Güncel Haberler

Maç Önizlemesi: Panathinaikos – Olympiakos

Turkish Airlines Euroleague 16. hafta mücadelesinde Panathinaikos, OAKA’da Olympiakos‘u konuk edecek.

30 Aralık Cuma günü saat 22:00’da başlayacak ve S Sport’da canlı olarak yayınlanacak Yunan derbisinin önizlemesini sizler için hazırladım, keyifli okumalar.

İki Farklı Hücum Sistemi

Koç Radonjic’in ekibi özellikle sezon içerisinde Bacon’ın takıma katılmasıyla hücumda farklı bir basketbola evrildi. Onun ve Williams’ın birebirleri hücumdaki birincil opsiyonlar durumunda. Ancak bunu yaparken oyuncuların zorlamaları değil, Wolters ve Ponitka’nın organizasyonlarıyla doğru eşleşmeye, doğru koridora atak etmeleri kritik önem taşıyo. Bu nokta da takımlar özellikle Bacon’ın çembere gitmek yerine şut tercihine gitmesini zorlamaya çalışıyorlar ki nitekim temsilcimiz Efes onları farklı yenerken bunu yapmıştı. Diğer taraftan Olympiakos ise tam bir sistem takımı. Sloukas ve Walkup liderliğinde her hücumu neredesey 15-20 saniye kullanan, ikili oyunlar, topsuz katlar, kısa devrilmeler gibi farklı varyosyanları devreye sokan bir ekip. Zaten maç başına 22.5 asist ile ligin zirvesinde yer alıyorlar bu alanda. Bunun paralelinde de ortalamada buldukları 86.4 sayı ile ligin en skorer takımı olduklarının da altını çizelim. Yani Pana’nın özellikle Vezenkov söylendiği gibi oynamazsa takım olarak iyi savunma yapması gerekiyor, Olympiakos’un Bacon’a odaklanacağı gibi spesifik bir isme yönelmeleri onlar adına ölümcül bir hata olur.

Ribaundlar ve Potaltı Savunması

İki takımın da pota altında kendine göre silahları var. Hatta benzer yapıdalar aslında. Papagiannis-Fall, Gudaitis-Bolomboy olarak değerlendirirsek ne demek istediğimi daha iyi anlatabilirim sanırm. Burada kritik olan Fall’un fizik olarak kendisine yakın olsa da Papagiannis’den daha atlet ve daha sert bir isim olması. Olympiakos’un bunu işlemesi ve neden yüzde 60.1 ile 2 sayılık yüzdesinda ligin en iyi takımı olduğunu göstermesi gerekiyoor. Pana ise güçlü olduğu alanda ribaundlarda ezeli rakibini zorlayacaktır. Bu iki uzuna Williams’ın da 4 numaradan çok iyi destek olduğunu biliyoruz. Bu sayede hem rakip hem de kendi potalarının altında iyi bir ribaund takımı oldular. Ribaundlar kontrol edebilirlerse Olympiakos’u tam sahada daha çok koşturabilirler ki bu onların istemediği bir durum olur. Pana adına ribaundları kontrol etmek ve çember savunmasını güçlendirmek, Olympiakos için ise ikinci şans sayıları vermemek ve Fall’u boyalı alanda verimli kullanmak anahtarlar olacak.

Sertlik ve Enerji

Konu bu klasik Yunan derbisi olunca her zaman sertlik, enerji ve savunmaların ön planda olduğunu gördük son yıllarda. Bu maçta da farklı bir senaryo beklemiyorum. Özellikle Vezenkov’un büyük olasılıkla forma giyemeyecek olmasıyla Olympiakos çok önemli bir silahını kaybetmiş oldu. Pana’nın savunmayı sertleştirdiği anlarda onun topsuz katlarını çok arayacaklardır. Ancak onlar da Walkup, McKissic, Papanikolaou, Fall, Bolomboy gibi isimlerle bu sertliğe net olarak hatta fazlasıyla karşılık verebilirler. Ayrıca Pana’nın evinde, ateşli taraftarını havaya sokmamak adına tempo yapmasını engellemeleri gerekiyor, bunun yolu da oyunu yarı sahada kabul edip, savunma ve enerjiyi hep yukarıda tutmak olacak. İki takımın da birbirlerine kolay sayı şansı vermemek adına bol rotasyonla, sahada yüksek enerjili isimlerle kalacağını, sert ve fiziksel etkinliğin önde olduğu bir maç olacağını düşünüyorum. Maç sonunda daha enerjik, daha diri kalabilen taraf galibiyete doğru büyük bir adım atmış olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …