Güncel Haberler

Sınıf Atlayabilecek İsimler – 4 (Fransa Pro A)

Coronavirüs günlerinde evimizde kalarak herkesin sağlığına dikkat ettiği bu günlerde basketbola verilen arayı değerlendirerek sizlere her ligde performansları ile dikkat çeken, “Sınıf Atlayabilecek İsimler”‘i iletmeye devam ediyorum.

Sınıf Atlayabilecek İsimler – 1 (Liga Endesa)
Sınıf Atlayabilecek İsimler – 2 (VTB Lig)
Sınıf Atlayabilecek İsimler – 3 (Almanya BBL)

Yazı dizisinin 4. bölümünde sizler için Fransa JeepElite Pro A sahnesindeki performansları ile sınıf atlayabilecek isimleri kaleme aldım. Keyifli okumalar.

Chris Horton (Cholet)

Uzun Forvet – 2.03 metre – 25 yaş
17.2 sayı, 9.0 ribaund, 1.8 asist, 1.7 blok, 23.6 verimlilik puanı

Koç Kunter’in yönetiminde Pro A’nın flaş takımlarından biri olan Cholet’de en çok öne çıkan isimdi kuşkusuz Horton. Atletizmi, güçlü fiziği ve savaşçı kimliğiyle her eve lazım bir forvet. Boyalı alanda çok etkili olan ve özellikle ikili oyunlarda harika bir bitirici olan Horton, orta mesafe şut tehditine de sahip olmasıyla beraber hücumda çok yönlü bir silah. Diğer taraftan ribaundlar konusunda tam bir uzman ve Fransa gibi atlet, fizikli uzunların olduğu bir ligde bu özelliği ile öne çıkması da zaten bunu kanıtlar nitelikte. Henüz 25 yaşında ve onu yeni sezonda mutlaka EuroCup veya Şampiyonlar Ligi’ndeki iddialı takımlardan birinde göreceğimizi düşünüyorum.

Miralem Halilovic (Orleans)

Uzun Fovet & Pivot – 2.05 metre – 28 yaş
17.6 sayı, 7.9 ribaund, 3.1 asist, 20.7 verimlilik puanı

Halilovic özellikle 5 numara oynadığı zamanlarda can yakabilen bir uzun. Yüzü dönük de adam geçebilmesi ve hareketli pozisyonları da bitirebilmesiyle tam saha basketbolunda da efektif olan, modern basketbolun yüksek temposuna uyum saplayan bir oyuncu. Diğer taraftan üst düzey atletik özelliklere sahip olmasa da pozisyon bilgisi ve zekası yüksek ayrıca savaşçı bir isim, bu da ribaundlar konusunda onu önemli bir silah yapıyor. Evet artık genç bir oyuncu değil ama uzunlar için kariyerinin en verimli döneminde şuanda. Yeni sezonda ligimizde play-off kovalayacak takımlarda görmek isteyeceğim isimlerden biri.

Vitalis Chikoko (Metropolitan Levallois)

Uzun Forvet & Pivot – 2.08 metre – 29 yaş
15.4 sayı, 7.1 ribaund, 2.2 asist, 2.0 blok, 20.0 verimilik puanı

Bu sezon ligin en keyif veren en yüksek potansiyelli takımlarından biriydi Levallois. Yüksek tempoda oynamayı seven bir takım olmalarına rağmen pota altında da ligin en dominant uzunlarından birine sahipler. Hem atletik hem de güçlü bir fiziğe sahip Chikoko. Ayrıca solak olmasının avantajıyla uzun kollarını hem savunmada hem de hücumda iyi kullanan bir pivot. Ligin en iyi blokçusu olmasının yanı sıra rakip pota altında da sertliği ve fiziksel teması seven oyun yapısı ile dikkat çekti. O da artık 30 yaşına geldi ve Euroleague seviyesi için geç kaldı ama Şampiyonlar Ligi ve EuroCup takımlarının onu yeni sezonda değerlendireceğini düşünüyorum.

Brandon Tayor (Le Mans)

Oyun Kurucu – 1.75 metre – 26 yaş
15.2 sayı, 2.1 ribaund, 7.1 asist, 17.8 verimlilik puanı

Son dönemde kısa, ele avuca sığmayan oyun kurucuların değeri artmaya başladı. Modern basketbolda yükselen tempo ve çabuk oynanan ikili oyunlar bu tarz guardların ön plana çıkmasını sağladı. Le Mans’ın lideri Taylor da 1.75 boyunda olmasına rağmen koca yüreği ve müthiş top tekniği ile bu sezon performansını yükseltti. Sadece etkili birebirleri ve açık alandaki skorer oyunuyla değil takım arkadaşlarına yaptığı servislerle de dikkat çekti. Savunmada fiziksel dezavantajını çabukluğu ile kapatan Taylor, artık Avrupa basketbolundaki acemiliğini de üstünden arttı. EuroCup için henüz erken ancak Şampiyonlar Ligi seviyesinde iş yapabilecek bir guard. Ligimizde de play-off kovalayan takımların düşünmesi gereken, Crawford’un Afyon’a verdiği katkı verebilecek seviyede bir guard.

Isaia Cordinier (Nanterre)

Kanat – 1.96 metre – 23 yaş
14.4 sayı, 4.7 ribaund, 2.5 asist, 16.2 verimlilik puanı

Yugoslav ekolündeki ülkelerden sonra Avrupa’nın önemli oyuncu fabrikalarından biri olan Fransa’nın son dönemde yetiştirdiği yetenekli skorerlerinden biri Cordinier. Hem 2 hem de 3 numarada görev alabilen genç oyuncu, güçlü fiziği, etkili penetreleri ve ribaundlara yaptığı katkıyla enerjisi yüksek bir kanat. Nanterre’in yüksek tempo basketbolunda topla da takımını hücuma kaldırabilmesiyle dikkat çekti. Ayrıca deliciliğinin yanı sıra dribbling üstü şut tehditine de sahip. Savunmada da gelecek vaadeden, enerjisi, fiziksel temastan kaçmaması ile koçların çalışkanlığı ile takdir ettiği bir oyuncu. Yeni sezonda onun Asvel ya da Monaco’da görebileceğimizi düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Asvel, Başkentten Yenilgiyle Dönüyor

Fransa Betclic ELITE Pro A 15. hafta mücadelesinde LDLC Asvel Villeurbanne konuk olduğu Paris Basketball‘a …