Güncel Haberler

Seri Analizi: Benfica – Darüşşafaka

FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde normal sezonun tamamlanmasının ardından verilen ara da sona erdi ve Play-In serileri başladı.

4 temsilcimizin boy göstereceği serilerin dördücüsünde Darüşşafaka, ev sahibi avantajını elinde bulunduran Portekiz ekibi Benfica ile karşılaşacak. Gelin birlikte bu seri öncesinde rakibimizi biraz daha yakından tanıyalım ve galibiyet reçetesini hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Benfica’yı Tanıyalım:

Koç Alves yönetimindeki Benfica bu sezonun peri masalını yazan ekiplerinden birisi BCL’de. Yer aldıkları F grubunda Limoges ve Riga gibi tecrübeli takımları geride bırakarak 4 galibiyet, 2 mağlubiyetle 2. sırada yer alarak play-in biletini kaptılar ki lider Manresa’nın sadece averajka gerisinde kaldıklarını belirtelim. 2. olarak play-in’de yer aldıkları için de ev sahibi avantajına sahip olacaklar. Yani temsilcimizin Top 16 biletini kapabilmek için Portekiz’de en az bir maç kazanması gerekecek.

Portekiz basketbolu elbette henüz Avrupa standartlarının altında ama Benfica’daki kaliteli ve tecrübeli yabancı oyuncular yerli oyuncuların seviyesini de yıukarı çekiyorlar. İki tecrübeli guard Aaron Broussard (15.0 sayı, 3.5 asist) ve Toney Douglas (12.2 sayı, 4.7 asist) takımın liderleri konumundalar. Yeşilburun Adalı Ivan Almeida (11.7 sayı, 6.3 ribaund, 3.0 asist) da takımın x-faktörü konumudalar.

Benfica skor üretimi konusunda orta seviyelerde bir takım, maç başına 78.3 sayı üretebiliyorlar ve bu alanda 32 takım arasından 17. sıradalar. Diğer taraftan maç başına 19.2 asist ile 9. sırada yer alıyorlar. Ribaundlar da iyi oldukları bir departman değil, ortalama 35.2 ile 19. sıradadalar. Onlar adına en dikkat çekici istatististik ise maç başına 10.5 top çalma, bu alanda ligin zirvesinder yer alıyorlar!

Galibiyetin Reçetesi:

  • 3 sayı yüzdesi. Portekiz ekibi maç başına yüzde 35.2 ile üçlük kullanıyor ve bu alanda çok iyi bir takım değil ama yüzde 48.5 ile maç başına 2.5 isabet bulan Broussard’ı da asla unutmamız lazım. Diğer taraftan bizim yüzdemiz gerçekten can sıkıcı, sadece yüzde 24.2!! Dolayısıyla bu alanda işi toparlamamız şart. Doğuş’un daha az şut kullanıp, Starks ve McCullough’ya daha fazla, daha net ceza atışları yaratması gerekecek.
  • Top kayıpları. İki takım da top kayıpları konusunda sıkıntı yaşıyorlar fakat burada önemli olan konu Benfica’nın top çalma konusunda lig lideri olması. Yani onlar adına top kayıplarından buldukları savunma odaklı sayılar kritik önem taşıyor. Almeida, Broussard, Douglas üçlüsü kısalara iyi baskı yapıyorlarda ortalamada da 5.6 top çalmaya imza atıyorlar. Daçka’nın Doğuş, Pandi ve Starks liderliğinde topun değerini çok iyi bilmesi lazım.
  • Ribaundlar ve tempo. Temsilcimiz son haftalarda BSL sahnesinde tempoyu yükseltip bol skorlu maçlar oynuyor olsa da özünde kontrollü ve düşük tempoda oynayan, savunma odaklı bir takım. Bu kimliğine tekrar geri dönmesi gerekecek Benfica karşısında. Ribaundlar konusunda üstünlüğü ele almamız da tempo kontrolü için olmazsa olmaz. Olaseni ve Ercan’a yeni transfer White, McCullough ve Yeboah’ın katkıs vermesi, takım olarak ribaundlara konsantre olmamız kritik olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Formalite Maçında Jerusalem’i Konuk Ediyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu K grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Pınar Karşıyaka, …