Güncel Haberler

Sezonun Dikkat Çeken İsimleri – 2 (Şampiyonlar Ligi)

Coronavirüs salgını nedeniyle basketbola ara vermek zorunda kaldığımız bu günlerde, özlemimizi gidermek ve basketboldan uzak kalmamak adına sizler için bir yazı dizisi hazırladım. Sezonun dikkat çeken isimlerini birlikte mercek altına alacağız.

İlk bölüm: FIBA Europe Cup

Yazı dizisinin ikinci bölümünde FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde dikkat çeken isimleri inceleyeceğiz. Keyifli okumalar.

TaShawn Thomas (Hapoel Jerusalem)

Uzun Forvet – 2.03 metre – 29 yaş
15.6 sayı, 6.0 ribaund, 2.1 asist, 21.3 verimlilik

Thomas herşeyden önce müthiş bir atlet. Onu izlemek gerçekten büyük bir keyif. Çünkü atletizminin yanı sıra savaşçı kimliği, hırsı ve fiziksel temastan kaçmayan tarzı ile değerli bir takım parçası. Hapoel’in yüksek tempoya dayalı ve koşan uzunların bir kademe daha öne çıktığı sisteminde parlayan isimlerden oldu. Özellikle hücum ribaundlarında tam bir canavar olan Thomas, takımına kazandırığı ikinci şans sayıları ve spektaküler takip smaçları ile adından sıkça söz ettirdi. Yüksek postta topu yere vurup yüzü dönük potaya gidebilmesi de onu hücumda bir kat daha değerli yapıyor. Bu özellikleri ile EuroCup seviyesinde rahatlıkla, forma giyebileceği gibi Euroleague seviyesinde de alternatif olabilir benchten enerji getirebilecek bir yapıya sahip. Tabi şut tehdtinin sınırlı olması da önemli bir eksi.

Chris Wright (Polski Cukier Torun)

Oyun Kurucu – 1.85 metre – 30 yaş
18.6 sayı, 2.1 ribaund, 6.7 asist, 19.6 verimlilik

Ligin en tecrübeli guardlarından biri olan Wright, kariyerindeki iniş çıkışların ardından nihayet yeteneklerini sergileyebileceği, huzurlu ve sadece basketbola konsantre olabileceği bir noktaya erişti Torun forması ile. Üstün saha görüşü, yüksek oyun zekası, ikili oyunlardaki etkin organizasyon becerisi ve çabuk ilk adımı ile oyunun her alanında pozitif etki yaratabilen bir guard. Belki Torun bu sezon takım olarak beklentileir karşılayamadı ama o liderliği ve takımı ona ne zaman ihtyaç duysa sahneye çıkarak ürettiği kritik sayılarla dikkatleti üzerine çekti. Mental olarak kariyerinin en olgun sezonunu geçiren Wright, bence sergilediği performansla EuroCup sahnesi için hazır olduğunu gösterdi. Komple bir oyun kurucu ve mental eşiği de aştığı için artık rahatlıklar takımı emanet edebileceğiniz bir lider.

https://www.youtube.com/watch?v=TcvTZHq0aAM

Tyler Stone (Brindisi)

Uzun Forvet – 2.03 metre – 28 yaş
17.2 sayı, 7.4 ribaund, 2.8 asist, 19.4 verimlilik

Daha önce ligimizde de forma giymiş ama beklentileri karşılayamamış olan Stone, yıllar ilerledikçe İtalya Lega Basket Serie A’da kendini çok iyi şekilde geliştirdi. Toyluğu üstünden attı ve belli yeteneklerini en iyi seviyeye çıkararak hem Serie A’nın hem de BCL’nin en iyi 4 numaralarının arasına girmeyi başardı. Halen mental olarak istikrarı tam sağlayamamış olsa da konsantre olduğu maçlarda hücumda komple bir silah olan, ribaundlarda takımın yükünü sırtlayan ve güçlü fiziği ile her iki pota altında da takımına değer katan bir isim. Açık alandaki etkinliği, atletik özellikleri ve dış şut tehditi ile EuroCup seviyesinde rahatlıkla boy göterebilecek bir forvet. Savunmada da biraz daha çalışkan olabilirse değeri çok daha fazla artaracaktır.

Giorgi Shermadini (Tenerife)

Pivot – 2.16 metre – 30 yaş
15.8 sayı, 5.7 ribaund, 1.8 asist, 18.2 verimlilik

Gürcü uzun tam anlamıyla ikinci baharını yaşıyor. Kariyerinde Maccabi Tel Aviv, Panathinaikos, Olympiakos ve Unicaja Malaga gibi takımların formasını Euroleague’de de terletmiş olan tecrübeli pivot, bir türlü tam olarak isteneni verememişti. Son yıllarda Avrupa basketbolundaki klasik uzunların yeri azalıyor olsa da, Shermadini tecrübesi, pozisyon bildisi, boyalı alandaki etkinliği ve yüksek yüzdeli bitiriciliği ile bu sezon Tenerife forması ile parmak ıssırtan bir performansa imza attı. Koç Vidoretta’nın değişilmez silahlarından biri olan Gürcü uzun, atletik özellikleri sınırlı olsa da savunmada da fiziksel avantajını ve tecrübesini konuşturan, eskilerin tabiriyle ortayı çok iyi kapatan bir isim. Belki artık Euroleague için geç kalmış olabilir ama EuroCup seviyesinde rahatlıkla güvenilebilecek, takımın ana uzunu olabilecek kaliteye ve tecrübeye sahip.

Kyle Wiltjer (Türk Telekom)

Uzun Forvet – 2.06 metre – 27 yaş
17.9 sayı, 6.5 ribaund, 1.5 asist, 18.1 verimlilik

Kanadalı forvet tartışmasız bu sezon Telekom’un çeyrek finale ulaşmasındaki başarılı sürecin temel faktörlerinden biriydi. NBA’de beklentileri veremedikten sonra Avrupa’da Olympiakos ile Euroleague testinde de başarısız olmuştu. Ama Malaga’daki performansı ile modern basketboldaki şutör uzun profiline ne kadar uygun olduğunu hatırlattı. Malaga’da Avrupa basketboluna ısınma sürecini tamamladı ve Telekom forması ile en iyi dönemini geçiriyor diyebiliriz. Artık sadece dış şutları ile değil, alçak postta da takımına skor katkısı verebilen, ikili oyunları gerek devrilerek gerekse dışa açılarak bitirebilen değerli bir skor opsiyonu oldu. Fiziksel olarak da kendini geliştiren Wiltjer artık ribaundlarda da takımına iyi katkı verebilen bir uzun. Tekrar Euroleague sahnesinde alternatif uzun rolüyle onu izleyebileceğimizi, çok da faydalı olacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Formalite Maçında Jerusalem’i Konuk Ediyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu K grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Pınar Karşıyaka, …