Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Maccabi Tel Aviv – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroelague 6. hafta programının dikkat çeken maçlarından biri de Maccabi Tel Aviv ile temsilcimiz Fenerbahçe Beko arasında Menora Mivtachim Arena’da oynanacak karşılaşma olacak.

Gelin birlikte sizlerle iki takımın galibiyet reçetelerine göz atalım.

Maccabi Tel Aviv’in Galibiyet Reçetesi:

Koç Sfairopoulos’un sisteminde en önemli pozisyonlardan biri kuşkusuz 1 numarada. Burada da zaten takımın yıldızı Scottie Wilbekin yer alıyor. Hem oyunun temposunu kontrol etme hem de skor yükünü çekme konusunda çok önemli görevleri var milli oyuncumuzun. Onun ritmini bulduğu, akıcılığını ortaya koyduğu her maçta Maccabi rakiplerinin bir adım önüne geçebiliyor ki özellikle açık alanda koşmayı sevdikleri için onun organizasyon becerisi daha da kritik oluyor. Onunla beraber bu pozisyonu paylaşan diğer isim de tanıdık bir oyuncu, geçen sezon Bursaspor’dan hatırlayacağımız Chris Jones. Onun organizasyonel özellikleri daha çok ön plana çıkıyor olsa da istediği zaman ciddi skor katkıları verebildiğini de gördük. Bu iki oyuncunun tempoyu nasıl yükselteceği ve özellikle Wilbekin’in skor katkısının ne boyutlarda olacağı Maccabi adına belirleyici faktörlerden biri olacak.

Diğer taraftan üçlük atışlar İsrail ekibinin takım olarak hücum silahları arasında önemli bir yere sahip. Temsilcimizin de bu konuda Panathinaikos karşısında yaşadığı sıkıntıları düşündüğümüzde Maccabi’nin de bu savunma zaafını değerlendirmek isteyeceğini söylemek yanlış olmaz. Tyler Dorsey ve Angelo Caloiaro’nun yanı sıra yine Wilbekin de bu alanda Maccabi’nin en güvendiği isimler arasında olacak. Özellikle geçiş oyunlarında çabuk bir tepe ikili oyunu sonrası dribbling üstü guardlardan buldukları üçlükler onların önemli silahlarından biri.

RS Round 1: Maccabi Playtika Tel Aviv vs. ALBA Berlin - 2020-21 SEASON -  Welcome to EUROLEAGUE BASKETBALL

Elbette pota altındaki savaşta neler yapacakları da onlar adına reçetenin kritik bölümlerinden biri. Sarı lacivertliler ilk maçlarda yakaladıkları ribaund üstünlüğünü son maçlarda ciddi şekilde kaybettiler. Üstelik bu maçta Barthel de forma giyemeyecek. Dolayısıyla Maccabi adına Ante Zizic’in özellikle Vesely ile eşleşmesinde neler yapacağı kritik olacak. Genç Hırvat uzun, boyalı alandaki agresif, enerjik ve zaman zaman sertleşen oyunuyla temsilcimize zor anlar yaşatabilir. Mobil bir uzun olmasıyla birlikte açık alanda da etkili olabilen Zizic’in çift hanelere ulaşması kadar ribaundlarda da aynı baremi zorlaması çok önemli olacak. Diğer taraftan tecrübeli uzun Othello Hunter da hem çember savunması hem de hücum ribaundları konusunda Maccabi’nin önemli silahlarından biri konumunda. Hızlı oynanan geçiş ikili oyunlarında iki uzunun da bitirici rolünde vereceği katkının galibiyet yolunda belirleyici bir kriter olacağı kanaatindeyim.

Fenerbahçe Beko‘nun Galibiyet Reçetesi:

Temsilcimiz maalesef son haftalarda üst üste mağlubiyetler alarak yaptığı iyi başlangıcı gölgede bıraktı. Bu düşüşteki temel nedenlerden biri rakiplerin Nando De Colo üstündeki baskıyı arttırıp hücum düzenlerimizin içinde kalmamızı engellemeleriydi. Elbette Fransız yıldızın katkısı ve sorumluluğu çok yüksek takımda ama artık hem koç Kokoskov’un hem de takım arkadaşlarının bu duruma alışması, ona yardımcı olup takım içerisinde an ve an farklı skor opsiyonları, topa yön verebilecek eksra isimler çıkarabilmeleri gerekiyor. Ondan takımı organize etmesi, savunma yapması, baskı altında skor üretmesi gibi bir çok zor görevi aynı anda bekleyemeyiz. Onun temel görevi skor üretmek ve Maccabi’nin kaliteli guard rotasyonu karşısında tek başına etkili olması da yeterli olmayacaktır. Mutlaka Lorenzo Brown, Leo Westermann, Bobby Dixon’dan çift yönlü katkı almaları gerekiyor.

Sarı lacivertlilerin elinde Ulanovas, Pierre, Eddie gibi önemli forvetler var. Ama maalesef De Colo artı pota altına çok fazla konsantre olunmuş bir oyun nedeniyle son maçlarda bu isimlerin verimliliği de düştü daha doğrusu oyuna fazla giremedikleri için gereken katkıyı da veremediler. Bu maçta Maccabi karşısında mutlaka ribaundlar konusunda takıma destek olmaları gerekecek ki Eddie’nin son maçların aksine çok daha fazla skor katkısı vermesi de gerekiyor, ondan bir x-faktör katkısı bekliyor koç Kokoskov. Özellikle temponun arttığı anlarda onun sahada olması sarı lacivertlilerin çok istediği bir şey. Tabi işin savunma ve ribaundlar konusunda da Pierre ile Ulanovas’ın rolleri büyük. Ribaundlar konusunda forvet rotasyonundan mutlaka katkı almaları gerekiyor sarı lacivertlileri.

Önemli faktörlerde bir diğeri de kuşkusuz pota altındaki etkinlik olacak. Son maçlarda ortalarda olmayan Fenerbahçe uzunlarının başta Jan Vesely olmak üzere ağırlıklarını sahaya koymaları gerekiyor. Çek uzun Panathinaikos maçında hiç ortada yoktu ve bir kez daha takımın onun enerjisine, agresifliğine ne kadar fazla ihtiyacı olduğunu gördük. Bu maçta da Zizic ve Hunter gibi iki diri uzun karşısında hem rakip hem de kendi pota altında üstünlük kurması, en azından rakibin ona üstünlük kurmasına izin vermemesi gerekiyor. Alçak posttan pas dağıtan, orta mesafe şutları yüksek isabetle sokan, hava harekatlarını yüzdeli bitiren ve elbette hücum ribaundlarında agresif olan bir Vesely görmek istiyoruz. Elbette Hamilton ve Ahmet de ona destek olacaklar. Özellikle son maçlarda yaşanan ribaund probleminin ardından artık koç Kokoskov’un Hamilton’a daha çok şans vereceğini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …