Güncel Haberler

Sınıf Atlayabilecek İsimler – 2 (VTB Lig)

Evimizde kalıp coronavirüs salgınının geçmesini beklediğimiz bu günlerde basketboldan uzak kalmamak ve sizleri biraz olsun keyiflendirmek adın hazırladığım Sınıf Atlayabilecek İsimler yazı dizisinin ikinci bölümünde VTB Lig‘i mercek altına alacağım.

Sınıf Atlayabilecek İsimler – 1 (Liga Endesa)

Dusan Ristic (Astana)

Pivot – 2.14 metre – 24 yaş
15.7 sayı, 10.9 ribaund, 1.9 asist, 22.3 verimlilik puanı

Sırp uzun lige ara verilen kadarki dönemde bu sezonun ribaund lideriydi VTB sahnesinde. Standartların üstünde, 2.14 boyunda olmasına rağmen ağır bir pivot değil. Özellikle ikili oyunlarda çabuk devrilebilen, bitirişleri de kuvvetli olan bir uzun. Alçak postta, özellikle sağ dibte, zıplayarak attığı çengel atışlarla etkili oluyor. Tüm bunların yanında orta mesafe şut tehditi de bulunan, yüksek postta boş bırakamayacağınız bir isim. Ayrıca bir pivota göre gayet iyi top tekniğine sahip. Özetle önü açık ve onu yeni sezonda iyi bir EuroCup takımında göreceğimizi, tecrübe kazandıktan sonra da Euroleague kapısının ardına kadar açık olduğunu düşünüyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=2gFBDDrH5u4

Mouhammadou Jaiteh (Avtodor)

Pivot – 2.11 metre – 25 yaş
13.4 sayı, 9.9 ribaund, 1.2 asist, 19.6 verimlilik puanı

Fransız pivot kariyerine büyük umutlarla başlamış hatta NBA potansiyeline sahip olduğu söyleniyordu. Ancal özellikle mental olarak istikrarı sağlayamaması, yeteneği ile konsantrasyon ve basketbol IQ’sunu aynı paralele getirememiş olması onu geri planda bıraktı. Bu sezon Avtodor forması ile nihayet kendisini buldu diyebiliriz. Kilosuna dikkat eden ve kendine de daha iyi bakan Jaiteh, mobil bir uzun oldu artı. İkili oyunlar dışında alçak postta da etkili olan, güçlü fiziği ile her iki pota altında da rakiplerine üstünlük kuruyor. Her iki eliyle de pozisyonları bitirebilmesi, ribaundlardaki enerjisinin yükselmesi ve oyunun içinde kalma süresinin fiziksel olarak da mental olarak da daha fazla olması onu seviye atlamaya hazır getirdi. Artık EuroCup sahnesindeki iyi takımlarda yer alabilecek durumda.

https://www.youtube.com/watch?v=AOCvbecFgqY

Malcolm Hill (Astana)

Kısa Forvet – 1.98 metre – 24 yaş
20.2 sayı, 4.0 ribaund, 3.6 asist, 19.4 verimlilik puanı

Astana forması giyen Birleşik Amerikalı forvet ligin en komple oyuncularından biriydi bu sezon. Altetizmi, çabukluğu, dış şut tehditi ve ribaundlara sağladığı taktikle modern 3 numara tanımına tam olarak uyan bir oyuncu. Dribbling üstünden skor üretebiliyor olsa da asıl silahları arasında yer almıyor. Bunun dışında iyi bir pasör olduğunu da gösterdi bu sezon. Güçlü fiziği ve çabukluğu ile hem 2 hem de 3 numaraları savunabilen Hill, savunmada enerji ve konsantrasyon seviyesini biraz daha arttıdığı takdirde Euroleague seviyesi için dahi hazır olabilecek bir oyuncu. Umarım yeni sezonda onu EuroCup takımları farkeder ve değerlendirirler.

https://www.youtube.com/watch?v=i3ySIDs8v2w

Darral Willis (Nizhny Novgorod)

Uzun Forvet – 2.04 metre – 24 yaş
14.6 sayı, 6.6 ribaund, 15.3 verimlilik puanı

Willis son yıllarda NCAA’den Avrupa’ya gelen klasik uzunlardan biri. Atletik özellikleri, yüksek enerjisi ve mobilitesi ile her eve lazım bir uzun. 4 numara için şut tehditi beklentilerin altında belki ama özellikle orta mesafe yüzdesini her geçen maç arttırdı, potansiyeli olduğunu gösterdi solak 4 numara. Savunmada da çok çalışkan bir oyuncu olması ve gerek blok tehditi gerekse hem yüksek postta hem de alçak postta rakiplerinin karşısında kalabiliyor olması değerini arttırıyor. EuroCup sahnesinde rahatlıkla süre alabilecek, üst düzey takımlarda da kenardan gelerek enerjisi, savaşçı kimliği ve ribaundlardaki katkısı ile çok faydalı olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=5xnB72eYizc

Kyle Vinales (BC Kalev)

Oyun Kurucu – 1.86 metre – 27 yaş
17.7 sayı, 3.0 ribaund, 4.6 asist, 13.0 verimlilik puanı

Birleşik Amerikalı guard bu sezonun en etkili hücum silahlarından biriydi VTB Lig’de. Kalev gibi sıradan bir takımın bir çok büyük takıma kafa tutmasını sağladı diyebiliriz. Öncelikle sürati ve top tekniği ile çok iyi bir delici olan Vinales, bunun dışında dribbling üstünden hem orta mesafe hem de yay gerisinden ciddi bir tehdite sahip. Fiziği biraz zayıf gibi görünse de aslında güçlü bir guard ve temasa rağmen de denge sağlayabiliyor. Özetle sahanın her yerinden bir çok silahı bulunan, komple bir hücum oyuncusu. Bunun dışında bu sezon asist özelliğini de oldukça geliştirdi ve ikili oyunları iyi organize eden bir guarda evrildi. Halen savunmada zaafları var elbette fiziğinden dolayı. Bunu da geliştirdiği zaman onu Euroleague seviyesinde bile görmemiz beni şaşırtmayacaktır. Umarım önümüzdeki sezon onu ülkemizde Şampiyonlar Ligi ya da EuroCup seviyesindeki kulüplerimizden birinde görebiliriz, heyecan verici bir oyuncu.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçe Beko, Zorlu Partizan Deplasmanında

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Stark Arena’da Partizan‘a konuk oluyor. 23 …