Güncel Haberler

Sezonun Dikkat Çeken İsimleri – 1 (FIBA Europe Cup)

Coronavirüs salgını nedeniyle maalesef yüm Dünya’da ve Avrupa’da basketbola ara verildi. Ben de bu aradan faydalanarak sizler için liglerde dikkatle takip ettiğim ve performansları artı potansiyelleri ile sınıf atlamaya hazır isimleri farklı yazı dizileri ile sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Yazı dizisinin ilk bölümünde FIBA Europe Cup‘daki dikkat çeken isimleri kaleme alacağım.

TRAE GOLDEN (Bahçeşehir Koleji)

Oyun Kurucu – 1.89 m – 28 yaş
19.9 sayı, 2.9 ribaund, 8.5 asist, 20.2 verimlilik

Europe Cup’daki iki temsilcisimizden biri olan Bahçeşehir Koleji‘ni adını yarı finale yazdırarak ilk kez yer aldığı turnuvada önemli bir başarıya imza atmıştı. Kuşkusuz bu başarının kahramanı ise tecrübeli oyun kurucu Trae Golden‘dan başkası değildi. Birleşik Amerikalı guard kariyerinin en iyi sezonlarından birini geçiriyor İstanbul ekibinde. Sürati, deliciliği ve müthiş oyun zekası artı üstün saha görüşü ile bir oyun kurucuda olması gereken tüm özelliklere sahip. Zaten dış şutlarında da istikrarı yakaladığı zaman rakip savunmalar için onu durdurmak çok ama çok zor oluyor. Çeyrek final son maçında Ventspils karşısında ürettiği 41 sayıyla da adını Europe Cup tarihine bir maçta en fazla skor üreten oyuncu olarak yazdırmıştı. Onu yeni sezonda Şampiyonlar Ligi ve EuroCup takımlarından birinde göreceğimizi düşünüyorum. Euroleague sahnesi için ise hücumdaki etkinliği yeterli olsa da savunma konusunda yetersiz kalır.

https://www.youtube.com/watch?v=rcwx23iOCFs&t=2s

TAYLER PERSONS (ZZ Leiden)

Guard – 1.91 metre – 24 yaş
18.6 sayı, 4.5 ribaund, 8.1 asist, 21.6 verimlilik

İlk tur gruplarında her iki temsilcimiz Bahçeşehir ve Karşıyaka ile de mücadele eden Hollanda temsilcisi Leiden takımının kuşkusuz en önemli silahıydı Birleşik Amerikalı guard Tayler Persons. Ball State mezunu olan ve ilk profesyonel sezonunu Hollanda’da geçiren çaylak guard, NCAA’deki skorer performansını aynen Avrupa’ya taşımayı başaran isimlerden biri oldu. Persons mesafe tanımayan şutlarını gerek dribbling üstü gerekse set-up olarak kullanabilen, tepe birebir oyunları ile savunmaları çok zorlayan bir guard. Elbette savunmada zaman zaman fiziksel dezavantajlar yaşayabiliyor ama hücumda şutlar dışında akıllı penetreleri, yüksel IQ’su, üstün saha görüşü gibi getirdiği artılarla değerli bir parça. Gerek ligimizde gerekse Şampiyonlar Ligi seviyesinde uygun fiyata lider özellikleri de bulunan potansiyelli bir guard arayan takımların mutlaka değerlendirmesi gereken bir isim.

JORDAN MORGAN (Pınar Karşıyaka)

Pivot – 2.03 metre – 28 yaş
15.5 sayı, 7.0 ribaund, 19.1 verimlilik

Avrupa’nın en değerli uzunlarından biri olan Jordan Morgan, bu sezon temsilcimiz Pınar Karşıyaka ile koç Sarıca yönetiminde yine beklentileri karşıladı. Tecrübesi, pozisyon bilgisi, savaşçı kimliği ve liderliği ile ön plandaydı. 5 numara için boyu kısa olsa da güçlü fiziği, tecrübesi ve yumuşak bilekleri ile bu açığını kapatan bir isim. Orta mesafe şut tehditini olması ve yüzü dönük de adam eksiltebiliyor olması onu hücumda değerli bir silah yapıyor. Ayrıca her iki pota altında da ribaundlar konusunda takımının en güvenilir ismi. Topla az temas ettiği anlarda da verimi düşmeyen, tam bir takım oyuncusu. Şampiyonlar Ligi e EuroCup seviyesinde alternatif uzun olarak çok rahat görev alabilecek bir isim.

TIMOTHY SHORTS II (Ventspils)

Oyun Kurucu – 1.75 metre – 22 yaş
14.6 sayı, 2.8 ribaund, 6.3 asist, 20.1 verimlilik

Letonya temsilcisi Ventspils bu sezon bütçeyi küçültüp daha mütevazi bir kadroyla yola çıkmış olsa da adını Europe Cup’da çeyrek finale yazdırmayı başardı. Bunu yaparlerken takımın lideri de Birleşik Amerikalı guard Timothy Shorts II olmuştu. Genç solak guard University of California – Davis’de NCAA’de mücadele ettikten sonra ilk profesyonel sezonunu Letonya’da geçiriyor. Fiziksel olarak önemli dezavantajları olsa da sürati, deliciliği ve açık alandaki etkilinliği ile çok önemli bir hücum silahı olduğu da bir gerçek. Ayrıca savunmada da çabuk elleri ile rakip guardların üstünde baskı kuran iyi bir top hırsızı. Fiziksel dezavantajları ile EuroCup seviyesinde tutunması kolay olmaz ama Şampiyonlar Ligi’nde ya da ligimizde orta sıraları hedefleyen mütevazi bütçeli takımların yatırım yapabileceği değerli bir silah olacağını düşünüyorum genç guardın.

REID TRAVIS (Bayreuth)

Forvet – 2.03 metre – 24 yaş
14.0 sayı, 5.9 ribaund, 16.2 verimlilik

Alman ekibi Bayreuth ligde beklentileri karşılayamamış olsa da Europe Cup’da adlarını yarı finale yazdırdılar. Bu başarılı sürecin temelinde yer alan isimlerden biri de Birleşik Amerikalı forvet Reid Travis oldu. Kentucky çıkışlı genç forvet ilk profesyonel sezonunda atletizmi ve ribaundlardaki etkinliği ile dikkatleri üstüne çekti. Savaşçı kimliği ve fiziksel temastan kaçmayan sert oyun tarzıyla her iki boyalı alanda da takımının en güvendiği isim oldu. Hücumda hem sırtı dönük hem de yüzü dönük silahları olmasıyla beraber gelişime açık, potansiyelli ve çok yönlü bir uzun. Hem EuroCup hem de Şampiyonlar Ligi seviyesinde rahatlıkla süre bulabilecek gelecek vaadeden bir uzun. Yeni sezonda Bamberg, Bayern ve Alba gibi takımların radarında olduğunu biliyoruz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursaspor, Bahçeşehir Deplasmanında Altın Buldu!

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 22. hafta mücadelesinde Bursaspor İnfo Yatırım konuk olduğu Bahçeşehir Koleji‘ni …