Güncel Haberler

BSL’de 1.Haftanın Hakem Değerlendirmesi (Suat Yahyabeyoğlu)

Yeni sezonda Türkiye Basketbol Süper Ligi‘nde tamamlanan her haftanın ardından eski FIBA hakemi Suat Yahyabeyoğlu, haftalık hakem değerlendirme yazıları ile birlikte olacak. İşte sayın Yahyabeyoğlu’nun açılış haftasına dair değerlendirmeleri.

  • Z.Yılmaz, C.Mavisu, A.Şakacı, Ö.Şentürk, E.Kartal, Ö.Yalman, D.Köyiçi, Polat Parlak, H.Baldemir, A.Ekti ve Y.Yılmaz ilk haftayı boş geçirdiler.
  • Hakem semineri ,yazılı ve fiziki sınav ,20 21 22 Eylül de yapıldı ama Cumhurbaşkanlığı Kupası maçını yönetecek hakemler günler önceden açıklanmıştı.
  • Sezon bitiminde 35 A klasmanı hakem belli olmuştu.Sezon başı yazılı ve fiziki sınav neden yapıldı. Sonuçlar ne şekilde değerlendiriliyor ?
  • Biplerle uygun şekilde yapılması gereken fiziki sınavda —besyo seçme sınavı—neden 50.turdan sonra aynı hızda devam etmektedir. Oysa gittikçe artması, yani hakemlerin aynı mesafeyi daha hızlı koşmaları,üstelik her bip sesinde bitiş çizgisinde grup halinde olmaları gerekir.
  • A Klasmanına bu yıl katılan iki hakemimizden biri yüzme,bisiklet, diğeri badmington uzmanı.İkisi de B Klasmanında hiç bir önemli maçta baş hakemlik yapmadılar.
  • Klasman hakemleri yeterikadar hazırlık maçları yönetebildiler mi……?
  • Bu sezon nihayet ,iki maç hariç ,hakem atamaları kokartlar dikkate alınarak yapılmış.
  • Deneyimli ve eski FIBA hakemimiz 2018-19 sezonu sonunda yaş sınırından düdüğünü asacaktı,o ne bir de baktık ki ,hakem talimatnamesinde ,10 yıl aralıksız A klasmanı hakemlik yapmış,devam etme talebi mhk tarafından uygun görülen,sağlık durumu uygun,sınavlarda başarılı olan hakemler……………..birer yıl daha devam eder………diye bir madde varmış.Şimdi soru şu, Rüştü Nuran,Murat Biricik,Recep Ankaralı ve İsmail Aydın yaş sınırını bile beklemeden neden hakemliği bıraktılar…….Üstelik hepsi de MHK üst yönetimindeler……İkinci soru da,Fatih Söylemezoğlu,Engin Kennerman başta olmak üzere yaşı dolan deneyimli hakemlere neden bu madde işletilmedi……

Arel Üniversitesi B. Çekmece-Darüşşafaka Tekfen (orta)
Kerem Baki (70) – Serdar Ünal (60) – Kazım Çetin (65)

Türk Telekom-Galatasaray Doğa Sigorta(zor)
Serkan Emlek (65) – Alper Özgök (50) – Hüseyin Çelik (30)

Teksüt -PınarKarşıyaka(çok kolay)
Emin Moğulkoç (85) – Kaan Büyükçil (70) – H.Can Cihan (40)

Gaziantep B.-Afyon (orta )
Fatih Aslanoğlu (45) – Ahmet Tatlıcı (30) – Ali Köseoğlu (30)

Bahçeşehir Koleji-Beşiktaş S j(zor)
Mehmet Şahin (55) – Ziya Özorhon (30) – Serhat Büker (30)

Fenerbahçe Beko-Sigortam Net İTÜ(çok kolay)
Mehmet Karabilecen (45) – Semih Vural (50) – Çağrı Hekimoğlu (45)

Bursa spor-Tofaş( orta)
Mehmet Keseratar (70) – Altuğ Köselerli (55) – Ayşenur Yazıcıoğlu (65 )

MERAKLISINA

  • Kırmızı 44 sürüşünü bitirir ve topu bacaklarının arasına skıştırıp şut aldatması yapar.Karar ve uygulama,kural ihlali vardır ,rakip takım en yakın sınır çizgisi dışından topu oyuna sokar.
  • Kırmızı 33 mola dönüşünde oyunu geciktirmek için hakemden topu almaz.Hakem topu yere koyar ve 5 saniye sayımına başlar,aynı anda top canlanmıştır.
  • Beyaz 55 üç sayılık bölgesinden şut atar,top yukarı doğru yükselirken Kırmızı 11 iki sayılık bölgeden sıçrar ve topa temas eder sonra top sepete girer.Karar ve uygulama Beyaz takım üç sayı kazanmıştır.
  • Sarı 77 üç sayılık bölgeden çembere doğru pas atar,Sarı takımın üç sayılık bölgesinden sıçrayan Beyaz 66 topa temas eder ve top sepete girer.Sarı takıma iki sayı yazılır.
  • Oyunun 4. Çeyreği saat 1.33 gösterir.Sarı 22 Beyaz 11 e sportmenlik dışı faul yapar.2.atış sonunda sarı takım mola kullanır.Mola dönüşü Beyaz takım takım ön sahadaki topu oyuna sokma yerinden başlar ve şut saati 14 gösterir.
  • Havada topu alan oyuncu yere inip top sürmeye başlamadan önce bir adım atar.Karar, devam.
  • Kırmızı 55 geri sahasında top sürer ve Beyaz 33 ün yakın savunması nedeniyle topu ön sahaya geçirmekte zorlanır.Arka hakem 8 saniye sayımını yaparken ,7. Saniyede topu ön sahasında bulunan Kırmızı 11 e atar.Top havada ve ön sahada iken arka hakem 8 saniye ihlali çalar.Karar ve uygulama,hakem kararı doğrudur.Beyaz takım sınır çizgisi dışından-üzerinden-orta çizgiye çok yakın yerden ve ön sahasından topu oyuna sokar.Şut saati 14 gösterir.

ANADOLU EFES-OGM ORMAN SPOR MAÇI HAKEMLERİ:

HAKEMLERİSTATİSTİKLERSinan İşgüder Ozan Çakar Sinem Tetik
Fizik ve kondüsyon 90 75 85
Kararlarda standart uygulama 55 50 60
İşaretler ve seremoni 55 50 80
Hakem mekaniği 55 55 55
Arkadaşlarıyla eşgüdüm 70 60 80
İhlal değerendirmeleri 50 40 75
Faul değerlendirmelei 60 50 65
Maçın kontrolü 80 65 65
ORTALAMA 64,38 55,63 70,63

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçe Beko, Zorlu Partizan Deplasmanında

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Stark Arena’da Partizan‘a konuk oluyor. 23 …