Güncel Haberler

Seri Analizi: AEK – Tofaş

FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde normal sezonun tamamlanmasının ardından verilen ara da sona erdi ve Play-In serileri başladı.

4 temsilcimizin boy göstereceği serilerin üçüncsünde Tofaş, ev sahibi avantajını elinde bulunduran Yunan ekibi AEK ile karşılaşacak. Gelin birlikte bu seri öncesinde rakibimizi biraz daha yakından tanıyalım ve galibiyet reçetesini hazırlayalım. Keyifli okumalar.

AEK’yı Tanıyalım:

Koç Kantzouris yönetimindeki Yunan ekibi, normal sezon grubunu bir diğer temsilcimiz Pınar Karşıyaka’yı geride bırakarak 3 galibiyet, 3 mağlubiyet ile 2. sırada tamamlamıştı. Bu sayede de bu seride saha avantajına sahipler ve 3. maç eğer gerekirse ilk maç gibi yine onların sahasında oynanacak. Yani Tofaş bu turu geçip Top 16 biletini kapabilmek için Atina’da en az bir maç kazanmak zorunda.

Yunan ekibinde yabancı oyuncuların ön planda olduğunı, yerli rotasyonlarının zayıf olduğunu söyleyebiliriz rahatlıkla. Karşıyaka’yı geriden gelerek yendikleri son maçın da yıldızı olan Akil Mitchell (16.0 sayı, 8.0 ribaund) en önemli kozları. Tecrübeli guard, Letonya milli takımında da forma giyen Janis Strelnieks (14.6 sayı, 3.2 asist) ve Tim Frazier (6.7 asist) Yunan ekibinin diğer değerli silahları. Kenny Williams, Isaiah Miles, Cameron McGriff üçlüsü de enerji, atletizm, ekstra skor katkısı konularında olağan şüpheliler.

AEK skor gücü zayıf bir takım. Maç başına 76.3 sayı üretebiliyorlar ve 32 takım arasında 22. sıradalar. Ancak bu sayıların önemli bir kısmını asistler üstünde bulduklarını da belirtelim, ortalama 18.3 asist yapıyorlar ve bu alanda 12. sıradalar. Ribaundlar da Yunan ekibinin sıkıntı yaşadığı bir alan, 33.7 ribaund ortalaması ile 25. sıradalar, yeani en kötü 8. takım konumundalar! AEK adına en dikkat çekici istatistik ise yay gerisinden yakaladıkları yüzde 36.6 isabet ortalaması ve bu alanda ligin en iyi 8. takımı olduklarını belirtelim.

Galibiyetin Reçetesi:

  • Kısalara baskı, savunma kaynaklı sayılar. Temsilcimiz lig maçlarının aksine burada 6 yabancısının tamamını oynatabilecek ki Ennis’in de dönmüş olması ve Gray ile Berk’in formda olması çok önemli. Bu isimlerin mutlaka AEK kısalarına baskı yapmaları, Strelnieks ile Frazier’ın pas trafiğini rahat kurmalarını engellemeleri gerekiyor. Bu şekilde bulacağımız savunma kaynaklı sayılarla avantaj yakalayabiliriz.
  • Tempo, tempo ve tempo. İki takımın da elinde önemli guardlar ama biz deplasmanda da olsak tempoyu isteyen taraf olmalıyız. Çünkü hızlı hücumlardan bulduğumuz sayılar skor gücümüzün önemli bir parçası. Özellikle Ennis-Gray ikilisi aynı anda sahadayken koşmaktan çekinmemeliyiz ki geçiş hücumlarında Milaknis’in üçlükleri, Thompson’ın erken tepe ikili oyunlarını bu sayede çok daha verimli kullanacağız.
  • Çember altı üretimi. Onlar Mitchell ile her fırsatta çember altında bizi zorlayacaklardır ama elimizde Toure gibi iyi bir savunmacı var ve biz de onları 4 numaradan hem Thompson hem Braimoh ile zorlayabiliriz. Onların orta mesafe tehditini ve yüzü dönük silahlarını mutlaka kullanmalıyız ki AEK’da onların tecrübesinde, onların pozisyon bilgisinde bir uzun yok. Hatta zaman zaman onların Mitchell ile eşleşeceği beşler yaratıp kısa devrilmelerle Mitchell’ı terste bırakabiliriz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ene, Petkim Galibiyetinin Ardından Açıklamalarda Bulundu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 20. hafta mücadelesinde Tofaş konuk ettiği Aliağa Petkimspor‘u etkili savunma performansı eşliğinde 84-71’lik skorla …