Güncel Haberler

Analiz: A Grubu – 2020 Tokyo Olimpiyatları

2020 Tokyo Olimpiyatları‘nda basketbol heyecanı 25 Temmuz’da İran – Çekya arasındaki Grup A mücadelesi ile başlayacak.

Ben de sizler için heyecanlı bekleyiş sürereken sırayla 3 grubu analiz edeceğim. Öncelikle her gruptan ilk 2 takımın ve en 2 tane de üçüncünün çeyrek final bileti kapacağını belirterek analizlerimize A grubundan başlayacağız elbette. Keyifli okumalar.

ABD net favori mi?

B ve C gruplarına nazaran bu grupta ilk 2 sırayı kestirmek daha kolay gibi görünüyor. Sonuçta grupta ABD yer alıyor. Ancak artık basketbol sahnesinde işler eskisi gibi kolay değil. Öyle toplama takımla gelip, elinizde yıldızlar olsa da gelene geçen fark atarak altın madalya alma devri kapandı ABD’nin. Artık sadece Avrupa takımları değil Avustralya ve Arjantin gibi basketbol ülkeleri de kaliteli oyunculara sahipler ve ABD’nin aksine buradaki oyuncular uzun yıllar birlikte milli formayı terletiyorlar, yani toplama takım değiller. ABD’nin bu sıkıntıları ne kadar yaşadığını hazırlık maçlarında da gördük zaten. Hem Nijerya’ya hem de Avutralya’ya yenilerek iyi durumda olmadıklarını gösterdiler. Ellerinde Kevin Durant gibi daha önce takımı Dünya Şampiyonluğu’na taşımış bir süper yıldız ve Lillard gibi müthiş bir skorer var. Ayrıca NBA finallerinin tamamlanmasıyla hazırlık maçlarında kadroda yer alamayan Middleton, Holiday ve Booker da Olimpiyatlar’da forma giyecekler. Ama dediğim gibi bu ABD takımı kesinlikle yenilmez değil, Olimpiyatlar boyunca birden fazla kez kötü sürprizle karşılaşabileceklerini düşünüyorum.

Fransa kağıt üstünden parkeye geçebilecek mi?

Yıllardır koç Collet’ye nasıl sabredebildiklerini şaşkınlıkla izlediğim bir Fransa Federasyonu var gerçekten. Uzun zamandır ellerinde hep iyi kadrolar, yıldızlar, üst düzey atletler olmasına rağmen bir türlü istedikleri başarılara ulaşamadılar, hep hayal kırıklığı yarattılar. 2019 Dünya Kupası’nda da onun başarısızlığına rağmen oyuncular olaya el koyup bronz madalyayı getirmişlerdi. Bu turnuvada da ellerinde Rudy Gobert, Nicolas Batum, Evan Fournier gibi NBA’de kendilerini kanıtlamış oyuncuların yanı sıra Nando De Colo ve Guerschon Yabusele gibi Avrupa’da yıldız seviyesine ulaşmış çok değerli isimler var. Hatta “kağıt üstünde” bu grupta ABD’ye ilk soğuk duşunu aldırabilecek takım olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ama tabi koç Collet, bu kadronun kağıt üstünden parkeye geçmesine izin verirse… Destek olmasına gerek, yıldızların oyunlarını oynamasına bile izin verse çok keyifli ve iyi bir Fransa izleyeceğiz!

Rudy Gobert making commitment to play in Olympics | TalkBasket.net

Çekya sürprizleri sever!

Son Dünya Kupası’nda 6. olmayı başararak önemli bir işe imza atmışlar, bu sayede elemelerde oynamaya hak kazanmışlar, burada da Yunanistan, Kanada, Türkiye gibi önemli basketbol ülkelerinin arasından sıyrılarak adlarını Olimpiyatlar’a yazdırmayı başarmışlardı. Şimdi ellerinde Dünya Kupası’na göre daha iyi bir kadro var. Bu sefer Tomas Satoransky ile beraber Fenerbahçe’nin yıldızı Jan Vesely de kadroda olacak. Her ne kadar eleme maçlarında beklentilerin altında kalmış olsa da bu seviyelerde çok ama çok değerli bir silah. Ayrıca yanında Auda ve Balvin gibi ona destek olabilcek, fiziksel oyunu, çarpışmayı çok seven uzunlar da yer alacak. Aslında Çekler’in başarısı tamamen Satoransky’ye endeksli. Tecrübeli guard, gününde olduğunda çok yönlü performansı ile hem atan hem de attıran bu seviyelerde işin gidişatını net olarak değiştiren bir isim. Ayrıca tecrübeli şutör Schilb’in de elemelerdeki formda görüntüsü takımın iştahını bir kademe daha kabartmış durumda. Sürpriz yapıp Fransa’yı yenebilirler mi, neden olmasın.

Tomas SATORANSKY (CZE)'s profile - FIBA Basketball World Cup 2019 -  FIBA.basketball

İran zayıf halka

İran buraya Asya kıtası kontenjanından, tamamen statü gelebilmiş bir takım. Güç seviyesi açısında gruptaki diğer 3 takımın çok gerisindeler ve herhangi bir sürpriz potansiyelleri bulunmuyor. Onlar adına 3 maçı da olabilecek en düşük farklarla kapatmak, ülkelerinin bayraklarını dalgalandırmak, burada temsil etmek esas amaç. Kadrolarına baktığımızda 36 yaşındaki tecrübeli uzun Hamed Haddadi yine ön plana çıkıyor. Kazemi ve Jamshidijafarabadi de aynı şekilde tecrübeleri ile ona destek olmaya çalışacaklar.

Hamed Haddadi breaks silence on Iran basketball absence - Tehran Times

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Itoudis ve Melih, Partizan Maçı Öncesi Açıklamalarda Bulundular

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Sırbistan ekibi Partizan’a konuk oluyor. Karşılaşma …