Güncel Haberler

EuroBasket D Grubu İncelemesi

2022 FIBA EuroBasket heyecanının başlamasına artık 2 günden bile az kaldı. Ben de sizler için grupları incelediğim mini yazı dizisinin son adımına geldim.

A grubunun analizi için TIKLAYINIZ.
B grubunun analizi için TIKLAYINIZ.
C grubunun analizi için TIKLAYINIZ.

Gelin birlikte son olarak D grubunu masaya yatıralım. Keyifli okumalar.

** Bu arada ufak bir hatırlatama. Turnuva sistemi gereği C grubunu ilk 4 sırada bitiren takımlar, bu grubu ilk 4 sırada bitiren takımlarla çapraz şekilde eşleşecek Top 16 eleme turunda.

Lider Belli, Peki Kalanlar

Koç Pesic yönetimindeki Sırbistan önemli eksikleri olmasına rağmen net olarak bu grubun favorisi ki bana göre güçlü madalya adaylarından da biri aynı zamanda. Bogdanovic, Marjanovic ve Teodosic’den faydalanamıyorlar. Ama ellerinde NBA’de son 2 sezonun MVP’si Joker’in yanı sıra, son 2 sezonun EuroLeague Final Four MVP’si Micic ve onları çok iyi tamamlayan Lucic, Kalinic, Milutinov gibi değerli parçalar var ki hazırlık döneminde faydalanamadıkları ama sakatlıklarını atlatan Guduric, Bjelica ve Nedovic gibi 3 önemli isim daha var, EuroBasket’de forma giyebilecekler. Yani grubun lideri bana göre belli, Jokic faktörü ve diğer yıldızlarıyla Sırbistan sürprize izin vermeyecektir.

Denk Güçler

Grupta Sırbistan dışındaki diğer takımlara baktığımızda ilk 4 sıradaki kalan 3 koltuğa oturması en yüksek ihtimali bulunan ekip bana göre Finlandiya. NBA oyuncuları formda Markkanen’in etkili performansı ile hazırlık döneminde ve ardından 2023 FIBA Dünya Kupası elemelerinde çok iyi oynadılar ki zaten Avrupa kıtasında Dünya Kupası biletini ilk garantileyen takım olmayı başarmışlardı. Markkanen dışında tecrübeli şutörler Salin ve Koponen ile beraber yeni jenerasyonun yetenekli isimleri Jantunen, Madsen, Valtonen ile beraber kesinlikle hafife alınmaması gereken bir ekipler. Çekya hazırlık döneminde Satoransky’yi sakatlığa kurban vermişti ve en azından gruptaki ikinci maça yetişmesi bekleniyor. Ama ne kadar sağlıklı ve hazır dönebileceği takımının ilk 4 şansını o kadar değiştirecek. Onun yokluğunda Dünya Kupası elemelerinde ne kadar zorlandıklarını, birkaç seviye aşağı düştüklerini gördük. Tabi eski Fenerbahçeli yeni Barçalı Vesely, Balvin, Bohacik, Hruban, Jelinek, Krejci gibi başka önemli silahlar da var ellerinde. İsrail hazırlık döneminde ve elemelerde inişli çıkışlı bir performans sergiledi. Ben ellerindeki kadronu bu seviyelerde onları ancak orta şekerli bir takım yapabileceğini düşünüyorum. Avdija sakat geçirdi sezonu ve hazırlık döneminde de hasta olduğu için forma giyemedi. Evet Madar, Ginat, Sorkin gibi isimler formdalar ama en iyi ihtimalle grubu 4. sırada bitireceklerini düşünüyorum, 3. olmaları sürpriz olur.

Grubun zayıf halkaları ise Polonya ve Hollanda. Polonya hazırlık döneminin sonuna doğru toparlanma sinyalleri vermiş olsa da özellikle savunmada tel tel dökülen hücumda da Slaughter’ın yaratıclığına çok fazla bel bağlamıi sınırlı bir takım. Belki İsrail’i zorlayabilirler ama ilk 4 sırada yer almaları büyük sürpriz olur. Hollanda’nın ise burada yer alması bile büyük başarı. Koç Buscaglia’nın elinde çok sınırlı bir kadro var. Evet elemelerde ve hazırlık döneminde faydalanamadıkları Franke de De Jong, ve Kloof’un yanına eklenince biraz daha güçlenecekler ama bu seviyeler için şansları olmadığını düşünüyorum, grupta galibiyet alamazlarsa şaşırmam.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olimpiyat Elemeleri: İsrail, Estonya’ya Kaybetti Ama Liderliği Kaptırmadı (Madar 6 sayı, 7 asist)

2024 Paris Olimpiyatarı için düzenlenen ön eleme turnuvalarının Estonya ayağında İsrail, A grubu mücadelesinde ev …