Güncel Haberler

Maç Önizlemesi: Zalgiris Kaunas – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 17. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, kapalı gişe olacak Zalgirio Arena’da Zalgiris Kaunas‘a konuk olacak.

5 Ocak Perşembe günü saat 21:00’da başlayacak karşılaşmayı basketbolseverler S Sport ekranlarından canlı olarak izleyebilecekler.

Gelin birlikte temsilcimiz Fenerbahçe Beko’nun bu zorlu deplasman maçının önizlemesini hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Tempo ve 80 Sayı

Litvanya ekibi ligin iyi savunma yapan takımlarından birisi ve bunun anahtarı da kontrollü oyundan geçiyor, rakiplere hızlı hücum ve geçiş hücumlarında kolay sayı şansı tanımıyorlar. Temsilcimiz ise ligin en iyi 4. hücum takımı ve galibiyet yolunda 80 baremini aşmak çok önemli koç Itoudis’in öğrencileri adına. 4 maçlık mağlubiyet serisinden önce üst üste kazanılan 6 maçın tamamında sarı lacivertliler 80 baremini aşmışlardı. Mağlubiyet serisinin ise 3 maçında 80 bareminin altında kalmışlardı. Bu nedenle bizim hem kendi oyunumuzu ortaya koymak hem de Zalgiris’i düzenden çıkarabilmek için adına tempoyu yükseltip koşmamış, maçı tam sahada oynamamız gerekiyor. Bu konuda da elbette görev Calathes ve Wilbekin’e düşüyor. Antetokounmpo ve Edwards’ın da son dönemde iyi sinyaller vermeye başlaması koç Itoudis’in atletizm ve tempo basketbolu konusundaki rotasyonunu genişletmiş durumda. Calathes’in direksiyonda olduğu her anda yarı sahayı çabuk geçip erken tepe ikili oyunları ile yarı sahada bile tempo yapmamız gereken bir maç olacak. Tabi şunun da altını çizmek lazım, ellerinde Evans gibi çok formda bir silah var ve fırsatını bulduğunda, özellikle savunma kaynaklı pozisyonlarda o da açık alanı çok iyi kullanan bir isim, mutlaka ilk topa baskı yapmamız, onu gerekirse akıllı faullerle durdurmamız da kritik olacak.

Fiziksel Oyun ve Adam Değişme Savunması

Zalgiris teması seven, savunmada disiplin ve mücadele seviyesi yüksek bir takım. Bu sayede de ligin iyi savunma takımlarından biri konumundalar zaten, ortalama 78 sayı yiyorlar ve 6. sıradalar 18 takım arasında. Bizim de onlara sertlik konusunda aynı şekilde karşılık vermemiz ve sezonun başındaki savunma seviyesine tam olarak dönemesek de yaklaşmamız gerekiyor. Pierre, Hayes-Davis, Şehmus, Metecan bu alanda olağan şüpheliler. Savunmada enerjimizi bu isimlerden alarak tüm takıma yaymamız gerekecek. Smits ve Ulanovas gibi forvetlerin sırtı dönük de ne kadar etkin olduğunu biliyoruz, bu nedenle de Pierre ile Hayes-Davis’in savunmadaki verimlilikleri çok ama çok kritik olarak. Ayrıca Litvanya ekolünün en önemli özelliği olan ikili oyunlara karşı savunmada sürekli tetikte olmamız gerekiyor. Jekiri’nin yokluğunda Motley çabuk ayaklı tek uzunumuz, Booker’dan bu konuda pek ümidim yok ama Kostas da bu alanda Motley’e destek olabilir en azından. Gerek Hayes ile oynadıkları çabuk devrilmelerde gerekse Birutis ya da Smits’in yaptığı kısa devrilmeler sonrası ceza şutörlerini besledikleri pozisyonlarda uyanık olmamız gerekiyor.

Hücum Ribaundları ve Pota Altı Etkinliği

Sezon boyunca en çok canımızı sıkan konuların başında geliyor verdiğimiz hücum ribaundları ve yediğimiz ikinci şans sayıları. Sert ve fiziksel bir basketbol izleyeceğimizi düşündüğüm bu maçta da kendi potamızdaki ribaundları sağlam çekmemiz çok önemli olacak. Zalgiris bu alanda ligin en iyi 5. takımı ve Hayes ile Smits olağan şüpheliler. Özellikle Jekiri’nin yokluğunda Kostas, Motley ve Booker’a takım olarak ribaundlarda destek olmamız gerekecek. Aksi durumda iyi savunma yaptığımız sekanslarda yiyeceğimiz ikinci şans sayıları direncimizin kırılmasına neden olacaktır. Diğer taraftan rakip pota altında kuracağımız üstünlük, bulacağımız sayılar galibiyete bir adım yaklaşmamıza neden olacak. Evet Hayes sahadayken Zalgiris çemberini hiç de fena korumuyor ama ikili oyunlarda onu çemberden uzaklaştırdığımız anda özellikle Motley’nin bitiriciliğini doğru kullanarak, tepe ikili oyunlarında başta Calathes olmak üzere onu potaya olabilecek en yakın yerde topla buluşturarak hanemize buradan bir artı yazmalıyız.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …