Güncel Haberler

Dünya Kupası Grup İncelemeleri: A Grubu

Bu yazı dizisinde sizlere 31 Ağustos’da Çin’in ev sahipliğinde başlayacak Dünya Kupası‘nda yer alacak takımları grup grup analiz etmeye ve sizleri biraz olsun turnuvanın havasına şimdiden sokmaya çalışacağım. İlk bölümde A grubunu mercek altına alacağız.

Bu grubu ilk 2 sırada bitiren takımlar B grubunu ilk 2 sırada bitiren takımlarla I grubunu oluşturacaklar ve bu yeni gruba puanlarını taşıyarak gelecekler.

Öncelikle tekrar hatırlatalım gruplarını ilk 2 sırada bitiren takımlar yollarına devam edecekken diğer 2 takım ise klasman maçları oynayacaklar Olimpiyat Elemeleri’nde yer alma şanslarını devam ettirebilmek için. Çünkü Dünya Kupası’nı ilk 7 sırada bitirecek takımlar 2020 Tokyo Olimpiyatları için direkt bilet kapacakken 7. sıra ile 24.sıra arasında kalan 16 takım da Olimpiyat elemelerinde yer alacaklar.

FİLDİŞİ SAHİLİ – Afrika

Afrika temsilcisi olan Fildişi Sahili turnuvanın zayıf halkalarından biri olacak. Basketbolun yükselişte olduğu Afrika kıtasında Senegal ve Nijerya gibi üst düzey takımların ardından 2.seviyede yer alan takımlardan biri konumundalar. Kadrolarında dikkat çeken isim devşirme statüsünde oynayan Deon Thompson. Ülkemizde Galatasaray forması da giymiş olan ve yeni sezonda Unicaja Malaga forması giyecek olan tecrübeli uzun en önemli silahları olacak. Fransa Pro B takımlarından Nantes forması giyen kanat oyuncusu Vafessa Fofana da hazırlık maçlarında iyi performans sergileyen isimlerden biriydi. Kadro kaliteleri ve basketbol seviyeleri ile bu grupta sonuncu olmalarını bekliyorum.

PG: Souleymen Diabete – Bryan Pamba – Isaac Cisse – Jean Cyrille
SG: Charles Abouo – Fode Traore – Nisre Zouzoua
SF: Vafessa Fofana – Gud Edi
PF: Deon Thompson – Tiegbe Bamba – Amadou Sidibe – Herve Lamizana – Cedric Bah
C : Mohamed Kone – Frejus Zerbo – Adjehi Baru – Jacques Kouassi – Bali Coulibaly

POLONYA – Avrupa

Polonya koç Taylor yönetiminde son yıllarda yükselişte olan basketbol ülkelerinden biri. Hem liglerindeki kalite hem de paralel olarak milli takımlarındaki gelişim devam ediyor, her sezon kalitei arttırıyorlar. Dünya Kupası’na kalarak önemli bir başarıya imza attılar ve kadrolarında Avrupa’nın önemli liglerinde forma giyen değerli oyuncuları var ki bu kadrodaki bir çok isim uzun yıllardır birlikte forma giyiyorlar, bu da önemli bir avantaj. Milli takımı bırakan Marcin Gortat ve Maciej Lampe, bu turnuvada da yoklar. EuroBasket 2017’de kadroda yer alan Przemyslaw Karnowski ve Przemysław Zamojski de yok. Öne çıkan oyuncuları ise devşirme statüsünde oynayan ve yeni sezonda Real Betis forması ile izleyeceğimiz eski Banvitli A.J. Slaughter, Euroleague sahnesinde Zenit ile boy gösterecek olan eski Karşıyakalı Mateusz Ponitka, Unicaja Malaga’nın tecrübeli şutörü Adam Waczyznski ve ülkemizde Trabzonspor, Banvit, İBB formaları da giymiş olan tecrübeli pivot Damian Kulig. Grupta ilk 2 sıra için hatta liderlik için favorilerden biri Polonya.

PG: Lukasz Koszarek – Kamil Laczynski – Jakub Schenk – Lukazs Kolenda
SG: Matuesz Ponitka – AJ Slaughter – Karol Gruszecki
SF: Adam Waczynski – Michal Sokolowski – Mathieu Wojciechowski
PF: Damian Kulig – Aaron Cel – Dariusz Wyka – Tomasz Gielo – Aleksander Balcerowski
C : Krzysztof Sulima – Adam Hrycaniuk – Dominik Olejniczak

VENEZÜELA – Amerika

Amerika kıtası temsilcilerinden olan Venezüela kıtanın basketbol geleneği olan ülkelerinden biri. Ancak son yıllarda iyi bir jenerasyon yaklayamadılar ve yetenek havuzları oldukça sınırlı. Arjantin ve Brezilya’nın ardından kıtanın ikinci seviyedeki ekipleri arasında yer alıyorlar. Milli takımın önemli isimlerinden olan John Cox kadroda yok. Yıllarca NBA’de oynayan Greivis Vazquez de kadroda yer almıyor. Kadrolarında ön plana çıkan isimler ise ülkesinde Guaros forması giyen tecrübeli 4 numara Nestor Colmenares ve yeni sezonda İsrail’de Maccabi Haifa forması ile izleyeceğimiz tecrübeli oyun kurucu Gregory Vargas oldular. Zaten hazırlık maçlarında bu iki ismin yanına üçüncü bir alternatif skor opsiyonu da bulamadıkları için hücumda kısır bir takım görüntüsü verdiler. Genelde sistemli ve disiplinli bir basketbol oynayan Venezüela’nın 2.sıra yarışını zorlayacağını ama 3.sırada yer almasının daha yüksek ihtimal olduğunu düşünüyorum.

PG: Gregory Vargas – Heissler Guillent
SG: Jhornan Zamora – Pedro Chourio – Yohanner Sifontes
SF: Jose Vargas – Dwight Lewis – Jose Ascanio
PF: Nestor Colmenares – Luis Beltelmy – Michael Carrera
C : Gregor Echenigue – Windi Graterol – Migeul Ruiz

ÇİN – Asya

Ev sahibi konumunda turnuvada yer alacak olan Çin, iddialı bir kadroyla geliyor turnuvaya da. Ellerinde tecrübeli isimlerin yanında yetenekli gençler de var ve son yıllarda ülkede basketbola artan ilginin karşılığını verebilecek, heyecan verici bir basketbol oynadıklarını söyleyebiliriz. Hazırlık maçlarında da iyi görüntü verdiler. Kadrolarında öne çıkan isimler ise; şuanda ülkesinin Guangdong takımında oynayan NBA patentli uzun forvet Yi Jianlian, geçen sezon ülkesinde Liaoning forması giyen Guo Ailun ve Rockets tarafından draft edilmiş olan genç uzun Zhou Qi olarak söyleyebiliriz. Evlerinde oynamanın avantajı ve ellerindeki 2 önemli uzunla birlikte bu grupta ilk 2 sıranın en önemli adaylarından biri olacaklar ve bana göre Polonya ile birlikte liderlik yarışı verecekler.

PG: Zhao Jiwei – Shau Fan – Sun Minghui – Liu Zhixuan
SG: Ailun Gun – Rui Zhao – Wu Qian – Kelanbaike Makan
SF: Ding Yanyuhang – Chen Linjian – Kevin Zhang
PF: Yi Jinlian – Zhou Peng – Abudushalamu Abudurexiti – Zhai Xiaochuan
C : Zhou Qui -Wang Zhelin – Hu Jinqiu – Zijie Shen – Junfei Ren

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Itoudis ve Melih, Partizan Maçı Öncesi Açıklamalarda Bulundular

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Sırbistan ekibi Partizan’a konuk oluyor. Karşılaşma …