Güncel Haberler

Maç Önizlemesi: Fenerbahçe Beko – Cazoo Baskonia

Turkish Airlines Euroleague 14. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Ataşehir’de Cazoo Baskonia‘yı konuk edecek.

16 Aralık Cuma günü saat 20:45’de başlayacak karşılaşmayı basketbolseverler S Sport ekranlarından canlı olarak izleyebilecekler. Gelin birlikte Fenerbahçe Beko bu zorlu karşılaşması için önizlemeyi hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Üçlük Yüzdesi

Temsilcimiz sezona çok iyi başlasa da son dönemde bir düşüş yaşadı. Sakatlıkların etkisiyle özellikle, Wilbekin’in yokluğunda hem guard rotayonunun daralması hem de hücumdaki verimliliğin düşmesi iki önemli rakibe, Real Madrid’e içerde ve Olympiakos’a deplasmanda farklı kaybedilmesine neden oldu. Yunan ekibi karşısında oyunun her iki alanında da sınıfta kalmıştı temsilcimiz ama asıl sıkıntı hücumdaydı kuşkusuz. Yüzde 40.2 ile ligin en iyi üçlük isabetine sahip takımı, yüzde 37’de kalırken rakibin ise yüzde 45.8 gibi özel bir yüzde yakalamasına engel olamamıştı. Hemen bir önceki maça bakalım, Alba karşısında alınan farklı galibiyette temsilcimiz yay gerisinden yüzde 55.6 gibi çok özel bir isabet oranı yakalarken, rakibin ise sadece yüzde 27.3 ile üçlük kullanmasına izin vermişti! Wilbekin’in yokluğunda Guduric, Melih, Edwards ve Hayes-Davis gibi isimlerden daha fazla ve istikrarlı dış şut katkısı almamız gerekiyor. Hatta sezonun ilk maçlarında olduğu gibi Calathes’in de ceza şutlarını yine yüzdeli sokması gerekliyor.

Topun Değerini Bilmek

Sakatlıklar arasında Fenerbahçe’yi en çok etkileyen 2 isimden birisi Wilbekin oldu kuşkusuz. Onun yokluğunda Edwards beklenen çıkışı yapıp fırsatları şuana kadar iyi değerlendiremedi, Euroleague sahnesine fazla yukarıdan girdiği konusundaki eleştirilerim ve endişelerim sezon başında olduğu gibi devam ediyor… Melih, Şehmus ve İsmet de kalibre olarak Wilbekin’in boşluğunu doldurabilecek, özellikle hücum tarafında Euroleague seviyesinde çift haneli katkıları istikrarlı şekilde ortaya koyabilecek isimler değil. Calathes’in de üretim konusunda kariyeri boyunca sınırlı bir isim olduğunu düşünürsek iş Guduric’in omuzlarına binecek. Ama onun ve diğer bitiricilerin verimli olabilmesi için anahtar konu toğun değerini bilmek olacak. Farklı kaybedilen Olympiakos maçında temsilcimiz tam 25 tıp kaybı yaparken, sadece 10 asist üzerinden skor bulabilmişti. Farklı kazanılan Alba maçında ise top kayıplarını yine sınırlayamamış, 22 kez hata yapmıştık fakat en azından 27 asist rakamına ulaşarak hücumdaki verimliliğimizi yukarı çekmiştik. Motley ve Wilbekin gibi iki önemli bitiricimizin yokluğunda Calathes liderliğinde hücumda iyi organize olmak, topun değerini bilmek ve doğru tercihler yapmak bu maçı kazanabilmek için çok ama çok değerli olacak. Baskonia, tempoyu seven, basit hataları da acımasız şekilde cezalandıran bir ekip.

Calathes vs Thompson

Olympiakos maçının aksine bu maçta Motley’nin yokluğundan çok Wilbekin’in yokluğu daha kritil olacak. Son yıllarda bir gelenek haline getirdiği üzere Baskonia yine Euroleague seviyesinde yıldız bir guard kazandırmış durumda; evet Darius Thompson’dan bahsediyorum. Çaylak sezonunda beklentilerin çok üstüne çıktı ve 13 maçın tamamında görev alıp 12 tanesinde ilk beş başlarken 11.7 sayı, 2.6 ribaund, 5.4 asist, 1.8 top çalma ile çok yönlü bir performansa imza attı. 14.4 verimlilik puanı ortalaması da ne kadar istikrarlı bir katkı sağladığının rakamsal kanıtı adeta. Özellikle savunma tarafındaki sert ve teması seven oyun tarzı, artı güçlü fiziği, uzun boyu ile Calathes’e benzer özelliklere sahip bir oyun kurucu.

Calathes de Fenerbahçe’deki ilk sezonunda gayet iyi bir performans sergiledi şuana kadar. 13 maçın tamamında ilk beş başlarken, koç Itoudis’den net bir güven oyu aldı. Yunan maestro şuana kadar 9.2 sayı, 4.2 ribaund, 5.8 asist, 1.3 top çalma ile istatistik kağıdının her alanını doldurmuş durumda. Real Madrid karşısında 2 sayı, 2 ribaund, 6 asist ile yaşattığı hayal kırıklığının ardından Alba ve Olympiakos maçlarında kendisini bulmuştu diyebiliriz. Özellikle Wilbekin’in yokluğunda onun Thompson gibi formda bir oyun kurucu karşısında oyunun iki alanında da ortaya koyacağı performans direkt olarak maçın sonucuna etki edecektir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçeli Neto, 10 Ay Sonra Sahaya Çıktı

Geçtiğimiz yaz Turkish Airlines Euroleague ekiplerimizde Fenerbahçe Beko’ya transfer olan Raul Neto, temsilcimizde hiç forma …