Güncel Haberler

Analiz: B Grubu (Ölüm Grubu) – 2020 Tokyo Olimpiyatları

2020 Tokyo Olimpiyatları‘nın basketbol müsabakaları 25 Temmuz’da başlayacak yani artık sayılı günler kaldı heyecanın başlamasına.

Ben de sizler için turnuva öncesi grupları incelemeye devam ediyorum, sırada B grubu var. Keyifli okumalar.

Statüyü hatırlalım; 3 grupta ilk 2 sırada yer alan takımlar ve toplamda en iyi 2 üçüncü çeyrek final bileti kapacaklar.

A grubu hakkında yaptığım analizi burada bulabilirsiniz.

Avustralya bu kez finale çıkabilecek mi?

2016 Olimpiyatları ve 2019 Dünya Kupası’nda üçüncü olmayı başaran Avustralya yakaladığı özel jenerasyon ile bir kez daha şampiyonluk adayı olarak turnuvaya geliyor. Hazırlık döneminde de çok iyi işlere imza atmışlar, Las Vegas’ta düzenlenen ABD, Nijerya ve Arjantin gibi önemli rakipleri yenerek ne kadar hazır olduklarını göstermişlerdi. Yeni koçları Goorjian liderliğinde çok iyi bir yolda olduklarını gördük. Ellerinde çok tecrübeli ve özel isimler var. Patty Mills kariyerinin en olgun ve en verimli dönemini geçiriyor, tartışmasız bu takımın lideri. Ingles, Dellavedova, Thybulle, Baynes, Landale gibi önemli isimler de onun etrafında çok iyi uyum sağlamış durumdalar. Özetle ABD’yi yenerek zaten favorilerden biri olduklarını gösterdiler. Hem bu grubun hem de turnuvanın net bir şekilde favorilerinden biri ve madalya adayı konumundalar.

ABD’yi yenen Nijerya mı, Avustralya’dan fark yiyen Nijerya mı?

Nijerya, Las Vegas’ta düzenlenen hazırlık turnuvasının ilk maçında ABD’yi yenerek son yılların en büyük sürprizlerinden birine imza attı ki bunu başarabilen tarihteki ilk Afrika takımı olma ünvanını da elde etti. NBA patentli koç Mike Brown yönetimindeki Afrika Aslanları’nın elinde her zaman olduğu gibi bireysel yetenekleri üst düzey olan isimler, yani bu aslında onlar adına alıştığımız bir durum. Bu sefer farklı olan konu ise koç Brown’un bu oyunculardan bir “takım” oluşturabilmiş olması. Onların bu ölüm grubunda 2 ya da 3. sırada yer alabilmesi adına belirleyici faktör uzunların ve başta Jahlil Okafor‘un performansı olacak. NBA patentli uzunun ne kadar aktif ve agresif olacağı, Achiuwa, Metu, Udoh gibi isimlerin de ona ne kadar destek olabileceği kritik. Tabi asıl önemli soru istikrar… Olimpiyatlar’da ABD’yi yenen Nijerya’yı mı yoksa Arjantin’den fark yiyen Nijerya’yı mı göreceğiz!?

İtalya’nın Zorlu Sınavı

Datome, Belinelli ve Gallinari gibi önemli isimlerden yoksu olan İtalyanlar, elemelerde ev sahibi olan güçlü Sırbistan’ı geçerek adlarını Olimpiyatlar’a yazdırmayı başarmışlardı. Şimdi kadroya Gallinari’yi de dahil etmiş durumdalar. Fenerbahçe’nin yeni transferi Achille Polonara elemelerde nefis bir performans sergilerken genç guard Mannion da göz doldurmuştu. Ayrıca Alba’da çok iyi bir sezon geçiren ve Baskonia’ya transfer olan Fontecchio, Serie A’nın MVP’si Tonut, Milano ile 2. macerasına başlayacak tecrübeli pivot Melli de takımın diğer önemli silahları. Onlar için yenilenen bu jenerasyonla çok zorlu bir sınav olacak; Avustralya’yı geçip lider olmaları zor ama 2. sırayı kapmaları tabiki sürpriz olmaz.

Basketball, an Italian company: beats Serbia in Belgrade and flies to Tokyo  - Pledge Times

Schröder’siz Almanya nereye kadar gidebilecek?

Almanya yıldız oyun kurucusu Schröder’in sigorta sorunları nedeniyle Olimpiyatlar’a gelemeyecek olmasıyla beraber sarsılmıştı. Ama unutmayalım ki bu takım onsuz elemelerde de ev sahibi konumundaki güçlü Hırvatistan’ı ve Brezilya’yı geride bırakarak Olimpiyat biletini kapmayı başarmıştı. Şanssızlıkları Olimpiyatlar’daki en zor gruba düşmüş olmaları. 4 takımın da birbirini yenebilecek güçte olmaları onları çok zorlayacak elbette. Takımın net bir yıldızı yok ancak bir çok silahları olduğu da bir gerçek. Ellerinde elemelerde formda bir görüntü veren Maodo Lo, Joshiko Saibou, Johannes Voigtmann gibi isimler var ki son olarak Wizards forması ile izlediğimiz Mo Wagner de x-faktör olabilecek kapasitede özel bir isim. Grupta 3 ya da 4. sırada yer almalarını bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Hazırlık Maçı: Almanya, Yunanistan Engelini Farklı Geçti (Fenerbahçeli Papagiannis atıldı)

Hazırlık Maçları kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’nin ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada Almanya, rakibi Yunanistan’ı 71-84’lük skorla zorlanmadan …