Güncel Haberler

Sınıf Atlayabilecek İsimler – 1 (Liga Endesa)

Coronavirus salgınının geçmesini evlerimizde kalıp gerekli hijyenik önlemleri alarak beklerken, basketboldan uzak kalmamak da lazım. Ben de sizler için liglere ara verilmesinden de faydalanarak bu sezon Avrupa’daki major liglerde potansiyelleri ile kendilerini kanıtlamış, sınıf atlayabilecek isimleri kaleme alacağım.

Yazı dizimizin ilk bölümünde Avrupa’nın en iyi ligi olan İspanya Liga Endesa‘daki “Sınıf Atlayabilecek İsimler” bizlerle olacak. Keyifli okumalar.

Askia Booker – Murica

Guard – 1.86 metre – 26 yaş
21.2 sayı, %37.2 3sayı, 2.5 ribaund, 3.6 asist, 16.1 verimlilik puanı

Birleşik Amerikalı guard her ne kadar takımı Murcia puan tablosunda kötü bir yerde olsa da bireysel performansı ile alkışları topladı bu sezon. Komple bir skorer olan Booker, gerek dribbling üstünden gönderdiği mesafe tanımayan üçlükler gerekse çabuk ilk adımı ile yaptığı delici penetrelerle savunmacıların korkuları rüyası oldu Liga Endesa’da. Elbette açık alanda ve geçiş oyunlarında etkisi artan, savunma yerleşmeden bulduğu erken atışlarla rahat skor üreten bir guard. Saha görüşü ve pas becerileri de bu sezon gelişmiş durumda. Mental olarak halen istikrar sorunları yaşasa da halen tercih hataları yapıyor olsa da gerek EuroCup’da üst sıraları kovalayan takımların gerekse Euroleague’de daha mütevazi bütçeli takımların mutlaka düşünmesi gereken bir isim olacak yaz döneminde.

Dejan Kravic – Obradoiro

Uzun Forvet & Pivot – 2.11 metre – 29 yaş
13.2 sayı, 6.4 ribaund, 1.0 asist, 1.3 blok, 15.9 verimlilik puanı

Obradoiro yıllardır uzun oyuncuların kariyerinde önemli bir basamak olmuştur. Bu sezonda piyasaya sundukları ilk isim Kanada pasaportu da bulunan Sırp uzun Kravic oldu. Geçtiğimiz sezon Bologna ile Şampiyonlar Ligi’nde zirveye ulaştıktan sonra şimdi Avrupa’nın en iyi liginde boy gösteriyor ve tecrübeli oyuncu İspanyol ekibinde tartışmasız kariyerinin en iyi sezonunu geçiriyor. Çalışkanlığı ve her iki pota altındaki savaşçı kimliği artı çabuk ayakları ile modern basketbolda hem 4 hem de 5 numarada görev alabiliyor. İki oyunları hem sol hem de sağ eli ile bitirebilmesi, alçak posttaki etkinliği, bir uzuna nazaran pas becerisinin yüksek olması ve çabuk ayakları ile ikili oyun savunmasında kısaların da karşısında kalabilmesi ile EuroCup seviyesinde rahatlıkla etkili olabilecek bir uzun Kravic. Hatta düşük bütçeli Euroleague takımları da onu alternatif uzun olarak düşünmeliler.

Ondrej Balvin – Bilbao

Pivot – 2.17 metre – 27 yaş
8.6 sayı, 7.3 ribaund, 1.5 asist, 1.2 blok, 15.8 verimlilik puanı

Çek uzun profesyonel kariyerine ilk adım attığı Sevilla yıllarından bu yana zaten potansiyeli bilinen bir isimdi. Ancak gerek yaşadığı sakatlıklar gerekse fiziksel olarak kendini iyi geliştirememesi ile beklentileri karşılayamamıştı. Ancak bu sezon Liga Endesa’nın yeni takımları arasında yer alan Bilbao ile kariyerinin en iyi dönemini geçirdiğini söylemek yanlış olmaz. Dev uzun fazla kilolarından kurtulmuş olmanın da etkisiyle artık daha mobil bir seviyede oynuyor. Kendi potasını zamanlaması, uzun kolları ve atletizmi sayesinde blokları ile korurken, rakip pota altında ise hem alçak posttaki birebirleri, zıplayarak attığı yarım çengel atışlar hem de ikili oyunlarda hareketli pozisyonları yüksek yüzdeli bitirmesiyle çok faydalı oluyor. Evet işin skor bulma tarafında üst düzey bir uzun değil Balvin ancak Çekya milli takımında Dünya Kupası esnasında da gösterdiği gibi doğru guardlarla, onu besleyen isimlerle birlikte oynarsa düzen içerisinde çift haneli skor katkısı verip, ribaundlar ve bloklar konusunda da Euroleague seviyesinde dahi fark yaratabilecek bir uzun.

David Kravish – Manresa

Pivot – 2.09 metre – 27 yaş
12.1 sayı, 6.2 ribaund, 1.6 asist, 1.0 blok, 14.1 verimlilik puanı

Birleşik Amerikalı uzun bu sezon Manresa forması ile Liga Endesa’da koç Martinez’in en güvendiği isimlerden biriydi tartışmasız. Hem 4 numarada hem de 5 numarada görev alabilen bir isim. Avrupa basketbolunda artık uzunlardan daha fazla skor katkısı bekleniyor. İşte bu noktada Kravish önemli isimler arasında yer alabilecek bir uzun. Sadece alçak postta ve ikili oyunlarda tam devrilerek değil, ikili oyunlarda kısa devrilerek orta mesafe şut tehditi ile ya da bir forvet gibi yaptığı topsuz katlarla ya da hızlı hücumlarda takımla birlikte koşarak bitirici rolünde yer almasıyla skora her alanda katkı verebilen isim. Savunmada da enerjisi ve çabuk ayakları ile adam değilmelerde kısaların da karşısında kalabilmesiyle ortalama bir etkiye sahip. Euroleague için biraz erken biri görünüyor ama EuroCup seviyesinde rahatlıkla süre bulabilecek, hem 4 hem de 5 numara katkı verebilecek bir uzun.

Vladimir Brodziansky – Obradoiro

Uzun Forvet – 2.10 metre – 25 yaş
12.7 sayı, %46.5 3sayı, 4.0 ribaund, 1.0 blok, 14.0 verimlilik puanı

Slovak forvet Obradoiro oyuncu fabrikasının son yıldızlarından biri. 2.10 boyunda olmasına rağmen ciddi bir 3 sayı tehditi bulunan, bununla beraber alçak postta da iki eli eliyle de yüzdeli bitirebilen Brodziansky, bu sezon Liga Endesa’nın en dikkat çeken isimlerinden biriydi. Henüz 25 yaşında olması da onu değerli kılan bir diğer değerli nokta. Elbette fiziği ve pozisyonuna göre ribaundlarda biraz daha iyi olması bekleniyor ancak hücumda verdiği çok yönlü katkı, genelde potadan uzak oynaması ve yanında oynadığı diğer uzunların zaten ribaundlar konusunda iyi olması da bu konudaki önemli bir faktör. Euroleague’de Kızıl Yıldız, Bayern, Alba, Asvel gibi mütevazi takımlarda rahatlıkla süre bulabileceği gibi EuroCup seviyesinde de zirveye oynayacak takımların kadrolarında alternatif olarak düşünülmesi gereken bir isim.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

RESMİ: Panathinaikos’dan Ayrılan Guy’ın Yeni Adresi Tenerife Oldu

FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde normal sezonunu lider olarak tamamlayan ve play-in oynamadan direkt olarak son 16 …