Güncel Haberler

EuroBasket A Grubu İncelemesi

2022 FIBA EuroBasket organizasyonunun başlamasına artık sadece 2 gün var. Ben de sizler için toplam 24 takımın mücadele edeceği 4 grubu incelemeye başladım.

Bu mini yazı dizimizin ilk bölümünde A grubunu mercek altına alacağız. Keyifli okumalar.

Favoriler

Grupta yer alan takımlar arasında favorileri belirlemek sanrım çok zor değil. Her ne kadar eski günlerinden uzak da olsalar ve Llull, Rodriguez, Rubio, Marc Gasol, Ibaka ve Mirotic gibi önemli silahlarından yoksun olsalar da İspanya grubun en iddialı takımı konumunda. Hernangomez kardeşler, Rudy ve yeni devşirmeleri Brown ile grupta ilk 2 sıranın güçlü favorilerinden biri konumundalar. Bir diğer favori ise Türkiye olacak. Her ne kadar hazırlık döneminde ve Dünya Kupası elemelerinde beklentilerin altında kalmış olsak da rakiplerin önemli eksiklerinin bulunması ve bizim elimizde Larkin, Furkan, Cedi, Ercan, Alperen gibi elit bir beşimizin olması bir adım öne geçmemizi sağlıyor. İlk 4 sırada kesin olarak yer alacağımızı düşünüyorum, tabi çapraz eşleşmede Fransa ya da Slovenya’dan kaçmak için grubu ilk 2 sırada bitirmemiz çok kritik olacak.

İlk 4 sıranın üst tura adını yazdıracağı grupta bir diğer önemli takım da Karadağ olacak. Evet NBA oyuncuları Vucevic’den faydalanamıyorlar ama koç Radovic’in elinde devşirme Perry, Mihailovic, Dubljevic ve Simonovic gibi önemli silahlar var ki nitekim hazırlık döneminde de ne kadar tehlikeli bir takım olduklarını gösterdiler, grupta ilk sırada kendilerine 3 ya da 4. sırada yer bulacaklarını düşünüyorum. İlk 4 yarışında yer almasını beklediğim bir diğer ülke de Belçika olacak elbette. Son yılların yükselen basketbol ülkelerinden biri ve Dünya Kupası elemelerinin ilk turunda Sırplar’ı hem içerde hem dışarıda yenerek de güçlerini göstermişlerdi. Lecomte, Obasohan, Bako gibi yıldızlarla onların da 3 ya da 4. sırada yer alacağını tahmin ediyorum.

Sürpriz Yumurtalar

Aslına bakarsanız grubun ev sahibi konumundaki Gürcistan çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdi ve Dünya Kupası elemelerinde de başarılı sonuçlara imza attılar. Ama kaptan Shengelia’nın omzundan sakatlanması ve operasyon geçirerek EuroBasket’de forma giyemeyecek olması onları bu gruptaki ilk 4 favorilerinden uzaklaştırmış oldu. Evet koç Zouros’un elinde McFadden, Mamukelashvili, Shermadini, Bitadze gibi önemli silahlar var halen ama Shengelia hem takımın ruhu hem de hücumdaki en yaratıcı isimlerinden biriydi o olmadan bu zorlu rakipler karşısında işleri çok zor olacak. Yine de taraftar desteği ile sürpriz yapıp Belçika ya da karadağ’ı devre dışı bırakabilirler. Bulgaristan ise kağıt üstünde bu grubun en zayıf takımı gibi görünse de Euroleague’de sezonun en iyi beşine seçilen Vezenkov ve Galatasaray’ın yıldızı Bost liderliğinde sürpriz sonuçlar alabilirler, yüksek bir potansiyelleri olduğunu söylemek lazım.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …