Güncel Haberler

Analiz: Tokyo Olimpiyatları’nda Bizi Kendilerinden Mahrum Bırakacak Yıldızlar

2020 Tokyo Olimpiyatları‘nda basketbol programı 25 Temmuz’da başlayacak.

Her ne kadar biz basketbol severler çok heyecanlı olsak da bir taraftan da keşke dediğimiz konular var ki bunların başında burada göremeyeceğimiz yıldızları anmak geliyor.

Olimpiyatlar, kuşkusuz her sporcu için zirveyi temsil eden, milli duyguların en yüksek noktalara çıktığı çok özel bir organizasyon ama Tokyo’da farklı sebeplerden dolayı bir çok yıldız bu duyguları tadamayacak, biz de onları izlemeyeceğiz. İşte o yıldızlar arasında en çok öne çıkan isimler. Keyifli okumalar.

LEBRON JAMES

Kral, sezona Lakers ile beraber şampiyonluk parolası ile girmiş ama gerek Davis’in gerekse kendisinin yaşadığı çeşitli sakatlıklar, takımda 3. yıldızı bulamalaları onlar hedeften oldukça uzakta bırakmıştı. Koç Popovich onu kariyerinde son kez Olimpiyatlar’da boy göstermek için milli takıma çağırmıştı ama 36 yaşındaki tecrübeli yıldız bu yazı dinlenerek ve basketbol dışı projelere (Space Jam) ayırmak istediğini belirterek daveti geri çevirmişti. Muhtemelen de onu bir kez daha ABD milli takımı forması ile uluslararası bir organizasyonda tekrar izleyemeyeceğiz.

STEPHEN CURRY

Son yıllarda NBA’e damgasını vuran bir diğer süper yıldız Curry’i de maalesef burada izleyemeyeceğiz. Aslında koç Popovich kadroyu ilk oluşturmaya başladığında onun takıma katılma ihtimali yüksek deniyordu ama 33 yaşındaki süper skorer, NBA’in sayı kralı da yoğun maç trafiği, sağlık güvenlik protokolleri gibi sebeplerden dolayı bu yazı dinlenerek geçirmek istediğini söyledi, daveti geri çevirdi. Onun yüksek yüzdeli ve mesafe tanımayan üçlükleri ABD’nin sıkıştığı anlarda çok ihtiyaç duyacağı silahlardandı, ondan yararlanamayacaklar.

CHRIS PAUL

Koç Popovich’in takımda en çok görmek istediği isimlerden biri de kuşkusuz tecrübeli oyun kurucu Paul’dü. Bu sezon Suns’ı adeta NBA finaline omuzlarında taşıdı. 36 yaşındaki maestro yeni kurulan ABD takımında koçun sahadaki gözü kulağı olacak, takımı derleyip toplayabilecek ve gerektiğinde sazı eline alarak skora da önemli katkılar yapabilecek bir oyun kurucu. ABD, onun tecrübesini ve organizasyon becerisini fazlasıyla arayacakken biz de onun müthiş zekasını ve paslarını izlemekten mahrum kalacağız maalesef.

BRADLEY BEAL

28 yaşındaki Beal, kuşkusuz hazırlık döneminde netleşen kadronun en değerli parçalarından biriydi. Las Vegas’taki hazırlık döneminde de skorer oyunu ile takımın liderlerinden biri olabileceğini göstermişti. Ancak Covid-19 sağlık protokollerine takıldı ve karantinaya alındığı için maalesef Olimpiyatlar’a yetişemeyeceği açıklandı, kadrodan çıkarıldı. Curry’nin yokluğunda onun ardından NBA sezonunun en skorer ikinci isminin de kadroda yer almayacak olması koç Popovich’in hücumdaki planlarını ciddi şekilde değiştirmesine neden olacak ve biz de bu elit skoreri izlemekten mahrum kalacağız.

GORAN DARGIC

2017 EuroBasket’de Doncic ile beraber Slovenya’yı şampiyonluğa taşıyan Dragic, turnuvanın ardından, yaklaşık 1.5 yıl önce milli takımdan emekli olduğunu açıklamıştı. 35 yaşındaki yıldıza Olimpiyatlar öncesi takıma son bir kez dönmesi rica edildi ama o yaz döneminde serbest kalacağı için kontrat görüşmelerine zaman ayırmak istediğini ve ailesiyla daha fazla birlikte olmak istediğini dile getirerek bu daveti geti çevirdi. Her ne kadar Doncic, 2017’den bu yana genç bir yıldızdan, lider bir süper yıldıza dönüşmüş olsa da Slovenya da biz basketbol severler de Dragic’in yokluğunu hissedeceğiz.

BEN SIMMONS

24 yaşındaki genç yıldız kuşkusuz kariyerinin en zor sezonlarından birini geride bıraktı. Takımı 76ers normal sezonu Doğu lideri olarak tamamlamış olsa da play-off’da Hawks’a yenilerek hayal kırıklığı yaratmış, Simmons da kötü oyunu ve sorumluluktan kaçması gibi konularda taraftaların artı basketbol medyasının eleştiri oklarını göğüslemek zorunda kalmıştı. Normalde Olimpiyatlar’da yer almayı planlıyordu ama bu gelişmelerin ardından affını istedi. Koç Goorjan da onu anladığını, bu turnuvada olmasa da ilerde takımın bir parçası olmadığını beklediğini belirtti.

GIGI DATOME

Milano, hem Euroleague’de Final Four hem de Serie A’da final serisi oynayınca toplamda 90 maça çıkmıştı tecrübeli yıldız. Bu zorlu fikstürde bir de sağ dirseğinden sakatlandığı için bu yaz dönemi boyunca milli takım forması giymeyeceğini dinlenerek tedavi sürecine konsantre olacağını açıklamıştı. Elbette koç Sacchetti ve İtalyan milli takımı 33 yaşındaki tecrübeli forvetin yokluğunu hissedecektir. Her ne kadar bu sezon beklentileri karşlıyamasa da onun milli takım için ne kadar önemli olduğunu, liderlik özelliklerinin çok aranacağını biliyoruz.

MARCO BELINELLI

35 yaşındaki yıldız şutör, Virtus Bologna ile Serie A şampiyonluğuna uzanırken zor bir sezon geçirdi. Bu uzun sezonda çeşitli sakatlıklarla da boğuşan Belinelli, bu yaz döneminde Datome gibi dinlenip tedavilerini tamamlayarak Eylül ayına tam kapasiteyle hazır bir şekilde dönmek istediğini belirtmişti. Yeniden yapılanan İtalyan milli takımında onun etkili dış şutları ve skorer liderliğini arayacakları kesin. Her ne kadar bir oyun kurucu olmasa da sahadaki takım arkadaşlarına liderlik yapan, kritik anlarda soğuk kanlılığı ile güvenilen ellerden birini kaybetmiş oldu İtalyanlar.

NIKOLA MIROTIC

İspanya milli takımının kadrosunda o kadar fazla yıldız var ki bazen eksikleri fark edemiyoruz… İşte o isimlerden biri de kuşkusuz Mirotic. Avrupa’nın hali hazırda en çok kazanan oyuncusu olan tecrübeli forvet Barça ile hem Endesa hem de Euroleague’de final oynadığı, toplam 71 maçlık bir sezonu geride bıraktı. 30 yaşında olsa bile onun için çok yorucu ve yıpratıcı bir sezondu. Bu nedenle de dinlenerek yeni sezon öncesi şarj olmak ve ailesiyle daha fazla vakit geçirebilmek adına bu yaz milli formayı giymeyeceğini açıkladı. Her ne kadar İspanya çok özel oyunculardan kurulu güçlü bir kadro olsa da onun skorer oyununu arayacakları da bir gerçek. Tabi biz de onun herşeyi basitmiş gibi gösteren, sade, temiz ama bir o kadar da keyif veren basketbolundan mahrum kalacağız.

MVP’LER: ANTETOKOUNMPO – JOKIC

Şimdiye kadar bahsettiğimiz isimler Olimpiyatlar’a kalma başarısı göstermiş ülkelerde forma giyemeyecek yıldızlardı. Ama bu listeye dahil etmemiz gereken çok ama çok önemli iki isim var, sezonun MVP’leri! Hem Yunanistan hem de Sırbistan elemelerden çıkamadılar ve bu nedenle de iki süper yıldızı Tokyo’da izleme şansımız olmayacak. Jokic dinlenmek istediğini öne sürüp elemelerde takımını yanlız bırakmış, Giannis de devam eden NBA play-off’ları nedeniyle Yunanistan forması giyememişti. Bucks’ı 50 yıl sonra şampiyonluğa taşıyan ve finallerin MVP’si seçilen Giannis Antetokoumpo ve Denver forması ile normal sezonun MVP’si seçilen Nikola Jokic maalesef gözlerimizin en çok arayacağı isimler olacaklar Tokyo’da. Ufak bir not daha ekleyelim, bu iki isim NBA’de son 3 normal sezonun MVP ödüllerinin sahibi!

Blogtable: What storylines will you be monitoring in the season's final  month? | NBA.com

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçe Beko, Zorlu Partizan Deplasmanında

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Stark Arena’da Partizan‘a konuk oluyor. 23 …