Güncel Haberler

2022 EuroBasket’de İzleyemeyeceğimiz Yıldızlar

2022 FIBA EuroBasket‘in başlamasına sayılı saatler kaldı ve yüm basketbolseverler yıldızlarla dolu turnuvanın başlamasını dört gözle bekliyor.

Ancak diğer taraftan sakatlıklar başta olmak üzere çeşitli sebeplerden ötürü turnuvada izleyemeyeceğimiz bir çok yıldız olduğunu da sizlere hatırlatmak istedim. Gelin bir bakalım kimleri izleme şansımız olmayacak. Keyifli okumalar.

**Oyuncular ülkelerine göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

Maxi Kleber (Almanya)

Dallas Mavericks forması giyen Kleber, kuşkusuz Almanya’nın yokluğunu hissedeceği önemli isimlerden birisi. Aslında herhangi bir sakatlığı yok ama son 2 sezondur yaşadığı sakatlıklar ve yoğun geçen NBA fikstürünün de etkisiyle bu yaz vücudunu dinlendirmek istediğini, bu nedenle de milli takıma katılmayağını iletti koç Herbert ve ekibine.

Mo Wagner (Almanya)

Orlando Magic forması giyen Wagner ise Almanya’nın hazırlık kampına katılmıştı ama geçirdiği sakatlık sonrası EuroBasket’de forma giyemeyeceği açıklandı ki sakatlığının tam olarak ne zaman geçeceğine dair bir bilgilendirme de yapılmadı henüz. Kardeşi Franz ile beraber ülkesini temsil etmenin hayalini uzun yıllardır kurduğunu dile getirmiş, duygusal bir açıklama yapmıştı sakatlığı sonrası.

Tibor Pleiss (Almanya)

32 yaşındaki tecrübeli yıldız, son 2 sezondur Anadolu Efes ile beraber üst üste Euroleague şampiyonluğuna uzandı. Dolayısıyla sezon boyunca en fazla maç yapan oyunculardan biriydi ki BSL’de de final serisi oynadı 2 sezondur. Zaten dizlerinde kronik bir problemi olduğu için milli takımdan affını istedi ve dinlenmeyi tercih etti.

Nando De Colo (Fransa)

EuroBasket’de izleyemeyeceğimiz bir diğer veteran guard da De Colo oldu. Ülkesine dönen ve gelecek sezon Asvel forması giyecek olan tecrübeli skorer, uzun sezonun ve yaşadığı sakatlıkların ardından yazı dinlenerek geçirmek istediğini belirtti ve milli taımdan affını istedi. 35 yaşına gelmiş ve sezon boyunca takımının liderlik yükünü taşımış bir oyuncu için gayet mantıklı bir gerekçe.

Nicolas Batum (Fransa)

Batum da EuroBasket’de izleyemeyeceğimiz bir diğer veteran yıldız. O da bir çok yaşlı oyuncu gibi yoğun geçen sezonun ardından vücudunu dinlendirmeyi tercih etti. 33 yaşındaki forvet, 2024’de Paris’de düzenlenecek Olimpiyatlar’da forma giymek istiyor, bu nedenle de o zamana kadar kendisini sağlıklı ve dinç tutabilmek adına bu tarz fedekarlıklar yapabilir.

Tornike Shengelia (Gürcistan)

Tartışmasız Euroleague’in en iyi 4 numaralarından biri olan, sadece teknik olarak değil ruhani anlamda da Gürcistan’ın lideri olan kaptan Shengelia, EuroBasket’in yıldzılarından biri olmaya adaydı. Ancak Dünya Kupası elemelerindeki Hollanda mçaında omzundan ciddi şekilde sakatlandı ve bir operasyon geçirdi. Dolayısıyla maalesef onu EuroBasket’de izleyemeyeceğiz ki en az 2 ay parkelerden uzak kalmasın bekleniyor.

Ante Zizic (Hırvatistan)

Gelecek sezon ülkemizde Anadolu Efes forması ile izleyeceğimiz Zizic ise sakatlık sebebiyle değil, koç tercihi nedeniyle EuroBasket’de yer alamayacak. Koç Mulaomerovic yaptığı açıklamada Zubac ile aynı tipte uzunlar olduklarını, kendisinin de tercihini Zubac’dan yana yaptığını ve bu nedenle de kadroda yer almayacağını belirtmişti. Ancak elbette Hırvat koçun bu kararı ciddi eleştiri aldı, sonuçta pek tabi Zubac ve Zizic birbirlerini yedekleyebilirlerdi, 5 numaradaki süreleri paylaşabilirlerdi.

Rick Rubio (İspanya)

2021 yılının son günlerinde sol dizinden bir sakatlık geçiren Cleveland forması giyen yıldız oyun kurucu, 2021-22 sezonunun geri kalanında da sahaya tekrar çıkamamıştı ki sakatlığı devam ediyor ve bu nedenle EuroBasket’de de onu izleyemeyeceğiz. Llull’un de sakatlanması ve Rodriguez’in de daha önce milli takımdan emekli olduğunu açıklaması ile koç Scariolo’nun guard rotasyonu epey daralmış oldu.

Sergio Llull (İspanya)

EuroBasket’de izleyemeyeceğimiz başka veteran yıldız daha… Hazırlık döneminde ve Dünya Kupası elemelerinde kadroda yer almıştı ama İzlanda karşısında bir kas sakatlığı geçiren Real Madrid’in yıldız guardı, durumu ciddi olmasa da tedbir amaçlı EuroBasket’i kaçıracak. Yani zaten Rubio’nun sakatlığıyla dar olan İspanya guard rotasyonu biraz daha daralmış olacak. Onun yerine Diaz kadroya çağrıldı yeniden kadroya.

Danilo Gallinari (İtalya)

34 yaşındaki tecrübeli yıldızı gelecek sezon yeni takımı Boston’da izleyeceğiz. Milli takımda hazırlık döneminde yer alan Gallinari, koç Pozzecco’nun sisteminde önemli bir parça olacağını göstermişti ama maalesef 2023 Dünye Kupası elemelerinde Gürcistan maçında dizinden ciddi bir sakatlık geçirdi ve maça devam edemedi. Sonrasında yapılan tetkiklerin ardından menisküs yırtığı tespit edildi, bu nedenle de onu EuroBasket’de izleyemeyeceğiz.

Marco Belinelli (İtalya)

Tecrübeli şutör Mart ayında bir açıklama yapmış ve artık önceliğinin Virtus Bologna’nın başarısı olduğunu belirtmiş, bir nevi milli takımdan emekli olduğunu belirtmişti aslında. İtalya’nın başına koç Pozzecco’nun geçmesiyle beraber federasyon yetkilileri onunla tekrar temasa geçmişti ama 36 yaşında olan Bologna’nın kaptanının kararı değişmemişti. Büyük olasılıkla onu tekrar milli takımda göremeyeceğiz.

Paolo Banchero (İtalya)

2022 NBA Draftı’nbın 1 numarasının İtalyan pasaportu var ve ilerleyen yıllarda milli takımda devşirme statüsünde forma giyerek takımın kaderini değiştirebilir, o kadar yetenekli bir forvet. Onu önce Orlando’da izleyebileceğiz ama kim bilir eğer İtalya, 2023 Dünya Kupası bileti kapabilirse o zaman ilk kez milli takım formasını giyer belki…

Nikola Vucevic (Karadağ)

Bulls’un yıldız uzunu normalde açıklanan kamp kadrosunda yer alıyordu ama sonrasında katılmadı, kadrodan çıkarıldı. Yapılan açıklamada COVID pandemisi sonrası bu yazı daha fazla ailesiyle geçirmek istediği, mental olarak da dinlenmeye ihtiyacı olduğu belirtildi. Elbette onun yokluğunda Karadağ’ın ciddi oranda güç kaybettiği bir gerçek, NBA’de bile dış şutları ve hücumdaki üretkenliği ile hücumda fark yaratan bir uzun Vucevic.

Donatas Motiejunas (Litvanya)

Monaco ile çok iyi bir sezon geçiren tecrübeli uzun, teknik ekiple anlaşarak dinlenmek ve kontrat görüşmelerini yürütmek için milli takımdan affını istemişti ki sonunda Monaco ile yeniden anlaştı. Diğer taraftan eğer uzunlar sakatlık problemi yaşarsa o zaman destek olmak için milli takıma gelebileceğinin sözünü vermişti. Şuanda Litvanya’da işler yolunda ve onsuz da madalya kovalayacak seviyede bir takım konumundalar.

Boban Marjanovic (Sırbistan)

Houston forması ile izleyeceğimiz tecrübeli dev uzun, Sırbistan’ın hazırlık dönemi aday kadrosunda bile yoktu. Büyük olasılıkla koç Pesic ile anlaştılar, bu yaz milli takımda olmayacak. Diğer taraftan NBA’deki durumu da belli değil. Houston yeniden yapılanan bir takım ve onu bir takasta kullanabilir, dolayısıyla sezon öncesi fiziksel olarak olmasa da mental olarak hareketli saatler geçirebilir.

Bogdan Bogdanovic (Sırbistan)

Sırbistan’ın son yıllarda yetiştirdiği en önemli yıldızlardan biri olan Bogdanovic’i maalesef EuroBasket’de izleyemeyeceğiz. Atlanta’nın şutörü halen diz sakatlığını atlatmaya çalışıyor, rehabilitasyon süreci devam ediyor ve bu nedenle EuroBasket’de sahne alamayacak. Böylelikle 2021’deki Olimpiyat elemelerinden sonra üst üste 2. kez önemli bir turnuvada milli formayı giyemeyecek Bogdanovic.

Milos Teodosic (Sırbistan)

Teo uzun yıllardır Sırbistan milli takımının en önemli parçalarından biri olmuştu. Ama EuroBasket kadrosunda yer almayacak. Herhangi bir sakatlığı yok, bu tamamen koç Pesic’in kararı. Deneyimli koç, yaptığı açıklamada Teo’ya artık eski rolünü veremeyeceğini, kadroda kendisine daha fazlasını verebilecek oyuncuları kullanacağını belirtmişti. Fakat bu açıklama basketbolseverleri pek memnun etmedi, bakalım koç Pesic turnuva sonrası farklı gerekçeler de açıklayacak mı…

Nemanja Bjelica (Sırbistan)

Uzun yıllarda NBA’de boy gösterdikten bu yaz tekrar Avrupa’ya, bıraktığı yere, temsilcimiz Fenerbahçe Beko’ya dönen Bjelica’yı maalesef EuroBasket’de izleyemeyeceğiz. Hazırlık dönemi boyunca takımla beraber olmasına rağmen yaşadığı ufak sakatlık sonrası forma giyememişti. Koç Pesic, sağlık ekibi ve Bjelica arasında yapılan görüşmeler sonucunda da durumu riske etmeme kararı çıktı. Böyelikle Sırplar uzun rotasyonunda önemli bir güç kaybı yaşamış oldular.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Pesic, Almanya’ya Kaybettikileri Final Maçı Sonrası Konuştu

2023 FIBA Dünya Kupası final maçında Sırbistan, rakibi Almanya’ya 83-77’lik skorla kaybederek turnuvayı gümüş madalya …