ne kadar iyi bir oyun kurucu olduğunu tekrar gösterdi herkese. Yeri geldiği zaman hem dış şutları hem de etkili penetreleri skora da katkı verip takımına liderlik ediyor. Özetle kariyerinin ikinci baharını yaşayan Wright, özellikle Şampiyonlar Ligi’nde düşük bütçelerle dişli bir kadro kurmak isteyen takımlar için çok uygun bir isim. Ligimizde de play-off kovalayan mütevazi takımlarımızın dikkatine duyrulur.

https://www.youtube.com/watch?v=TcvTZHq0aAM&t=95s

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Formalite Maçında Jerusalem’i Konuk Ediyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu K grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Pınar Karşıyaka, …