Güncel Haberler

EuroBasket B Grubu İncelemesi

2022 FIBA EuroBasket‘in başlamasına artık 2 günden az bir zaman kaldı ve ben de sizler için grupları mercek altına aldığım mini yazı dizisini yayınlamaya devam ediyorum.

A grubunun analizi için TIKLAYINIZ.

Gelin birlikte ikinci yazımızda B grubunu inceleyelim. Keyifli okumalar.

** Bu arada ufak bir hatırlatama. Turnuva sistemi gereği milli takımımızın da yer aldığı A grubunu ilk 4 sırada bitiren takımlar, bu grubu ilk 4 sırada bitiren takımlarla çapraz şekilde eşleşecek Top 16 eleme turunda.

Ölüm Grubu: 4 Madalya Adayı

Sadece bu grubun değil turnuvanın en güçlü madalya ya da hatta şampiyonluk adaylarından birisi kuşkusuz Slovenya. 2017’de düzenlenen son EuroBasket’in şampiyonu olarak, önemli bir ünvanla gelen Slovenya’nın elinde yine iki yıldızı Doncic ve G.Dragic var. Ayrıca devşirme Tobey, NBA oyuncusu Cancar, Bahçeşehir’in yeni transferi Blazic ve Valencia’nın keskin şutörü Prepelic gibi çok iyi tamamlayıcılar var ellerinde. Hazırlık dönemini de çok iyi geçirdiler ve ünvanlarını korumak için çok istekli olduklarını gösterdiler. Turnuva öncesi basın mensuplarının oy kullandığı ankette onlarla beraber aynı oranda favori gösterilen bir diğer ekip Fransa da bu grupta. Evet koç Collet De Colo ve Batum gibi iki önemli silahından faydalanamayacak ama ellerinde Okobo, Fournier, Yabusele, Poirier, Gobert, Fall, Luwawu-Cabarrot’dan oluşan çok değerli bir kadro var. (Anektot: Fransa ve Slovenya, pandemi nedeniyle ertelendiği için geçen yaz düzenlenebilen 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda yarı finalde karşılaşmışlar, gülen Fransa olmuştu.)

Her ne kadar Slovenya ve Fransa ilk 2 yarışında önde görünse de Litvanya‘nın da kesinlikle hafife alındığını düşünüyorum. İki NBA uzunu Valanciunas ve Sabonis’in yanı sıra Brazdeikis, Giedratis, Grigonis gibi çok etkili kısalara sahipler. Açıkçası her iki takımı da ciddi şekilde zorlayacaklarını düşünüyorum ki birinin yerini alıp ilk 2 sırada yer almaları beni hiç şaşırtmaz. Benzer şeyleri grubun ev sahibi konumundaki Almanya için de söylemek lazım. Koç Herbert’in öğrencileri son sınavlarında, Dünya Kupası elemelerinde Slovenya’yı farka boğarak ne kadar tehlikeli bir rakip olduklarını gösterdiler. Schröder ve F.Wagner liderliğindeki kadroda Lo, Voigtmann, Weiler-Babb ve Theis gibi önemli tamamlayıcılar da mevcut.

Onlar Adına Üzülüyorum

Ölüm grubunda yer alan Bosna Hersek adına üzülmemek elde değil. Evet koç Aziz Bekir’in öğrencileri Dünya Kupası elemeleri son maçında güçlü Fransa’yı iki uzatma sonunda yendiler ama buradaki dev ülkelerle boy ölçüşecek kadar tecrübeye ve istikrara sahip değiller. Musa, Roberson, Nurkic üçlüsü ilk defa bir turnuvada beraber oynuyorlar. Halilovic ve Kamenjas gibi tamamlayıcıların da yukarıda saydığım 4 takıma karşı yetersiz kalacağını düşünüyorum. Özellikle Almanya’yı zorlayabilirler ama açıkçası pek şansları yok, daha dengeli bir grupta ilk 4 sırada yer alıp ikinci tura çıkmaları içten bile değildi. Macaristan için de duygularım aynı. Onların elinde Bosna kadar yetenekli bir kadro yok belki ama Hanga, Vojvoda, Perl, Hopkins gibi tecrübeli isimler var, birbirleriyle yıllardır oynuyorlar, bu tarz turnuvalarda bunun ne kadar önemli bir artı olduğunu biliyoruz. Açıkçası ilk 4 sırada yer almaları bu grupta mucize olur ama başka gruplarda yer alsalardı çok daha farklı şeyler konuşabilirdik.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Dünya Kupası: Almanya’nın 12 Kişilik Turnuva Kadrosu Açıklandı

2023 FIBA Dünya Kupası‘nın başlamasına henüz 2 hafta olmasına rağmen Almanya, diğer takımlara göre hızlı …