Güncel Haberler

Çin Ligi’nde Boşa Çıkması Beklenen 10 Yıldız

Son yıllarda Çin Ligi bir çok yıldız basketbolcunun adresi olmuş, özellikle burayı NBA öncesi bir basamak olarak gören yıldızlar izlemiştik.

Kısa süren sezon, yüklü maaşlar bir çok oyuncunun CBA’i tercih etmesini sağlıyordu ama bu sezon farklı olacak. Çünkü Covid-19 önlemleri nedeniyle CBA yönetimi sezona yabancı oyuncular olmadan başlamayı düşünüyor ki ligdeki 20 kulüpten 15 tanesini şimdiden bu öneriyi kabul etmek üzerine oy kullandılar.

Her ne kadar bu konuda final karar verilmemiş olsa da ülkede Covid vakalarının artmasıyla beraber yabancı oyuncuların bu sezon ligde yer almasını düşünmek biraz hayalcilik olacak. Bu gelişmenin ardından da bir çok oyuncu şimdiden kendilerine farklı adresler aramaya başladılar. Hatta bazıları daha şimdiden Japonya ve Güney Kore liglerinde imzalar attılar yeni takımlarıyla. Ayrıca Moore ve Udoh gibi isimler de Avrupa’da yeni takımları ile anlaştılar.

Ancak halen markette serbest olarak arayışlarını sürdüren bir çok önemli isim var. Çin Ligi’nin resmi olarak yabancısı oynanacak olması durumunda özellikle EuroCup takımlarının net hedefi olacak bu isimlere bir göz atalım beraber.

DARIUS ADAMS

32 yaşındaki guardın Avrupa’ya Euroleague sahnesine dönüşü aslında son yıllarda neredeyse her yaz konuşuluyor ama o hep Çin’de kalıyordu. CBA’de geçirdiği 5 sezonda skorer özellikleri ile dominen eden Adams, bu kez Avrupa’ya dönmek zorunda kalabilir. 2017 ve 2018’de Xinjiang ile 2 şampiyonluk kazanan Adams, CBA kariyerindeki yer sezonu en az 30 sayı ortalaması ile tamamlamıştı.

Euroleague takımlarının bir çoğu guard rotasyonlarını tamamladılar ve Adams’a hem rol hem de finansal anlamda verebilecekleri sınırlı Bu nedenle de onu yüksek bütçeli, hedefi büyük olan EuroCup takımlarından birinde görebilir ki Bulgar pasaportu olması da bir avantaj tabiki.

JOSEPH YOUNG

Karşımızda bir diğer yüksek skor potansiyelli combo-guard var, tartışmasız CBA’in öldürücü skorerlerinden biri. 2019-20 sezonunda Nanjing forması ile bir normal sezon maçında tam 74 sayı ürettiğini, o sezonun da en skorer oyuncusu olduğunu hatırlatalım. 38.3 sayı, %36.5 3sayı, 6.4 asist, 2.3 top çalma istatistikleri ile tamamlamıştı sezonu.

Young’un istatistikleri gerçekten çılgınca ama unutmayalım ki bu Amerikalı oyuncular için Çin Ligi’nde yeni görülen bir durum değil. Hücum potansiyeli yüksek olan bir çok yıldız burada topla istedikleri gibi üretebilme özgürlüğüne sahipler. Hem savunmalar yumuşak hem de koçlar bu tarz birebirler üzerinden oynanan hücumlara çanak tutuyorlar. Çin macerası öncesi Young Pacers ile 3 sezon geçirmişti ama NBA’de hiç bir zaman istediği dakikaları bulamamtış. Onu Avrupa’da izlemek gerçekten heyecan verici olacaktır ama Adams gibi onun da Euroleague’de şuanda kendisine bir yer bulması zor görünüyor takımların transferi önemli ölçüde sonlandırdığını düşünürsek.

ANDREW NICHOLSON

Kanadalı 4 numara da Avrupa’da görmek isteyeceğimiz cinsten bir oyuncu. 2017-18 sezonunda başladığı Çin macerası öncesi NBA’de Orlando, Washington, Nets formalarıyla tecrübesi bulunan bir isim. Nicholson geçen sezon Fujian forması ile 21.8 sayı, %43.0 3sayı, 6.2 ribaund istatistikleri ile mücadele etmişti.

Nicholson’ın CBA’de en çok geliştirdiği konu kuşkusuz dış şutlar oldu, NBA’de bu silahının olmadığını hatırlatalım. Şuanda istikrarlı bir dış şut tehditi var ve bu da onu hücumda çok daha tehlikeli bir isme dönüştürdü. 31 yaşında olan tecrübeli oyuncu için artık Avrupa macerasının zamanı gelmiş olabilir ki Euroleague’de de ona kontrat verebilecek takımlar ama önceliğinin NBA’e geri dönüş olduğu gelen haberler arasında.

https://youtu.be/iJWptWtZRrc

JAMAAL FRANKLIN

CBA’deki son bir kaç sezonda onun için “Yürüyen Triple-Double” desek yanlış olmazdı. Eski Grizzlies oyuncusu geçen sezon 24.8 sayı, %39.0 3sayı, 8.2 ribaund, 9.4 asist istatistikleriyle mücadele etmişti.

Franklin kariyeri boyunca daha önce Avrupa’da forma giymedi, saece NBA ve Çin’de oynadı. Bu nedenle de şuanda Avrupa seçeneğini gündemine almadığını söylemek yanlış olmaz. Ama CBA resmi olarak yabancısı oynamaya karar verirse o zaman fikri değişebilir elbette. Bu durumda da 1.96 metre boyunda olan bu çok yönlü kanat oyuncusu için bir çok Euroleague devinin devreye gireceğini söyleyebiliriz rahatlıkla.

DONATAS MOTIEJUNAS

Litvanyalı forvet alt yapılardan başlayarak yeteneklerini ortaya koyan, yüksek potansiyelli bir oyuncuydu. Ancak yaşadığı talihsiz sakatlıklar NBA sahnesinde kalıcı olmasını engelledi. 2017 yılında Çin’de kendisine bir gırsat buldu ve o zamandan beri de CBA’de boy gösteriyor. Elbette burada geçirdiği süre onu uluslararası basketboldan uzaklaştı ama banka kasası da hatrı sayılır derecede doldu. 2019 yılında Shanghai Sharks ile 6 milyon dolarlık bir kontrat imzaladığını hatırlatalım.

Geçen sezon 21.5 sayı, %40.0 3sayı, 13.7 ribaund, 4.2 asist istatistikleriyle ligi domine eden isimlerden biriydi. Ama onu için de maaşında ciddi bir indirim yaparak Avrupa’ya dönmek pek kolay görünmüyor. Tabi Çin Ligi’nde yabancıların forma şansı kalmazsa Euroleague onun için iyi bir seçenek olacaktır ve bir çok takım da onu kadrosunda görmek için uğraşacaktır.

https://youtu.be/Lxq0XgRYk8U

MIROSLAV RADULJICA

Veteran Sırp uzun da bu listenin olmazsa olmazlarından kuşkusuz. Geride bıraktığımız sezon Zhejiang Lions forması ile 23.6 sayı, 10.5 ribaund, 4.4 asist istatistikleri ile dominant performans gösteren uzunlardan biriydi. Elbette artık 33 yaşına geldi ama halen güçlüm fiziği ve boyalı alandaki etkinliği bazı Avrupa takımları için çok faydalı olabilir.

Raduljica için de bir çok CBA yıldızı gibi durum aynı. Kaç tane Avrupa takımı onun burada kazandığı maaşı önerebilir? Çok az. Avrupa’daki son tecrübesinde Olimpia Milano formas giymişti 2016-17 sezonunda ve 8.0 sayı, 3.2 ribaund ile mücadele etmişti Euroleague sahnesinde.

TRAE GOLDEN

Listede bir de yakından tanıdığımız bir isim, eski Bahçeşehir’li Golden var. Bu listede yer alan diğer isimlere göre Çin macerası çok daha kısa süren bir isim. Ama listedeki diğer guardlar gibi o da skorer özellikleri ile ön plana çıkıyor ve CBA’deki ilk sezonunda 30.4 sayı, %43.0 3sayı, 8.1 asist, 4.5 ribaund gibi dikkat çekici istatistiklere imza atmıştı. Avrupa tecrübesi gayet iyi durunmda, Kıbrıs, İtalya, Fransa, Rusya ve Türkiye’de forma giydi. Adı bir dönem Virtus Bologna ile de anıldı ama bu durum dedikodudan öteye geçemedi. Özellikle EuroCup ve Şampiyonlar Ligi’nde kafaya oynamak isteyen takımların düşünmesi gereken bir isim.

https://youtu.be/rcwx23iOCFs

JIMMER FREDETTE

Kolej kariyerinden bu yana skorer oyunu ve yüksek potansiyeliyle basketbol severlerin ilgisini çekmiş olan Fredette artık 32 yaşına geldi. Geçtiğimiz yıllarda sergilediği performanslarla Shanghai’da tam bir idole dönüştü. Hem takıma liderlik etti hem de takım arkadaşları tarafından çok sevilen bir isim oldu. Tabi Avrupa kariyeri ise çok farklıydı. Panathinaikos forması ile geçirdiği sezon tam anlamıyla inişler ve çıkışlarla doluydu. Kötü değildi ama kesinlikle parlak da değildi. Euroleague’deki bazı maçlarda skor patlaması yaşasa da diğer maçlarda çok suskun kalması sorun yarattı ki savunmadaki defolarını kapatmak da pek mümkün olmadı Yeşiller adına.

Geçen sezon CBA’de 26.9 sayı, 6.4 asist, 5.6 ribaund istatistikleri ile mücadele etti ama ne bu istatistikleri ne maaşını ne de Shanghai’deki rolünü Avrupa’da ona vermeleri zor. Maaşından kesinti yapıp, Euroleague’de benchten gelecek skorer rolünü kabul ederse bir kontrat bulabilir.

IAN CLARK

Listemizdeki son skorer guard Clark. 2 yıllık Pelicans macerasından sonra 2019 yılında adım atmıştı CBA’e ki ilk sezonu da çok iyi geçmiş 21.7 sayı, 7.3 asist, 4.0 ribaund istatistikleri ile mücadele etmişti. Geçen sezon ise hem dakikaları hem de istatistikleri düşmüştü.

Clark süper bir üçlükçü değil belki ama nasıl skor üreteceğini iyi bilen, özellikle ikili oyunlarda çokça skor üretebilen bir guard. Daha önce Avrupa’da oynamamış olması onun büyük olasılıkla NBA’de bir kontrat kovalayacağının işareti. Ama kim bilir belki bir kulüp çıkıp onu Avrupa’da oynaması için ikna edebilir.

SONNY WEEMS

Listemizin son ismi veteran bir skorer. Elbette Euroleague severler onu yakından tanıyorlar. 1 sezon Zalgiris’de, 3 sezon CSKA Moskova’da ve birer sezon da Maccabi ile Anadolu Efes’de forma giymiş bir isim. Son 3 sezonunu ise CBA’de Guangdong forması ile geçirmiş, 2020 finallerinin de MVP’si seçilmişti.

Geçtiğimiz sezonu 16.0 sayı, 5.0 asist, 4.4 ribaund istatistikleri ile tamamlamıştı. Weems artık 35 yaşına geldi ama halen bazı takımlara önemli katkılar verebilecek yeteneklere sahip. Özellikle Euroleague şampiyonluğu hedefleyen takımların sezon için hamlelerine dahil olabilecek bir isim ki daha önce Euroleague sahnesinde neler yapabileceğini kanıtlamıştı zaten.

Kaynak: Basketnews.com’da yer alan “10 most intriguing players coming from the CBA” isimli makaleden Türkçe’ye çevrilmiştir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Itoudis ve Melih, Partizan Maçı Öncesi Açıklamalarda Bulundular

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Sırbistan ekibi Partizan’a konuk oluyor. Karşılaşma …