Güncel Haberler

Analiz: EuroCup A Grubu (Frutti Extra Bursaspor)

7DAYS EuroCup‘da 2022-23 sezonu heyecanı başlıyor ve ben de sizler için ikinci günde sahne olacak temsilcimiz Frutti Extra Bursaspor‘un grubunu mercek altına alacağım.

Öncelikle kısaca formatı hatırlatalım. Geçen sezon olduğu gibi grupta 10 takım var ve ilk 8 sırada yer alan takımlar play-off bileti kapacak. Bu takımlar B grubundaki takımlarla 1-8, 2-7 şeklinde tek maçlı eleme sistemi ile yola devam edecekler. Grubunda rakibine göre üst sırada yer almış ya da daha fazla puan toplamış takımlar eşleşmedeki tek maça ev sahipliği yapacak.

Gelin bu gruptaki, yani A grubundaki takımları güç sıralamasına göre inceleyelim. Keyifli okumalar.

JOVENTUT BADALONA

İspanya temsilcisi istikrardan yan ve yola koç Duran ile devam ediyorlar. Geçen sezon A grubunda yer almışlar ve 16 maçta 12 galibiyet toplayarak Partizan’ın averajla önünde grubu lider olarak tamamlamışlardı. Ancak ilk eleme maçında evlerinde oynamalarına rağmen Ulm’a kaybederek büyük bir şok yaşamışlardı. Bu sezon hedef en az yarı final ve bana grubun favorisi konumundalar.

Takımın yeni yıldızı NBA patentli şutör Kyle Guy. Ritmini bulduğunda müthiş bir şutör ki Avrupa’da elit bir skorere evrilme potansiyeline sahip. Ayrıca tecrübeli uzun Ante Tomic de pota altında en güvendikleri isim konumunda. Bu iki yıldızı Pau Ribas, Guillem Vives, Andres Feliz, Jarrod Jones, William Howard, Joel Parra, Henry Ellenson, Simon Birgander gibi kaliteli parçalarla destekliyorlar.

FRUTTI EXTRA BURSASPOR

Temsilcimiz geçen sezon büyük bir başarıya imza atarak hiç kimsenin beklemediği noktalara gelmiş, adını finale yazdırmıştı. Orada güçlü Virtus Bologna karşısında çok iyi direnmiştik ama sonunu getirememiştik. Şimdi aynı hikayeyi tekrar yazmak istiyorlar ve takımın başında geçen sezonun en iyi koçu seçilen Alimpijevic var yine. Bu sezon da hedef en az yarı final ve bu grupta Badalona ile beraber liderlik yarışında olacağımızı düşünüyorum.

Bursaspor yola 4 yabancı ile çıktı ve bunun asıl nedeni takımın yeni yıldızı konumundaki Onuralp Bitim‘e yaptıkları yatırım diyebiliriz. Genç forvet gerçekten müthiş bir gelişime imza attı geçen sezonla beraber ve onun enerjisi, atletizmi, patlayıcılığı, skorer özellikleri yine temsilcimizin başarısı adına çok önemli olacak. Ayrıca pota altındaki yeni silahları Zach Auguste da çok önemli bir oyuncu. EuroCup seviyesinde özellikle işin hücum tarafında fark yaratabilecek isim olduğunu düşünüyorum. Bu isimlerle beraber Derek Needham, Anthony Clemmons, Yiğitcan Saybir, Enes Berkay Taşkıran, David Dudzinski ve Ahmet Düverioğlu da ellerindeki diğer önemli parçalar.

VENEZIA

Son yıllarda Avrupa basketbolunun en istikrarlı takımı diyebiliriz onlar için. Geçen sezon biraz beklentilerin altında kalmışlar ve grubu 9 galibiyetle 6. sırada bitirebilmişler, sonrasında da denk rakiplerinden Levallois’ya ilk turda elenerek defteri erken kapatmışlardı. Koç De Raffaele ile yola devam eden İtalyan ekibi bu sezon daha yukarıları, yarı finali hedefliyor. Kurdukları iddialı kadroda da bu grupta ilk 4 yarışının güçlü adaylarından biri konumundalar.

Kadrosunda bir çok tecrübeli isim bulunan İtalyan ekibinin kadrosunda öne çıkan çıkan isim eski Bursasporlu skorer Allerik Freeman. Euroleague patentli tecrübeli guard, yeni sezonda koç De Raffaele’nin hücumda en güvendiği isim olacak. Diğer önemli isim ise tecrübeli pivot Mitchell Watt olacak. Onun boyalı alandaki etkinliği, pozisyon bilgisi, bitiriciliği ve savunmadaki katkıları takım sistemi için çok önemli. Bu isimler dışında ellerinde Marco Spissu, Jayson Granger, Jordan Parks, Michael Bramos, Jeff Brooks, Derek Willis, Amedeo Tessitori, Yankuba Sima gibi başka değerli silahlar da var.

CEDEVITA OLIMPIJA

Sloven ekibi geçen sezon olduğu gibi bu sezon da EuroCup’ın iddialı takımlarından biri. Bu grupta da zirveyi ve ilk 4 sırayı zorlayacak ekiplerden biri olacak elbette. Geçen sezon çeyrek finalde saha avantajına sahip olmalarına rağmen temsilcimiz Bursaspor’a elenmekten kurtulamamışlardı. Bu sezon hedefleri yarı final olacak, ellerinde de bu yolda iyi bir kadro var.

Takımın öne çıkması beklenen ismi NBA patentli oyun kurucu Yogi Ferrell olacak. Hem takım organizasyonu hem de skor üretimi konusunda EuroCup’ın elit isimlerinden biri olduğunu geçen sezon da göstermişti zaten. Onun yanında kanat rotasyonunda görev alacak olan tecrübeli skorer Aaron Harrison da takımın diğer öne çıkan ismi konumunda. Evet geçen sezon ritmini bulamadı ve beklentileri pek karşılayamadı ama halen EuroCup seviyesi için önemli bir silah. Bu isimlerle beraber Josh Adams, Edo Muric, Amar Alibegovic, Karlo Matkovic, Alen Omic de takımın diğer dikkat çeken parçaları konumundalar.

PROMETEY

Çekya milli takımı ile son yıllarda özel başarılara imza atan koç Ginzburg var yine Ukrayna ekibinin başında ve kurdukları iddialı kadroyla yeni sezonda hedefleri yüksek tuttular diyebiliriz. İlk kez yer alacakları EuroCup’da dişli play-off takımlarından biri olacaklarını düşünüyorum. Normal sezonu 4-6. sıra seviyelerinde tamamlamalarını bekliyorum.

Kadrolarına baktığımızda öne çıkan ilk isim DJ Kennedy. Yolu ülkemizden de geçmiş olan tecrübeli kanat oyuncusu kendisini BCL’de defalarca kanıtlamış, komple bir silah. Onun deliciliği ve açık alandaki etkinliği takımın başarısına direkt etki edecek faktörlerden. Diğer önemli isim ise Çekya milli takımından koç Ginzburg’un yakından tanıdığı uzun Ondrej Balvin. Onun boyalı alandaki etkinliği hem savunmada hem de hücumda takımın sisteminde çok önemli bir yere sahip. Bu isimler dışında ellerinde Gian Clavell, Issuf Sanon, Caleb Agada, DJ Stephens, Dustin Hogue gibi başka önemli silahlar da var.

BRESCIA

İtalyan ekibi geçen sezon EuroCup macerasına ara vermek zorunda kalmıştı ama Serie A’da geçirdiği başarılı sezonun ardından tekrar bu organizasyondaki yerini aldı. Hedefleri öncelikle play-off bileti kapmak olacak. İlk 4 sırayı zorlayacaklarını ve normal sezonu 5-7. sıra seviyelerinde tamamlayacaklarını düşünüyorum.

Koç Magro yönetimindeki kadrolarına baktığımızda öne çıkan ilk isim geçen sezon Serie A’nın MVP’si seçilen ve Euroleague takımları ile anlaşamadığı için takımda kalan kaptan Amedeo Della Valle. Komple bir skorer ve takımın yine lideri olacak. Ona en büyük desteği ise tecrübeli kanat oyuncusu John Petrucelli verecek. Çift yönlü bir oyuncu ve enerjisi ve artan skor katkısı ile takımın her iki alanda da tutkalı konumunda. Bu isimler dışında CJ Massinburg, Troy Caupain, Kenny Gabriel, David Moss, Mike Cobbins, Tai Odiase ve Christian Burns de takımın diğer silahları konumundalar.

RATIOPHARM ULM

Ulm geçen sezonun flaş ekiplerinden biriydi. Grubunu 8. sırada bitirmiş olmasına rağmen diğer grubun lideri Badalona’yı deplasmanda yenmeyi başarmış ve adını çeyrek finale yazdırmıştı ama burada sonrasında şampiyonluğa yürüyecek Bologna’ya yenilerek elenmişti. Bu sürpriz performansların başmimarı konumundaki koç Lakovic ile yollar ayrıldı ve koç Gavel ile yeni bir yapılanmaya girdiler. Hedefleri yine play-off bileti olacak ve normal sezonu 6-8. sıra seviyelerinde bitirmelerini bekliyorum.

Yenilenmiş kadrolarına baktığımızda en önemli skor opsiyonları tecrübeli şutör Matt Mobley olacak. Avrupa’nın gezgin oyuncularından biri ve şimdi Ulm’da bir sistemin düzenin içerisinde daha faydalı, daha disiplinli oynaması bekleniyor. NBA ve G-League kariyerinin ardından Tayvan ve Porto Riko’da oynayan, ilk kez Avrupa sahnesinde boy gösterecek olan yetenekli forvet Devin Robinson da takımın diğer önemli silahı. Bu isimler dışında Yago Dos Santos, Juan Nunez, Thomas Klepeisz, Fedor Zugic, Josh Hawley, Karim Jallow, Sagaba Konate gibi başka silahlar da var ellerinde elbette.

BOURG

Fransız ekibi geçen sezon grubunu 9. sırada bitirmiş ve play-off biletini kapamamıştı. Şimdi hedefleri en azından 8. sıradan bile olsa bu bileti kapmak olacak. Koç Fauthoux’u göreve getirerek bu hedefe göre yeniden yapılanma gittiler, kadrolarını güçlendirdiler. Normal sezonu 7-9. sıra seviyelerinde bitirmelerini bekliyorum.

Yenilenmiş kadrolarına baktığımızda ilk öne çıkan isim skorer guard Jordan Floyd kuşkusuz. Yunanistan Ligi’nde kendisini kanıtlamıştı, şimdi bir üst seviyede önemli bir meydan okuma yapacak. Geçen sezon Slam Stal Ostrow’da adından sıkça söz ettiren kısa forvet James Palmer da takımın önemli silahlarından biri olacak yeni sezonda. Bu iki isim dışında kadrolarında Hugo Benitez, Frantz Massenat, Axel Julien, Maxime Courby, Isiaha Mike, Pierre Pelos, James Dickey, Alexandre Chassang gibi farklı silahlar da var tabiki.

CLUJ NAPOCA

Tarihinde ilk kez EuroCup sahnesinde boy gösterecek olan Rumen ekibi geçen sezon BCL’de sergilediği istikrarlı ve göze hoş gelen basketbolla adından epey söz ettirmişti. Şimdi EuroCup’a da renk katacaklarını düşünüyorum. Bu zorlu grupta sürpriz yapmaya çalışacaklar. Normal sezonu 8-10. sıra seviyelerinde tamamlamalarını bekliyorum.

Koç Silvasan ile yola devam eden Cluj’un yenilenmiş kadrosuna baktığımızda öne çıkan isim geçen sezon da takımın en önemli skor opsiyonu konumundaki Kübalı guard Karel Guzman olacak. BCL’den sonra şimdi kendisini EuroCup sahnesinde de bir skorer olarak kanıtlaması gerekecek. Onunla beraber İspanya’da iyi bir sezon geçiren, yeni transferlerde Brezilyalı forvet Leonardo Meindl takımın en güvendiği şut silahı konumunda. Hücuma çeşitlilik getirecek bir isim. Bu isimler dışında ise Victor Sanders, Jordan Taylor, Patrick Richard, Stefan Bircevic, Andrija Stipanovic ve Emanuel Cate gibi farklı silahlar da var ellerinde.

LIEKABELIS

Litvanya ekibi geçen sezonun sürprizlerinden biriydi ve grubunu 5. sırada bitirerek play-off bileti kapmıştı. Ama ilk turda şanssız bir şekilde sonradan şampiyon olacak Virtus Bologna ile eşleşerek elenmişlerdi. Koç Canak ile yola devam ediyorlar ve yine sürpriz kovalayacaklar. Bu sefer normal sezonu 8-10. sıra seviyelerinde tamamlamalarını bekliyorum.

Yenilenmiş kadrolarında öne çıkması beklenen isim Amerikalı guard Jamel Morris olacak. Geçen sezonun özellikle son kısmında BBL ekibi Mitteldeutscher’de başarılı bir performansa imza atmıştı. Şimdi bir değil, birkaç basamak yukarıda skorer kimliğini kanıtlamaya çalışacak. Onunla beraber Estonya milli takımından da hatırlayacağınız genç oyun kurucu Kristian Kullamae takımın öne çıkması beklenen diğer ismi olacak. Organizasyon becerisi ve gerektiğinde skora katkı verebilmesiyle Morris ile iyi bir ikili olabileceklerini düşünüyorum. Bu iki ismin dışında Stefan Peno, Zeljko Sakic, Gyorgy Goloman, Paulius Murauskas, Gabrielius Maldunas da takımın diğer silahları konumundalar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Alba, Yüksek Hücum Performansı Sayesinde Ulm Engeline Takılmadı

Almanya easyCredit BBL 19. hafta mücadelesinde Alba Berlin konuk ettiği Ratiopharm Ulm‘u etkili hücum performansı …