Güncel Haberler

ANALİZ: BSL’de 2019-20 Sezonu Başlıyor

Dünya Kupası ile basketboldan uzak kalmadığımız bir yazın ardından artık Avrupa’da yerel liglerde de heyecan bir bir başlıyor. Bizim ligimizde yani Türkiye Basketbol Süper Ligi‘nde (halen bir sponsorumuz yok ?!) ise açılış 28 Eylül Cumartesi saat 13:00’da Gazanfer Bilge Spor Salonu’nda oynanacak Arel Üniversitesi Büyükçekmece – Darüşşafaka Tekfen maçıyla yapılacak.

BSL’de TÜM TAKIMLARIN KESİNLEŞEN KADROLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

Sezonun başlamasına sayılı günler kala bu yazımda sizlerle takım analizlerimi paylaşacağım. Yazımı tahmin edebileceğiniz üzere 3 bölümde sürdüreceğim; 1- Düşme Hattından Uzak Durmaya Çalışacaklar, 2- Play-Off Kovalayacaklar, 3- İlk 4 Yarışında Olacaklar. Hepinize keyifli okumalar dileyerek birinci bölümle başlıyorum.

1- Düşme Hattından Uzak Durmaya Çalışacaklar

Maalesef ligimizin kalitesi yıl ve yıl düşmeye devam ediyor. Geldiğimiz noktada bırakın Avrupa’nın en iyisi olmayı 2. sırada bile olmadığımızı görmek için dev aynasına bakmaktan artık vazgeçmeliyiz. Bu bölüme böyle başladım çünkü ligimizde maalesef alt sıralardaki savaş daha zorlu ve daha dikkat çekici olarak bu sezon…

Afyon Belediyespor:
Yönetimin istifa etmesi, ligden çekilme noktasına gelinmişken GM Cömert Küce’nin taşın altına elini sokması ve hızlıca yapılan düşük maliyetli hamlelerle kurulan bir takım. Buradaki çabanın iyi niyetini kuşkusuz ayakta alkışlamak lazım ama günümüzde bu çabanın ve bu kadronun ligde kalmaya çalışmak dışında bir hedefi olamaz. Jordon Crawford, Corey Davis Jr., Gregor Hrovat, Peyton Aldridge ve Talib Zanna gibi isimlerle ayakta kalmaya çalışacaklar.

Arel Üniversitesi Büyükçekmece:
İlk katıldığı senelerde lige renk katan Büyükçekmece, her geçen sezon yatırımın düşmesi ile artık vasat bir takım kurmak zorunda kaldı yeni sezon için. Evet Hayes ve Eldridge ile yeniden anlaştılar, Upshaw gibi potansiyelli bir uzunu kadrolarına kattılar, hatta Andrews ise fena bir skorer değil. Ama takımın geri kalanı ile ligde kalmaları epey zor olacak, geçen sezon olduğu gibi rakiplerinin daha kötü olmasını bekleyecekler…

OGM Ormanspor:
Ligin yeni takımlarından olan Ankara temsilcisi de yaptığı hamlelerle pek umut vermedi. Ligde daha önce denenmiş ve başarılı olamamış, yaşı da artık oldukça ilerlemiş iki guard Warren ve Kloof’a direksiyonu emanet etmek ana hatalarıydı. Babic ve Kikanovic ile biraz olsun toparladılar derken Christmas hamlesi ile tekrar sınıfta kaldılar. Emektar Cevher Özer’in geçen sezon Afyon’da olduğu gibi skor yükünü çekmeye çalıştığı bir takım olacaklar, işleri zor…

Bursaspor:
Ligin bir diğer yeni takımı olan Bursa’nın ikinci ekibi de sıradan bir kadro kurdu yeni sezon için. Evet Chris Jones ve Freeman potansiyelli guardlar ancak organizasyon konusunda sıkıntı çekecekleri bir gerçek. Riley, Perry Jones, Olaseni üçlüsü ile atletik özellikleri ile keyif veren bir basketbol vaadediyorlar ancak Bursa’nın kaderi Jones’un hücumda ne kadar verimli olacağını ve ekip olarak savunmada neler yapacaklarına bağlı, yine de bu ekipler arasından düşme potasına en uzak isim olduklarını söyleyebiliriz.

Sigortam.net İTÜ:
Ligden çekilen İBB yerine davet edilen ve maçların başlamasına 8 gün kala kadro yapılanmasına gitmek zorunda kalan İTÜ’nün işi de çok zor olacak yeni sezonda. Başarılı genç koç Yapıcıer yönetiminde çok doğru bir yapılanmaya gittikleri sezonların ardından geçen sezon TBL’de final oynayarak da adlarından sıkça söz ettirmişlerdi. Ancak şimdi kurtlar sofrasında olacaklar ve hazırlıksız yakalandılar. Düşecekler demek doğru olmaz ama baya terleyeceklerini, son maçlarda kaderlerinin belli olacağını düşünüyorum.

2- Play-Off Kovalayacaklar

Bahçeşehir Koleji:
Koç Dedas ile yola devam eden Bahçeşehir Koleji, geçtiğimiz sezon olduğu gibi bu sezon da lige renk katacak takımların başında geliyor. Golden, Hardy, Armand, Clark, Johnson ve Mangok gibi potansiyelli yabancıları kadrolarına katarken yerli rotasyonunda da Altan, Can Altıntığ ve Doğan Şenli gibi yerli oyunculara sahipler artık. Yunan koçun tempo basketbolunda bu sezon daha çok can yakacaklarını düşünüyorum ki son 8 takım arasına girmek için bu sezon daha çok şansları var.

Resim

Beşiktaş Sompo Japan:
Siyah beyazlılar kurt hoca Ivanovic ile yola devam ederken kadrosunu taraftarlarının beklediği şekilde güçlendirmedi. Gotcher ve Djurisic gibi kariyeri genelde Avrupa’nın sıradan liglerinde (Belçika, Yunanistan vs) geçmiş iki oyuncunun yanı sıra mental olarak ciddi soru işaretleri barındıran iki isim Theodore ve McAdoo’ya yöneldiler. Hanelerine artı yazabileceğimiz tek nokta kısa forvet rotasyonu olacak, McKissic ve Birkan ile taş gibiler, hem hücumda hem de savunmada. Play-off’u zorlayacaklardır ama önlerinde de güçlü rakipler olacak…

Resim

Darüşşafaka Tekfen:
Koç Ernak ile yola devam eden Daçka aslında potansiyelli ve iyi isimler kadroya kattı. Hatta bu isimleri de Sinan ve Erkan gibi tecrübeli ağabey ile desteklediler. Ancak Ragland’ın daha transfer bitmeden sakatlanması ile henüz oyun kurucu hamlesini tamamlayamadılar. Kartal ve Doğuş ile tüm sezonu geçiremezler. Diğer taraftan yeni transferlerden Colson, Lamb ve Jarrod Jones beklentileri karşılayacaklarını bireysel gösterdiler hazırlık maçlarında. Hamilton da ısınmaya devam ediyor. Ama takım olma konusunda çok yol katetmeleri gerekiyor… Oyun kurucu pozisyonunu da Porto Riko milli takımında Dünya Kupası’nda izlediğimiz Garry Browne ile çözdüler. Ancak hazırlık döneminin son bölümünde ciddi şekilde düşüş yaşadılar, play-off yarışında işleri epey zor olacak.

Resim

Gaziantep:
Güneydoğu’nun temsilcisi bu transfer döneminde çok başarılı hamleler yapamadı açıkçası. Sanders ve Hagins tüm sezon güvenebilecekleri isimler değil. Bununla beraber Vasiliauskas da artık bu seviyede ancak back-up guard olabilecek durumda. Takımın yıldızı, yükün çoğunu büyük olasılıkla Crawford taşıyacak ve Jelovac ile zaman zaman kaptan Can ona yardım etmeye çalışacaklar ama yerli rotasyonlarının da sınırlı olduğunu düşününce özellikle iç sahada dikkatli olmazlarsa bırakın play-off yapmayı kendilerini düşme potasına yaklaşmış olarak bile bulabilirler. Buradaki takımlar arasında play-off şansı en düşük takım.

Resim

Teksüt Bandırma:
Sponsor değişikliği ile yenilenen Bandırma genç oyunculara yaptığı yatırım ve verdiği süreyle yine alkışların odağında olacak yeni sezonda. Kadroda bulunan Şehmus, Rıdvan, Alperen, Erkan ve Berke bu sezon performansları ile dikkatleri çekeceklerdir. Ayrıca yeni yabancılar Smith, Prewitt ve Terry de gayet hazır ve adapte olmuş göründüler kamp döneminde. Zaman zaman tecrübe sorunu yaşayacaklardır elbette ama evlerindeki güçlü taraftar desteği ile birlikte bu sezon da ligin tatlı sürprizlerinden biri olma potansiyeline sahipler.

Resim

Türk Telekom:
Ankara temsilcisi de yabancılarının çoğunu değiştirerek yapılanmaya giden ekiplerden biri oldu. Campbell dışındakilerle yollar ayrılırken, Hunter, Wiltjer, Johnson ve Fall gibi kaliteli oyuncuları takıma kazandırdılar. Özellikle Hunter hazırık döneminde etkileyici performanslar sergiledi ve takımın yeni skor liderli olacağını gösterdi. Johnson ve Wiltjer ise henüz çok az çalıştılar takımla, adaptasyon süreçleri devam ediyor. Bunun yanında Telekom’un Muhammed, Metin ve Egemen gibi önemli yerli opsiyonları da olacak. Play-off’a kalamamaları sürpriz olacaktır.

3- İlk 4 Yarışında Olacaklar

Galatasaray Doğa Sigorta:
Sarı kırmızılılar geçtiğimiz sezon koç Erdoğan ile yakaladığı başarının gerisine düşmek istemiyor BSL’de. Bunun için de çekirdek kadrolarını korudular, Webster, Harrison, Auguste, Ege, Göksenin, Arapovic, Can takımda kaldılar. Yiğit gibi değerli bir şutörü, Hayes yerine Whittington gibi potansiyelli bir forveti, sakatlanan Arapovic yerine atletik forvet Moore’u ve oyun kurucu pozisyonundaki eksiliği giderebilmek için ülkemizde daha önce Karşıyaka ve Sakarya formaları da giymiş olan Lazeric Jones’u kadrolarına kattılar. Rotasyonu genişleten ve çok daha kompakt bir takım haline gelen Galatasaray’ın BSL’de tekrar son 4 takım arasında yer almasını bekliyorum. Jones, Harrison ve Whittington’ın perfomansları onların gideceği noktanın yüksekliğini belirleyecek.

Resim

Pınar Karşıyaka:
Koç Sarıca’yı tekrar göreve getirerek kendi bütçelerine göre oldukça iyi bir kadro kuran İzmir ekibi, yeni sezonun iddialı takımlarından biri olacak. Eski Banvitli Tony Taylor ve Brandon Triche takımın dümeninde oturan isimler olacaklar. Crocker en güvendikleri skor eli, Mbaye takımın enerji kaynağı ve Morgan da pota altındaki güç olacak. Yerli rotasyonuna da önemli takviyeler yaptılar, tecrübeli guard Yunus Emre, potansiyelli skorer Onuralp, takıma tecrübe kazanıp geri dönen genç yetenek Alp, sert forvetler Metecan ve Nusret artı veteran uzun Semih. Evet Crocker’dan büyük olasılıkla ligin ilk 2 haftası faydalanamayacaklar ama koç Sarıca yönetimindeki bu kaliteli kadro ile play-off yapıp sonrasında da yarı finale kadar gidebileceklerini düşünüyorum.

Resim

Tofaş:
Son yıllarda sadece alt yapıya ve basketbola yaptığı yatırımlarla değil sosyal sorumluluk ve pazarlama projeleri ile de alkışları fazlasıyla hak eden Bursa temsilcisi bütçeyi biraz küçültmüş olsa da yine de koç Ene yönetiminde iddialı bir kadro kurmayı başardı. Mejia dışında yüm yabancıları değiştirirken Philip, D.J. White, Lojeski ve Devin Williams gibi önemli isimleri de kadrolarına kattılar. Ayrıca geçen sezon sakatlanan yıldız guard Garrett’ın da iyileşirse sezon içinde takıma dönme ihtimali var. Yerli rotasyonlarını da Berk ile kuvvetlendirdiler ki Muhaymin, Berkan ve Muhsin gibi potansiyelli isimlere de sahipler. Özetle bütçe küçültmüş olsalar da halen ligin kalbur üstü takımlarından biri ve ilk dört yarışının iddiaşlı ekiplerinden biri konumundalar.

Resim

Fenerbahçe Beko:
Koç Obradovic’in öğrencileri elbette bu sezon da sadece ilk dördün değil şampiyonluğun en güçlü adayı. De Colo ve Derrick Williams hamleleri ile ses getirdiler Melli ile Guduric’i NBA’e gönderdikten sonra. Ancak ben de dahil bir çok basketbol severin pota altında bir takviye daha yapmamış olmalarını eleştirmemiz haklı çıktı diyebiliriz daha şimdiden. Çünkü Vesely ve Lauvergne halen sağlıklarına kavuşamadılar ve şuanda hamle yapmak isteseler de çok kısıtlı bir oyuncu havuzu olacak önlerinde. Sadece Ahmet ile sezonun ilk bölümünü geçmeleri mümkü değil. Kamp kadrosunda yer alan Stimac’ın kontratını bir kaç ay daha uzatmalarını bekleyebiliriz. Diğer taraftan Sloukas, De Colo, Kalinic, Williams ve Datome ile etkileyici bir guard/forvet hatları var. Ancak uzunlardaki bu problem onları lig şampiyonluğu yarışında ikinci sırada bırakabilir.

Resim

Anadolu Efes:
Lacivert beyazlılar son şampiyon olarak ünvanlarını korumaya çalışacaklar. Koç Ataman yönetiminde tüm kadroyu korumayı da başardılar diyebiliriz. Sadece Motum ve Metecan takımdan ayrıldılar onların yerine de Peters ile Tolga hamlelerini yaptılar. Fransa milli takımında sakatlanan yıldız forvet Moerman’ın yerini ise Singleton ile doldurdular. Larkin ve Micic liderliğinde Dunston’ın pota altındaki etkinliği ve hemen takıma ısınan Peters’ın skorer katkısıyla bu sezon da şampiyonluğun en büyük adayı konumundalar. Geçen sezon olduğu gibi en büüyk rakipleri olan Fenerbahçe’ye karşı net olarak bir rotasyon üstünlüğüne sahipler. Final serisinde bunu kullanarak tekrar şampiyonluğa ulaşmaları şaşırtıcı olmaz, tabi henüz konuşmak için çok çok erken.

Resim

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …