Güncel Haberler

Maç Analizi: Fenerbahçe, Clyburn’e Rağmen Efes’i Uzatmada Geçti

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 12. hafta kapanış maçında nefes kesen bir derbi mücadelesi izledik. Fenerbahçe Beko, konuk ettiği Anadolu Efes‘i Clyburn’ün kariyer performansına rağmen uzatma sonunda 93-90’lık skorla geçmeyi başardı.

Bu sonuçla Fenerbahçe Beko derecesini 10-2 yaptı ve averajla yeniden liderlik koltuğuna oturdu. Anadolu Efes ise 8-4 ile 3. sırada yer aldı.

MAÇIN TÜM İSTATİSTİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Jekiri ve Bjelica sakatlıkları nedeniyle, Antetokounmpo ve Booker’ın ise yabancı sınırı nedeniyle forma giyemedikleri sarı lacivertlilerde Dyshawn Pierre 23 sayı, 9 ribaund, 3 asist ile yıldızlaşırken, sakatlıktan dönen Johnathan Motley 23 sayı, 5 ribaund ve Nigel Hayes-Davis 13 sayı, 2 ribaund, 3 asist ile galibiyeti getiren diğer isimler oldular.

Polonara, Taylor, Pleiss, Zizic’in yabancı sınır nedeniyle forma giymediği Efes cephesinde ise Will Clyburn 9-14 2sayı, 3-8 3sayı, 12-12 s.atış isabetleriyle tüm kariyerinin en yüksek skoru olan 39 sayıya ultşı ve istatistiklerine 13 ribaund ekleyip double-double yapmasına rağmen galibiyet için yeterli olamadı. Bryant Dunston 19 sayı, 2 ribaund, 2 blok ile diğer çift haneli skor üretebilen isim olurken, sakatlıktan dönen Shane Larkin ise 8 sayı, 4 ribaund, 6 asist ile katkı verdi.

EDİTÖR YORUMU:

Sarı lacivertliler koç Itoudis’in planını harfiyen uygulayarak başladı maça. Pierre ve Motley’i içerden verimli kullanarak Dunston ve M’Baye’yi zorlayarak farkı açmaya başladılar ilk dakikalardan, özellilkle Pierre’e çözüm üretemedi Efes. Micic’den üst üste gelen top kayıpları sonrası koç Ataman sakatlıktan dönen Larkin’i belki de planladığından daha erken sahaya sürdü ama tecrübeli guard hemen etkisini gösterdi üst üste yaptığı asistlerle Efes hücumlarına sınıf atlatarak maça ortak olmalarını sağladı. Özellikle erken oynadığı tepe ikili oyunlarında Fenerbahçe savunmasının canını sıktı ve içeriyi kullanmay unutan sürekli dış atışlara giden, buradan da isabet bulamayan ev sahibi ekip Larkin liderliğinde Efes’e yakalandı. İlk çeyrek Fenerbahçe’nin 24-23 üstünlüğü ile geçildi. İkinci çeyreğin hemen başında Dunston’ın üçüncü faulünü almasıyla Efes’in özellikle savunmada direnci çok düştü. Fenerbahçe de Guduric ve kenardan gelen Biberovic ile aradığı dış şut isabetlerini buldu. Bu sayede farkı açmaya başlayan sarı lacivertliler soyunma odasına da 50-40 önde gittiler.

İkinci yarıyla beraber Dunston’ın yokluğunun iyi değerlendiren Fenerbahçe Beko, hücum ribaundlarıyla bulduğu ikinci şans sayıları sayesinde Efes’in savunma direncini iyice kırdı. Calathes ile açık sahayı da verimli kullanan, iyi organize olarak rahat sayılar bulmaya başlayan sarı lacivertliler farkı 20 sayıya kadar çıkardılar. 3. çeyreğin son saniyesinde Clyburn’ün bomboş pozisyonda gönderdiği üçlüğe çıldırdı koç Itoudis, adeta geleceği görmüştü… Son çeyreğin başında aynı Clyburn’e Beaubois’nın da eşlik etmesi ve üst üste gelen üçlüklerle Efes 0-11’lik bir seri yakalayarak farkı tek hanelere indirmeyi başardı. Koç Itoudis’in molası da Efes’in ritmini bozamadı ve Micic ile Dunston, çizgiye giderek buldukları sayılarla farkı 5 sayıya kadar indirdiler. Clyburn’ün takip smacıyla fark 3 sayıya düştü. Sonrasında Larkin ile Guduric’den üst üste gelen top kayıpları Clyburn’ün çizgiye gitmesi ile sonuçlandı, ikide iki ile fark 78-76 oldu. Efes 4 saniye kalana kadar faul yapamadı. Pierre çizgiye giderken oradan 1-2 ile döndü. Koç Ataman molası sonrası Clyburn sağ köşeden çok zor bir üçlük gönderdi ve maç uzatmaya gitti. Uzatmanın bitimine 3 dakika kala Pierre yine sahneye çıktı ve gönderdiği kritik üçlükle farkı 5 sayıya çıkardı. Kalan bölümde Clyburn de devreye girdi ve önce farkı 3 sayıya indirdi sonra da basket-faul ile bir sayıya düşürdü farkı. Bitime 16 saniye kala Hayes de basket-faul’u buldu ama serbest atışı kaçırdı. 11 saniye kala bu kez Clyburn çizgiye gitti 2-2 yaptı ve farkı yeniden 1 sayıya indirdi. 10 saniye kala bu kez taktik faulle çizgiye Hayes gitti, hata yapmadı ve skoru 93-90 yaptı. Efes son hücumu Larkin ile kullanamadı ama ribaundu alan Motley topu Efes’in sahasına doğru dışarı attı. Efes bir kez daha şans yakaladı ama onu da Beaubois ile değerlediremeyince skor değişmedi.

Fenerbahçe, Motley’nin dönmesiyle beraber enerji seviyesini net olarak yukarı çekmiş bunu gördük. Ama halen Calathes’in kenarda olduğu hatta sahada olup Wilbekin’in “ben karar vereceğim” dediği anlarda hücumda organize olmakta zorlanıyorlar. Guduric karar verici olarak daha fazla ön planda olması gerekiyor. Aksi durumda Calathes’in böyle geri planda kaldığı anlarda Motley, Hayes-Davis, Pierre gibi kaliteli parçaların bile değeri düşebiliyor. Buna rağmen Pierre’in ekstra performansı ile Clyburn’e cevap verip uzatmada kazanmanın yolunu buldular, kötü geçen bir dönemde kritik bir galibiyete imza attılar. Efes ise Micic, Larkin, Beaubois üçlüsünün vasat olduğu, yerli rotasyonundaki sıkıntılar nedeniyle dakikaların çoğunu pivotsuz oynadığı bir maçta bile ayakta kalmanın yolunu buldu çünkü ellerinde Clyburn var. Bir başka maçta onun yerine Micic ya da Larkin geçebilir, hatta son dönemde Beaubois’dan da özel performanslar izlemiştik. Ancak görüyoruz ki artık Larkin iyileştiğine göre bu skorerlerin bir ya da ikisinden süper yıldız değil, tamamından yıldız katkısı almaları, oyunu birebirlerden biraz daha pas trafiğine taşımaları gerekiyor…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …