Güncel Haberler

BSL’de Sınıf Atlayabilecek Yabancılar (Euroleague)

Mini yazı dizimizin ilk bölümünde hatırlayacağınız üzere ING Türkiye Basketbol Süper Ligi‘nde sınıf atlayacak ve ileride EuroCup ya da Şampiyonlar Ligi sahnesinde izlemeyi beklediğimiz isimleri belirlemiştik.

BSL’de Sınıf Atlayabilecek Yabancılar (EuroCup & Şampiyonlar Ligi)

Yazı dizimizin ikinci bölümünde ise bu kez daha potansiyelli olan ve yakın zamanda Turkish Airlines Euroleague sahnesinde görebileceğimiz isimleri sıralayacağız.

Trae Golden (Bahçeşehir Koleji)
PG – 1.89 metre – 29 yaş

Tecrübeli oyun kurucu Fransa Ligi ve ardından Avtodor’da sergilediği başarılı performansla kariyerinde yükselişe geçmişti. Bu yükselişi de adeta Bahçeşehir forması altında zirveye taşıdı. Sürati, deliciliği, açık alandaki etkinliği ve yüzdeli üçlükleri ile komple bir skorer olmasının yanı sıra takım arkadaşlarını, özellikle uzunları çok iyi beslemesiyle alkışları topladı. Ancak tabiki onu değerli kılan asıl özelliği harika bir skorer olması. BSL sahnesinde sezon askıya alınana kadar 4 kere 30 ve üstü skor üretirken, son 7 maçta minimum 24 sayı üreterek adeta seriye bağladı. Bir oyun kurucu olmasına rağmen ribaundlara da çok iyi katkı veren Golden, 21.6 verimlilik puanı ile bu alanda sezonun lideriydi ki 23.0 sayı, %39.3 3sayı, 4.3 ribaund, 7.8 asist istatistikleri ile de göz doldurmuştu zaten. Euroleague sahnesinde belki işin savunma tarafında zorlanabilir ama alternatif guard olarak özellikle kenardan gelip birebirleri ile hücuma katacağı enerji ve tempo çok değerli olacaktır.

Johnny Hamilton (Darüşşafaka Tekfen)
C – 2.13 metre – 26 yaş

ABD dışındaki ilk tecrübesini ülkemizde Darüşşafaka Tekfen forması ile yaşayan Trinidad Tobako’lu uzun, gayet başarılı bir sezon geçirdi diyebiliriz. Hamilton güçlü fiziği ve atletizmi ile koç Ernak’ın pota altındaki en güvendiği isimdi kuşkusuz. Özellikle savunma konusunda önemli bir katkı verdi ve ligimizdeki en iyi çember savunucularından biriydi. Diğer taraftan çabuk ayakları ile modern basketbolun en önemli silahlarından biri olan ikili oyunlara karşı da kısaları savunabilecek, en azından kolay geçilmeyecek bir seviyede olduğunu gösterdi. Euroleague sahnesinde onun özelliklerine sahip olan bir çok uzun var ve tecrübe dışında o oyunculara nazaran çok da geride değil. Alternarif uzun olarak değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. BSL sahnesinde 22 maçta ortalama 23.3 dakika süre alırken 8.2 sayı, 6.5 ribaund, 1.0 asist, 1.5 blok istatistikleri ile katkı vermişti.

Johnny Hamilton || Darussafaka Highlights – Q Sports

D.J. Kennedy (Pınar Karşıyaka)
SF – 1.98 metre – 30 yaş

Gerek ligimizde gerek de Avrupa basketbolunda değerini görememiş oyunculardan biri bana göre Kennedy. Solak oyuncu gerek hücumdaki deliciliği ve açık alandaki etkinliği gerekse savunmadaki başarılı performansı ile her takımda kendisine yer bulabilecek kalitede bir isim. Evet zaman zaman mental düşüşler yaşıyor ve maç içerisinde de konsantrasyon kayıpları yaşayabiliyor ama dakikalarını biraz düşürüp onu daa verimli hale getirebilir takımlar. Gerek ribaundlara verdiği katkı gerekse takıma gerektiğinde liderlik etmesiyle bana göre modern 3 numaradaki tüm gerekliliklere sahip. Euroleague takımlarında iyi bir bench oyuncusu olabilecek seviyede. BSL sahnesinde oynadığı 21 maçta ortalama 23.8 dakika süre alırken, 9.9 sayı, 6.1 ribaund, 2.7 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

Bonzie Colson (Darüşşafaka Tekfen)
PF – 1.98 metre – 24 yaş

Koç Ernak ve gözlemci ekibinin Avrupa basketboluna kazandırdığı bir diğer isim de Colson oldu. ABD dışındaki ilk deneyimini yaşayan genç oyuncu gayet başarılı bir sezonu geride bıraktı. Atletik özellikleri, pozisyonuna göre çabuk ayakları ve uzun kolları ile oyunun her alanına katkı yapabilen çok yönlü bir oyuncu izledik. Dış şut tehditi olan ve topu yere de vurabilen Colson, ribaundlardaki savaşçı kimliği ve fiziksel oyundan kaçmayan yapısıyla Euroleague sahnesindeki modern 4 numara tanımına uyan bir isim. Belki tecrübe ve devamlılık açısından sorun yaşayabilir ama yine de orta seviye Euroleague ekiplerinde rahatlıkla görev alabileceğini düşünüyorum. BSL sahnesinde 23 maçta ortalama 21.7 dakika süre alırken 12.2 sayı, 5.2 ribaund, 1.0 asist, 1.4 top çalma istatistikleri ile mücadele etmişti.

Greg Whittington (Galatasaray Doğa Sigorta)
PF – 2.05 metre – 27 yaş

İsrail’deki başarılı kariyerinden sonra koç Erdoğan ve ekibinin Galatasaray Doğa Sigorta’ya kazandırdığı başarılı forvet, beklentileri tam anlamıyla karşıladı. Gerek BSL gerekse EuroCup sahnesinde elit uzun forvetler arasına girmeyi başardı. 2.05 boyunda olmasına hücumda herşeyi yapabilen ve sürekli ters eşleşme yaratan Whittington, ribaundlar konusunda da koç Erdoğan’ın en güvendiği isimlerden biriydi bu sezon. Savunmada zaman zaman sorunlar yaşasa da çalışkanlığı ile bu açığını kapatmayı başaran bir forvet. Bu sezonki performansını ve istikrarı sürdürebilirse Euroleague sahnesinde rahatlıkla kendisine yer bulabileceğini hatta orta seviye takımlarda ilk 5 rolü bile kapabileceğini düşünüyorum. BSL sahnesinde bu sezon 14 maçta ortalama 25.4 dakika süre alırken 12.4 sayı, %52.8 3sayı, 4.9 ribaund, 1.6 asist, 1.0 top çalma istatistikleri ile katkı vermişti.

Aaron Harrison (Galatasaray Doğa Sigorta)
SG – 1.98 metre – 25 yaş

Harrison aslında geçen yaz da Euroleague takımlarının listesinde olan bir isimdi ama kendisine istediği kontratın ve rolün verilmemesiyle birlikte Galatasaray’da kalmaya karar verdi. Bu sezon askıya alınana kadar da takımın en önemli silahı ve lideriydi. Koç Erdoğan’ın saha içindeki lideri olan Harrison, takımın oyun kurucu sorunu yaşadığı dönemlerde de önemli sorumluluklar alarak organizasyona da yardımcı oldu. Aslında skor ortalamalarının da beklendiği kadar yüksek olmamasının bir nedeni buydu. Müthiş bir şut mekaniğine sahip olan Harrison, sarı kırmızılılarla kendisini çok iyi geliştirdi ve artık bir şutörden çok daha öte bir noktada, kaliteli bir skorere dönüştü. Savunmada da çalışkan bir isim olan ve BSL’de 13.7 sayı, %39.4 3sayı, 3.5 ribaund, 3.2 asist, 1.8 top çalma istatistikleri ile oynayan Harrison’ın rahatlıkla Euroleague sahnesinde 6. adam hatta orta seviyedeki takımlarda ilk beş skoreri olarak görev alabileceğini düşünüyorum.

Alex Poythress (Galatasaray Doğa Sigorta)
PF – 2.03 metre – 26 yaş

Koç Erdoğan ve scout ekibinin sezon ortasında G-League’den transfer ettiği Alex, güçlü fiziği, atletizmi ve soğuk kanlılığı ile Avrupa basketboluna çok çabuk adapte oldu. Her ne kadar 5 numara için kısa da olsa sahip olduğu kusursuza yakın fiziği ile çok iyi yer tutan ve bu pozisyonda da özellikle kısa-mobil beşlerde faydalı olabilen bir oyuncu ki topu yere vurabilmesi ve yüzü dönük de potaya gidebilmesi ile ters eşleşme yaratabiliyor. Savunma ribaundlarındaki dominantlığı ve tam saha basketbola yatkınlığı ile her takımın kadrosunda görmek isteyeceği Poythress, hücumda da ikili oyunlarda harketli aldığı toplarda etkili bir bitirici. Sırtı dönük silahlarını da geliştiren Birleşik Amerikalı forvetin tek eksiği dış şutlardaki istikrar diyebiliriz. BSL sahnesinde sergilediği 12.3 sayı, 5.9 ribaund, 1.0 asist istatistikleri ile Euroleague takımlarının ilgisini çekmiş durumda ve rahatlıkla bir çok takımda alternatif uzun olarak görev alabileceğini düşünüyorum.

Zach Auguste (Galatasaray Doğa Sigorta)
C – 2.08 metre – 26 yaş

Auguste daha önce Panathinaikos forması ile aslında Euroleague sahnesinde yer almıştı ama Uşak’taki başarılı sezonunun ardından tam pişmeden çıktığı bu zorlu platformda tecrübesizliğinin kurbanı olmuş, beklentilerin çok altında kalmıştı. Artından geldiği Galatasaray’da ise kendisini hem geçen sezon hem de bu sezon çok iyi geliştirdi. Ribaundlardaki etkinliği, atletizmi ve mobil bir uzun olmasıyla EuroCup sahnesinde iz bıraktı bu sezon. Ayrıca sırtı dönük silahlarını da geliştiren Auguste, artık savunmada da daha iyi bir durumda ki çabuk ayakları ve artan pozisyon bilgisi ile erken faul problemine de girmiyor. Özellikle ikili oyunlarda aranan bir bitirici olan ve yüksek enerjisi ile iki pota altında da ribaundlar konusunda takımına liderlik eden Auguste, Euroleague sahnesinde tekrar şansını deneyebilecek ve bu sefer beklentileri karşılayabilecek seviyeye gelmiş durumda. Bunu da BSL sahnesinde sergilediği 12.4 sayı, 6.7 ribaund, 1.0 blok, 1.5 top çalmalık performansıyla göstermiş oldu.

Amath M’Baye (Pınar Karşıyaka)
PF – 2.05 metre – 30 yaş

Fransa milli takımının da önemli parçalarından biri olan M’Baye, geçtiğimiz sezon Virtus Bologna ile Şampiyonlar Ligi’nde zirveye ulaşmış bir oyuncu. Bu sezon da Karşıyaka’da koç Sarıca’nın tempoya dayalı sisteminde çok değerli bir yere sahipti. Dış şut tehditi, atletizmi ve topu yere vurabilmesi sayesinde 4 numarada ters eşleşmeler yaratan bir uzun. Potadan uzak oynaması ile beraber ribaundlara istenen katkıyı veremiyor olsa da aslında enerjisi ve atletizmi ile bu konuda da güvenilir bir isim. İşin savunma kısmında da hem yüzü dönük hem de sırtı dönük rakiplerini yavaşlatabilen, savaşçı bir forvet. İlerleyen yaşıyla beraber artık Euroleague sahnesinde ilk beş seviyesinde yer alabileceğini düşünmüyorum ama takımının alternatif forvetleri arasında konumlanıp, benchten enerji ve ters eşleşme katkısı getirebilecek bir isim olur. BSL sahnesinde bu sezon 11.6 sayı, %38.5 3sayı, 3.6 ribaund, 2.7 asist istatistikleri ilet katkı vermişti.

Kyle Wiltjer (Türk Telekom)
PF/C – 2.08 metre – 27 yaş

Kanadalı uzun daha önce Olympiakos forması ile Euroleague sahnesinde şansını denemiş ancak Avrupa basketboluna ısınma sürecini iyi geçirmemişti. Sonrasında gerek Malaga’da gerekse Telekom’da iyi bir performans sergiledi. Fiziğini güçlendiren ve daha da kalınlaşan Wiltjer hem 4 hem de 5 numarada görev aldı bu sezon. Halen dış şut tehditi en önemli silahı olsa da artık pota altında da etkinliği ile skor katkısı verebiliyor, sırtı dönük silahlarını da geliştirdi. İşin savunma tarafında da bu sezon sırıtmadı ve kalınlaşmış olsa da ayakları ağırlaşmadı, ikili oyun savunmasında kısaların karşısında kalabiliyor ve tecrübesiyle beraber pozisyon bilgisi de arttığı için ribaundlarda da daha iyi katkı vermeye başladı. Özellikle 5 numarada süre aldığı anlarda dış şut tehditi ve yüzü dönük silahları önemli bir ters eşleşme problemi yaratan Wiltjer’in Euroleague sahnesindeki ikinci fırsat geldiğinde alternatif uzun olarak çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu sezon BSL sahnesinde 13.4 sayı, %50.4 3sayı, 5.1 ribaund, 1.4 asist istatistikleri ile de hazır olduğunu göstermişti.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Galatasaray, Formalite Maçında Dijon’a Konuk Oluyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu J grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Galatasaray Ekmas, …