Güncel Haberler

İDDİA: Whitehead, Yeniden Beşiktaş Forması Giyecek (Analiz)

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nde sezonun en büyük hayal kırıklıklarından biri olan ve şuanda düşme potasında yer alan Beşiktaş Emlakjet, kadrosunu eski oyuncularından biriyle güçlendirmeye hazırlanıyor.

Bjkbasket’de yer alan habere göre geçen sezon da siyah beyazlı formayı terleten, son olarak ise Ludwigsburg forması giyen Isaiah Whitehead ile anlaştı, resmi açıklamanın yakında gelmesi bekleniyor.

1.93 metre boyunda olan 27 yaşındaki Amerikalı combo guard, geçen sezon BSL’de 17 maçta 10.1 sayı, 3.2 sayı, 2.9 asist ile katkı vermişti. Bu sezon Alman ekibi ile ise BBL’de 13 maçta görev alırken 13.8 sayı, 2.6 ribaund, 3.1 assit ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Whitehead çok yönlü performansı ile bilinen bir guard. Hücum tarafında gerek dış şutları gerekse orta mesafe tehditi ile dribbling üst kendi skorunu yaratabilmesi ile önemli bir silah. Yay gerisinden etkili olduğu gibi orta mesafede de dribbling üstü çabuk çıkardığı şutlarla savunmaları zorluyor. Ayrıca skorer özellikleri ön planda olmasına rağmen kesinlikle bencil bir isim değil. Saha görüşü ve pasör özellikleri de iyi seviyede olan, takım arkadaşları için de pozisyon yaratabilen bir guard. Bu da onun hem 1 hem de 2 numarada görev alabilen bir combo guard olmasını sağlıyor. İkili oyunlarda üçlü tehdite sahip, pas, şut, penetre silahları var. Çabuk ilk adımı ile potaya rahat gidip, güçlü fiziği ile de teması almasına rağmen dengesini koruyup pozisyonları bitirebiliyor. İşin savunma tarafında da güçlü fiziği ve çalışkanlığı ile takımına katkı veren, topa baskı konusunda güvenilir bir isim. Perimetrede sağlam bir savunmacı, yüksek motoru, agresifliği ve güçlü sezgileri ile rakiplerini top kayıplarına zorluyor.

Gelelim eksilerine. Öncelikle karar verme konusunda halen verimli değil, kendisini geliştirmesi gerekiyor. Pas-şut tercihleri ya da şut-penetre tercihleri istikrarsız. Bu da onun top kaybı sayısının artmasına, takımın hücumda düzen dışına çıkmasına neden olabiliyor. Özellikle orta mesafe atışlardaki tercihleri sorunlu ki şut mekaniği de istikrarsız, yüzdesini düşürüyor. Diğer taraftan potaya gidişlerde etkili olsa da bitirişlerde sorun yaşayabiliyor, yüzdesi iyi değil pota altı pozisyonlarında. Özellikle kalabalığın içerisine dalarak yaptığı hatalarla dikkat çekiyor. Savunmada çalışkan ve sert bir isim olsa da yanal çabukluğu üst seviyede değil, bu konuda kendisini geliştirmeye devam etmesi gerekiyor.

Whitehead, hücumda herşeyi yapabilen ama hiç birini elit seviyede yapamayan bir guard. Dolayısıyla da kariyerinde bir üst basamağa çıkamadı şuana kadar. Onu EuroCup seviyesinde ortalama bir oyuncu olarak gördük son yıllarda ki Beşiktaş’da ve sonrasında Ludwigsburg’da da bu durum değişmemişti. Şuanda Beşiktaş’ın Mooney ve Rich elindeyken net bir oyun kurucuya ihtiyacı vardı. Elbette bu iki isimden biri ile yollar ayrılacaksa ve ayrıca bir oyun kurucu alınacaksa Whitehead hamlesi mantıklı olabilir. Fakat yok onu direkt olarak 1 numara için takıma ekliyorsa koç Milicic o zaman doğru bir hamle olduğunu söylemek zor… Çünkü Amerikalı guardın oyun kurucu özelliklerinin ikinci planda olduğu ilk Beşiktaş döneminde de görmüştük zaten.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …