Güncel Haberler

Sezonun Dikkat Çeken İsimleri – 3 (EuroCup)

Coronavirüs salgınının etkisiyle maalesef tüm Avrupa’da ve Dünya’da basketbola ara verdik. Bu süreçte basketbola olabildiğince yakın olabilmek adına ben de sizlerle bir yazı dizisi paylaşmaya karar verdim.

İlk bölüm: FIBA Europe Cup
İkinci bölüm: FIBA Şampiyonlar Ligi

İşte bu dizinin üçüncü bölümünde 7DAYS EuroCup‘da sezonun dikkat çeken ürünlerini sizlerle paylaşacağım.

Alex Hamilton (Maccabi Rishon)

Guard – 1.93 metre – 26 yaş
15.8 sayı, 4.0 ribaund, 5.3 asist, 2.2 top çalma, 21.7 verimlilik puanı

Hamilton, bu sezon EuroCup’ın en heyecan verici guardlarından biriydi. Her ne kadar Maccabi Rishon’un macerası normal sezon gruplarında sonuçlanmış olsa da bizlere izlettirdiği basketbolun tadı damağımızda kaldı adeta. Solak bir oyuncu olmasına rağmen iki eliyle bitirebilen, hem dışarıdan hem de orta mesafeden dribbling üstü şut tehditi olan ve önemli atletik özellikleri bulunan komple diyebileceğimiz bir hücum silahı. En önemli eksisi ise dış şutlarındaki istikrarsız yüzdesi. Tarz olarak CSKA ile kariyerinin en iyi dönemini yaşayan Hackett’a benzetiyorum. Elbette savunmada onun kadar etkili değil ancak çabuk elleri, oyunu okuması ve doğru zamanlaması ile pas aralarını dolduran, çalışkan bir oyuncu. Hücumdaki komple performansı ve atletik özelliklerinin yanı sıra savunmadaki potansiyeli ile birlikte onu yeni sezonda daha iddialı bir EuroCup ya da Şampiyonlar Ligi takımında göreceğimizi düşünüyorum. Bu gelişimini yeni sezonda da daha iddialı bir takımda sürdürebilirse, Euroleague kapılarının da açık olacağını tahmin ediyorum.

Hassan Martin (Buducnost)

Forvet – 2.01 metre – 24 yaş
13.6 sayı, 8.0 ribaund, 1.8 top çalma, 1.7 blok, 19.4 verimlilik

Bu sezon dikkat çeken isimlerden biri yine solak bir isim olan Martin. 4 numarada süre alan Birleşik Amerikalı oyuncu atletik özellikleri ile ön plana çıkan patlayıcılığı üst düzeyde olan bir isim. Modern 4 numaraların aksine Martin daha çok boyalı alanda etkili olan ve çabuk ayakları ile ikili oyunda potaya devrilerek hareketli aldığı topları her iki eliyle de yüzdeli bitirebilme özelliğine sahip bir uzun. Güçlü fiziği ve atletik özellikleri ile boyalı alandaki rakiplerine nazaran kısa olan boyunun dezavantajını kapatıyor. Her iki pota altında da savaşçi kimliğini bu özellikleri ile birleştirerek ribaundları domine eden bir uzun. Ayrıca blok tehditi de üst düzeyde, gerek potaya hareketli kısaları gerekse alçak postta birebir oynayan rakiplerini göğüsleyip blokları ile püskürtebilen bir forvet. Bayreuth’daki FIBA Şampiyonlar Ligi performansından sonra çıkışını Buducnost forması ile EuroCup sahnesinde de sürdüren Martin, artık daha iddialı bir EuroCup takımında forma giyecek seviyeye çıkmış durumda. Yüksek enerjisi, fiziksel temastan kaçmayan oyun tarzı ve müthiş atletizmi ile her takıma lazım bir isim Martin.

Devin Williams (Tofaş)

Pivot – 2.06 metre – 25 yaş
15.1 sayı, 8.1 ribaund, 1.5 asist, 18.1 verimlilik

Büyükçekmece forması ile tanıdığımız Williams, potansiyelini o zaman da bizlere göstermişti. Sezon ortasında o dönem Euroleague’de oynayan Buducnost’a gitmiş ancak tam olarak beklentileri karşılayamamıştı. Bu sezon ise kendisi için daha doğru daha uygun olan bir takıma Tofaş’a transfer oldu. Koç Ene’nin sisteminde pota altındaki en önemli silah konumunda olan Williams, Bursa ekibinin çeyrek final yolundaki en istikrarlı en etkili ismiydi. Boyalı alanda atletizmi, güçlü fiziği ve her geçen gün tecrübe ile doğru orantılı olarak artan pozisyon bilgisiyle artık dominant bir skorer olmuş durumda. Ribaundlardaki sezgisi de bu gelişen pozisyon bilgisi ile birleşince artık bu alanda ligin en iyilerinden biri haline dönüştü. Halen maç içerisinde zaman zaman istikrar problemi yaşıyor ve ikili oyun savunmasında ağır kalabiliyor. Bu nedenle de Euroleague için biraz daha EuroCup sahnesinde pişmesi gerekiyor.

Greg Whittington (Galatasaray Doğa Sigorta)

Forvet – 2.06 metre -27 yaş
12.5 sayı, 6.4 ribaund, 1.5 asist, 1.3 top çalma, 16.5 verimlilik

İsrail basketbolunun son yıllarda yetiştirdiği en değerli yeteneklerden biri Whittington. Oradaki kariyerinde zaman zaman mental problemler yaşamış olsa da son sezonunda bunları da aşıp olgunluk seviyesine ulaştığını göstermişti. Bu artılarıyla beraber geldiği Galatasaray’da da beklentileri hatta fazlasını verdi. Dış şut tehditi, atletizmi, çabukluğu ve tüm bunlara 2.06 boyuyla, atletik özellikler ile birlikte sahip olması çok özel kılıyor. Her ne kadar sezonun kritik bi döneminde sakatlıktan dolayı 4 hafta sahalardan uzak kalmış olsa da EuroCup sahnesinde modern 4 numaralar arasında kendisine iyi bir yer edinmiş durumda. Yüzü dönük adam eksiltebilmesi, açık alandaki etkinliği ve dribbling üstünde de skor üretebiliyor olması ile beraber Euroleague sahnesi için yolu açık. Ama önümüzdeki sezon yine EuroCup’da iyi bir takım forma giyip biraz daha pişmesi, savunmayı da biraz daha geliştirmesi gerekiyor. Hücumda zaten komple bir oyuncu olma yolunda çok emin adımlarla ilerliyor.

Klemen Prepelic (Joventut Badalona)

Guard – 1.91 metre – 27 yaş
17.0 sayı, 2.3 ribaund, 3.9 asist, 16.3 verimlilik

Sloven skorer de yolu ülkemizden geçen isimlerden biri. Onu Banvit (Teksüt Bandırma) forması ile izlemiştik. O zaman da ne kadar potansiyeli yüksek olduğunu göstermişti. Sonrasında düşük profilde Avrupa takımlarından forma giymiş ama son Avrupa şampiyonasında milli takım formasıyla tekrar kendini hatırlatmış, Doncic ve Dragic ile beraber takımını kupaya taşımıştı. Ardından Real’e transfer oldu ama beklentileri karşılayamadı. Bu sezon Badalona’ya transfer olarak kariyeri için en doğru hamlelerden birine imza attı. Uzun bir aradan sonra EuroCup sahnesine dönen Badalona’da takımın tartışmasız lideri ve sonsuz kredisi bulunan skoreri olan Prepelic, özellikle mesafe tanımayan üçlükleri ile tüm takımların canını yaktı. Topsuz oyunu da hücum silahları arasına katmasının yanı sıra lider görevini üstlenmesiyle pasör özelliklerini de geliştirmesi onu daha değerli bir parça yapmış durumda. Kiralık anlaşması sezon sonu bitiyor ve Real Madrid’e dönecek. Carroll’ın emekli olması durumunda boşalan şutör kontenjanını doldurması beklenebilir. Yoksa geniş ve kaliteli kısa rotasyonunda yine süre bulması zor görünüyor. Şampiyonlar Ligi ya da EuroCup’da zirveye oynayan bir takımda yer alması kariyeri adına daha iyi olacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sekizkök, Daçka Galibiyeti Sonrası Değerlendirmelerde Bulundu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 22. hafta mücadelesinde Galatasaray Ekmas konuk ettiği Darüşşafaka Lassa‘yı beklenenden rahat bir şekilde, 95-78’lik …