Güncel Haberler

Analiz: C Grubu – 2020 Tokyo Olimpiyatları

2020 Tokyo Olimpiyatları‘nın başlamasına artık sayılı saatler kaldı. Ama basketbol fikstürünün 25 Temmuz’da başlayacağını hatırlatalım.

NBA finallerinden sonra yazımızı tekrar basketbolla dolduracak günlere bu kadar yaklaşmışken grupları analiz ettiğim yazı dizisinin son bölümüne de geldik, işte karşınızda C grubunun analizi. Keyifli okumalar.

Statüyü hatırlalım; 3 grupta ilk 2 sırada yer alan takımlar ve toplamda en iyi 2 üçüncü çeyrek final bileti kapacaklar.

A grubu hakkında yaptığım analizi burada bulabilirsiniz.

B grubu hakkında yaptığım analizi burada bulabilirsiniz.

Dünya Şampiyonu İspanya, büyük favorilerden biri

Olimpiyatlar’a Dünya Şampiyonu ünvanıyla gelecek olan İspanya burada da kuşkusuz en güçlü favorilerden biri. Gasol kardeşler 2006’da yine burada Japonya’da Saitama Super Arena’da birarada oynamışlar ve Dünya Şampiyonu olmuşlardı. İlginçtir ki o yıldan bu yanda milli takımdaki ilk buluşmaları yine burada, bu salonda olacak, sanırım bu bile bir işaret altın madalya için. Elbette iki Gasol de eski gücünde değil ve hazırlık maçlarında da gördük ki takımın lideri artık Ricky Rubio. Tecrübeli oyun kurucu hem organizasyon hem de skorer özellikleri ile koç Scariolo’nun sahadaki gözü kulağı. Rodriguez, Rudy, Pau Gasol, Claver, Marc Gasol, Sergio Llul, Alex Abrines gibi isimler uzun yıllardır birlikte oynuyorlar. Yeni jenerasyondan Hernangomez kardeşler, Garuba ve Abalde de onlara çok iyi adapte olmuş durumdalar. Bana göre turnuvanın en komple en geniş rotasyonuna sahipler, tam anlamıyla yıldızlar topluluğu.

Doncic ve Arkadaşları madalyaya ulaşabilecek kapasitedeler

Avrupa’da Real Madrid formasıyla ortalığı kasıp kavuran ve Slovenya’ya Goran Dragic ile beraber tarihindeki ilk EuroBasket şampiyonluğunu 2017’de getiren Luka Doncic, tekrar milli takıma döndü ve takımını elemelerde güçlü ev sahibi Litvanya’nın önünde Olimpiyatlar’a taşımayı başardı. Şimdi hedef her sporcunun hayalinde olan Olimpiyat altın madalyası. Bunun için artık Doncic’e de mentörlük edecek, skor yükünü onunla omuzlayabilecek bir Goran Dragic yok belki kadroda ama artık Doncic çok daha tecrübeli ve olgun bir oyuncu ayrıca yanında Eurobasket’i birlikte kazandıkları Prepelic, Muric, Blazic gibi isimler artı yeni devşirmeleri, Valencia’nın yıldızı Tobey var. Özetle madalya için gerekli olan bir süper yıldızı ve onun tamamlayabilecek parçalara sahipler. Gruptan lider çıkmaları bile beni şaşırtmaz, ilk 2 sırada yer alacaklarına kesin gözüyle bakıyorum.

Arjantin halen tehlikeli

Arjantin buraya Dünya Kupası ikincisi olarak geliyor. Muhteşem Luis Scola liderliğinde 2019 Dünya Kupası’nda finale kadar çıkmışlar ve İspanya karşısında çok iyi direnmelerine rağmen kazananamışlardı. O kadrodaki tüm oyuncular Olimpiyatlar’da da kadroda yer alıyorlar. Elbette Scola artık 2 yaş daha yaşlandı ve etkisi azalmış durumda. Ama ellerinde Campazzo, Vildoza, Laprovittola gibi 3 önemli guard var ve etraflarında Deck, Garino, Brussino gibi tamamlayıcılar artı Bolmaro gibi genç bir yetenek var. Özetle koç Hernandez’in elinde yine çok yetenekli ve kaliteli bir kadro var. 41 yaşındaki Scola’yı nasıl verimli kullanacakları, ondan ne kadar faydalanabilecekleri turnuvadaki kaderlerini belirleyecek. Bu grubu lider tamamlamaları zor görünüyor ama 2. ya da en iyi üçüncülerden biri olarak çeyrek finale adlarını yazdırabileceklerini tahmin ediyorum.

Ev sahibi Japonya sürpriz kovalayacak

Ev sahibi avantajına sahip olan Japonya, son yıllarda gelişimini hızlandıran bir basketbol ülkesi. Ellerinde Rui Hachimura gibi çok önemli bir silah var ki Watanabe, Baba ve devşirme Edwards’ın da uluslararası tecrübeleri yüksek. Elbette bu isimlerle bu zorlu gruptan çıkmaları pek mümkün görünmüyor ki maçlarda covid protokolleri nedeniyle taraftar da olmayacağı için ev sahibi avantajını aslında pek de kullanamayacaklar. Hachimura’nın günlük performansına göre sürprizler yapma potansiyeline sahipler ki son hazırlık maçında güçlü Fransa’yı onun liderliğinde devirmişlerdi. Onlar adına Arjantin maçı kritik olacak, en dişlerine göre rakip onlar çünkü.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA U19 Dünya Kupası: Milli Takımımız, Arjantin Galibiyeti ile Başladı!

Macaristan’ın ev sahipliğinde düzenlenen 2023 FIBA U19 Dünya Kupası D grubu ilk maçında Türkiye, rakibi …