Güncel Haberler

İDDİA: Fenerbahçe’de Dorsey’nin Alternatifi Smith (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague temsilcilerimizden Fenerbahçe Beko‘nun guard arayışı sürüyor.

Bildiğiniz üzere Fenerbahçe Beko‘nun ana hedefi şuanda serbest olan Tyler Dorsey. Bu hamle için rakipleri ise sadece Olympiakos ve Monaco değil. Yunan guardın halen NBA şansını denemek istediğini sizlerle paylaşmıştım.

Bu gelişmenin ardından Almanya ve İtalya kaynaklı çeşitli haber sitelerinde yer alan bilgilere göre temsilcimiz Dorsey’i fazla bekleme niyetinde değil ve onun yerine alternatif olarak düşündükleri isimlerden birisi de Alba Berlin forması ile izlediğimiz, Hırvatistan milli takımı ile de EuroBasket’de ilk kez devşirme olarak sahne alan Jaleen Smith.

Tabi temsicimizin bu transferi bitirmek için Alba’ya bir bonservis ödemesi gerektiğini de hatırlatalım, rakam resmi olarak açıklanmasa da 300 bin Euro bandında olduğu gelen haberler arasında.

Sezon başında sakatlıklardan dolayı sıkıntı yaşayan Smith, BBL’de 9 maçta ortalama 21.6 dakika süre alırken 12.8 sayı, yüzde 47.7 3sayı, 2.6 ribaund, 3.2 asist, 1.3 top çalma ve Euroleague’de 13 maçta ortalama 23.8 dakika sahada kalırken 12.5 sayı, yüzde 36.7 3sayı, 3.5 ribaund, 1.6 asist ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Smith, Ludwigsburg’daki başarılı performansıyla BBL’de MVP seçilmiş ve sonrasında Alba’nın yolunu tutarak Euroleague’de sahne almaya başlamıştı ki Avrupa’nın zirvesindeki 2. sezonunu geçiriyor. Çaylak sezonunda adaptasyon konusunda sorunlar yaşamış ve tam olarak beklentileri karşılayamamıştı açıkçası. Bu sezona da sakatlığının etkisiyle yavaş başlamış ama son dönemde ritmini bulmuştu. Gelin artılarıyla eksileriyle Hırvatistan milli takımında forma giyen Amerikalı guardı biraz daha yakından tanıyalım…

Onu en değerli kılan özelliği çembere yaptığı ataklar, güçlü penetreler. Evet çok patlayıcı bir oyuncu değil ama her iki yöne de aynı agresiflikle penetre edebilmesi ve bitirişlerde iki elini de kullanabilmesi onu çok yönlü bir bitirici yapıyor. Hem forvette top aldığı pozisyonlarda potaya gidebilen, hem de ikili oyunları tepeden organize edip sonrasında topla potaya hareketlenebilen bir isim. Diğer taraftan iyi bir şutör olduğunu söyleyebiliriz, genelde yakala at pozisyonlarında daha başarılı Ancak çok istikrarlı bir şutör olmadığını belirtmek gerekli, topu aşağıdan çıkarması ve şut mekaniğinin yavaş olması da eksiler arasında. Dribbling üzeri kullandığı orta mesafeli şutlarda ise kendisine geriye çekilerek alan yaratmayı bilen bir şutör. Bunu yay gerisinden kullandığı dribbling atışlarda da silah olarak kullanıyor ama işte bunu istikrarlı hale getirmesi gerekiyor. Hücumdaki geniş portföyünde yer alan silahlardan biri de alçak post etkinliği. Kendisinden küçük ve zayıf guardları sırtına alarak potaya gidebilen bir oyuncu ki bu özelliğini daha fazla kullanması gerekyor. Hücumda bitiricilik asıl özelliği olsa da iyi bir organizatör ve pasör olduğunu da unutmamak gerekli. İkili oyunlarda penetre sonrası gerek devrilen ya da dışarı açılan uzunları gerekse forvetlerdeki şutörleri besleyen, saha görüşü yüksek ve pasları genelde asiste dönüşen bir isim, takımda ikinci oyun kurucu görevini başarıyla yerine getirebiliyor.

Gelelim savunmaya. Öncelikle top çalma konusunda gayretli ve çalışkan bir isim, savunmada geri adım atmaması, fiziksel temastan kaçmaması da önemli artıları arasında yer alıyor. Ayrıca topa baskı konusunda güvenilir bir isim, hatta rakip oyun kurucuların toplarını elden alabilen bir isim. Takım savunmasına faydalarından biri de rakip hücumları çok iyi okuyabilmesi. Onun için Euroleague’in en iyi perimetre savunmacılarından biri diyebiliriz rahatlıkla, rakipler için hayatı zorlaştıran, sert bir savunmacı ve yatay hareketliliği oldukça iyi. İkili oyun savunmasında da bu özellikleri ile iyi işler çıkarıyor, zaman zaman rakiplere orta mesafe şansları tanıyor olsa da onların potaya kadar gitmesine izin vermiyor. Güçlü fiziği sayesinde tıpkı hücumda olduğu gibi savunmada da alçak postta mesai harcayabilen bir guard, rakiplerin kolay kolay itemediği oyunculardan ama zaman zaman kendisinden uzun oyuncuların sırtı dönük oyunlarında şutlarını bozamayabiliyor. Her ne kadar dikey patlayıcılığı yüksek bir oyuncu olmasa da savaşçı kimliği, zamanlaması, pozisyon bilgisi ve kapladığı alan sayesinde pozisyonuna göre ribaundlara çok iyi katkı verebilen bir isim.

Özetlemek gerekirse, Smith şuan için Euroleague seviyesinde yıldız diye adlandırabileceğimiz ya da bu potansiyele sahip bir isim değil. Evet hücumda herşeyi yapabilen çok yönlü bir silah ama yukarıda belirttiğim gibi özellikle şutlar konusunda defoları da mevcut. Diğer taraftan konu savunma, fiziksel oyun, ribaundlar, delicilik, IQ, takım oyunu gibi noktalara gelince bence Euroleague’deki faydalı görev adamlarından birisi ve alternatif skorer ya da yardımcı oyun kurucu olarak da katkı veren bir isim. Bu rollerin herhangi birinde ama ilk beş ama benchten gelerek faydalı olabileceğini düşünüyorum. Geçen sezon Henry’den alınan katkının bir benzerini bekleyebiliriz ondan da. Ayrıca Wilbekin ile birlikte oynayabileceği ve organizasyonu sağlayabileceği gibi, Calathes’in yanında da 2 numarada bitirici rolünde kullanılabilir. Euroleague tecrübesi bulunması ile beraber sezonun bu bölümünde yapılabilecek doğru hamlelerdenb birisi olur temsilcimiz adına.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …