Güncel Haberler

Maç Önizlemesi: Anadolu Efes – Olympiakos

Turkish Airlines Euroleague 11. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Yunan ekibi Olympiakos‘u konuk edecek.

Geçen sezon Final Four’da karşılaşan iki takımın bu sezonki ilk kapışması 1 Aralık Perşembe akşamı saat 20:30’da yine kapalı gişe olacak Sinan Erdem’de oynanacak. Basketbolseverler karşılaşmayı S Sport ekranlarından izleyebilecekler. Gelin biz de bu nefesi karşılaşmaya ısınmaya başlayalım ve birlikte maçın önizlemesini hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Çemberi Korumamız Lazım

Olympiakos komple bir hücum takımı. Maç başına 21.6 asist ile bu alanda ikinci konumdalar ki zaten 85.3 sayı ortalaması ile de ligin en skorer 3.takımı olduklarını biliyoruz. Bu rakamlar işin yüzeysel tarafı, biraz daha detaylara inecek olursak özellikle pota altında ne kadar etkili olduklarını görebiliriz. Kırmızılar 3 sayılık atışlarda sadece yüzde 36.8 ile oynamasına, bu alanda 9. olmasına rağmen, 2 sayılık atışlarda ise yüzde 58.4 ile oynuyorlar ve bu alanda ligin en iyi 3. takımı konumundalar. Özellikle fiziksel oynamayı seven ve atletizm seviyesi yüksek olan Fall ve Bolomboy gibi uzunları potaya yakın pozisyonlarda Sloukas ve Walkup liderliğindeki organizasyonlarla çok iyi besliyorlar, onlardan en yüksek verimi alıyorlar. Bu alanda Zizic ve Pleiss gibi uzunlarımız fiziksel anlamda onlara karşı koyabilir ama ayak çabukluğu ve atletizm konusunda işimiz zor olacak, Dunston, Polonara, M’Baye’den bu konuda, özellikle savunma anlamında destek almamız şart.

Hücum Çeşitliliği

Anadolu Efes 3 maçlık güzel bir mini seri yakalamış durumda. Şampiyon ruhunu geri kazanmış durumda lacivert beyazlılar ve bu başarılı sekansta en çok öne çıkan konu hücumda farklı opsiyonların devreye sokulmasıydı. Sezon başından beri Clyburn (20.4 sayı, 6.6 ribaund, 22.3 verimlilik) ve Micic’in (18.2 sayı, 6.4 asit, 21.7 verimlilk) omuzlarındaki yükse çok ama çok fazla, neredeyse çıkmadan oynadıkları maçlara şahit olduk ki dakika anlamıda da Euroleague’in zirvesinde yer alıyor bu 2 isim. Son maçlarda ise koç Ataman ve öğrencileri yıldızların yükünü hafifletmeyi başardı, hücumda aranan, beklenen çeşitlilik geldi. Milano karşısında Pleiss 13 sayı ve Bologna karşısında Beaubois 19 sayı, 30 verimlilik ile x-faktör performansları ile galibiyetlere önemli katkıda bulundular. Efes maç başına sadece 14.7 asist yapabiliyor ve bu alanda 18 takım arsında 15. sırada! Hücumda pas adetini arttırıp, topu iyi paylaşarak çeşitliliği arttırmak ve bu sayede Olympiakos’u savunmada yormak galibiyet yolunda kritik olacak.

Kritik Eşleşme: Will Clyburn vs Sasha Vezenkov

2022 Final Four yarı final maçındaki destansı kapışmanın ardından iki takımı bu sezon ilk kez izleyeceğiz ve bu maç sayesinde ligde istatistikleri kasıp kavuran, en formda iki yıldızı, yetenekli forvetler Clyburn ve Vezenkov’un eşleşmesini de izleme fırsatımız olacak.

Clyburn bu sezon ligin sayı kralı konumunda. Maç başına 20.4 sayı üretirken, yay gerisinden yüzde 40.3 ve serbest atış çizgisinden ise yüzde 85.4 gibi dikkat çekici isabet oranları yakalamış durumda. Amerikalı oyuncu bunlara ek olarak 6.6 ribaund ve 22.3 verimlilik puanı ortalamalarına sahip. Birebirde müthiş bir oyuncu olduğunu yıllardır biliyoruz zaten, dribblingi kesmeden en doğru şutu ya da penetre koridorunu bulana kadar savunmacısını hırpalıyor. Daha önce Final Four’da MVP seçilme başarısı göstermiş olan Clyburn, çabukluk, atletizm ve tecrübe avantajını bu eşleşmede kullanacaktır ki savunmada da ne kadar etkili bir isim olduğunu biliyoruz, dolayısıyla bu maçta oyunun iki alanında da kritik bir görevi olacak.

Vezenkov ise 27.8 verimlilik puanı ile ligin zirvesinde yer alıyor ve 20.1 sayı ortalamalası ile de Clyburn’ün arkasından ikinci sırada. Yüksek basketbol IQ’su sayesinde topla neredeyse hiç oynamadan, çabuk ve düzgün şut mekaniğini kullanarak yaptığı yüzdeli bitirişlerle savunmaların korkulu rüyası haline gelmiş durumda. 10. haftada Alba karşısındaki maçta bulduğu 30 sayıdan 24 tanesini yakala-at pozisyonlarından üretmiş, gerek yay gerisinden, gerek orta mesafeden, gerekse çembere yakın pozisyonlarda aldığı topları direkt bitirmiş, hiç dribbling yapmamıştı. İşin savunma tarafında ise Clyburn gibi çabuk ve dribblin üstünden üreten bir isim karşısında işi zor olacaktır, oyunun bu tarafında koç Bartzokas’ın onu daha çok 4 numaralara verip, Clyburn ile eşleşmekten uzak tutacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Maccabi, Almanya’da Alba’yı Farka Boğdu

Turkish Airlines Euroleague 27. hafta mücadelesinde Maccabi Tel Aviv konuk olduğu Alba Berlin‘i 71-106’lık skorla …