Güncel Haberler

Takım Analizi: Virtus Bologna

Turkish Airlines Euroleague‘de 2022-23 sezonunun açılış haftası devam ederken ben de sizler için henüz ilk sınavlarına çıkmamış takımları mercek altına alıyorum.

Bu bölümdeki konuğumuz Virtus Bologna olacak. Eurobasket’de İspanya ile altın madalyayı aldıktan sonra burada da Süper Kupa sevinci yaşayan duayen koç Scariolo yönetimindeki İtalyan ekibi yıllardır özlemini duyduğu Euroleague biletini EuroCup şampiyonu olarak bileğinin hakkıyla elde etti ve hedefleri play-off biletini kaparak yerlerini sağlamlaştırmak.

Guard rotasyonuna baktığımızda direksiyonda olmasını beklediğimiz isim Daniel Hackett olacak. Tecrübeli İtalyan guard, geçen sezon CSKA ile çok iyi bir performans sergiliyordu ama Rus ekiplerinden Euroleague’den ihrac edilmesiyle beraber sezonu Bologna’da tamamladı ve EuroCup şampiyonluğunun da mimarlarından biri oldu. Delicliği, artık dribbling üstünde güvenilir bir yaratıcı olması ve elbette savunmada topa yaptığı baskı ile çok değerli bir oyuncu. Onunla beraber bir diğer tecrübeli isim, Teodosic 1 numarada görev alacak. Euroleague’de halihazırda en çok kazanan oyunculardan birisi konumunda. Ama Sırp yıldızın prime dönemlerinden epey uzak olduğunu ve koç Scariolo’nun dakikalarını sınırlı tutacağını belirtmemiz lazım. Savunmada ciddi zaafları var ve hücumda istikrarsız bir şutör. Ama gerek açık alanda gerekse yarı sahada takımını bir maestro gibi organize etmesi, müthiş pas becerisi ve saha görüşü ile takımın önde gelen isimlerinden birisi. Pajola ve Mannion da kenardan gelerek enerji, savunma ve hücumda delicilik gibi konularda koç Scariolo’nun sisteminde görev adamı rolünü iyi yapan isimler.

Kanat rotasyonunda ise çok güçlü Bologna. 2 numarada Gabriel Lundberg takımın bu yaz yaptığı en önemli transferlerden birisi. Danimarkalı guard, kısa NBA tecrübesinin ardından yeniden Avrupa’ya döndü ve bıraktığı yerden devam ettiğini Süper Kupa artı Serie A’daki ilk maçta gösterdi. Çok yönlü bir oyuncu, hücumda hem şutları hem de penetreleri ile etkili olmasının yanı sıra savunmada da güçlü fiziği ve çalışkanlığı ile faydalı oluyor. Veteran şutör Belinelli de genelde onunla süreleri paylaşacak. Elit bir ceza şutörü ancak ilerleyen yaşı, savunmadaki zaafları ve dribbling üstünden üretiminin sınırlı olmasıyla paralel şekilde süreleri de sınırlı olacaktır Euroleague sahnesinde. 3 numarada ise Avrupa basketbolunun en istikrarlı isimlerinden biri olan Weems öne çıkıyor. Atletik özellikler, fiziksel oyundan kaçmaması ve çabuk ayakları ile savunmada birden fazla pozisyonu kapatabilmesi sayesinde her takıma lazım bir tamamlayıcı, görev adamı. Pozisyonuna göre çok iyi bir ribaundçu olması, ceza şutlarındaki yüksek yüzdesi ve topsuz da etkili olabilmesi diğer artıları. Onunla beraber 3 numarada süreleri paylaşacak diğer isim ise Cordinier olacak. Genç Fransız her geçen gün gelişimini sürdürüyor ve çok yönlü performansı ile koç Scariolo’nun jokerlerinden biri. Savunmadaki savaşçı kimliği ve hücumdaki deliciliği en önemli artıları arasında yer alıyor.

Gelelim uzun rotasyonuna. Aslında 4 numaranın asıl sahibi Shengelia ama omzundan geçirdiği operasyon nedeniyle sezonun ilk bölümünde ondan yoksun olacaklar. Onun yerine ise sürelerin çoğunu Jordan Mickey alacak. Takımın yeni transferlerinden biri olan Amerikalı uzun, elbette gerektiğinde 5 numaraya da kayabiliyor ama 4 numarada daha az fiziksel temas olması, boyalı alandan uzak kalabilmesi onun verimliliğini arttırıyor. Dış şut tehditi ve yüzü dönük silahları ile daha fazla öne çıkan bir oyuncu ama tabiki atletizmi ile beraber pota altında da etkili bir bitirici. Savunmada da artık ortalama üstünde bir isim oldu, evet alçak postta boğuşmayı çok sevmiyor ama kolay yenilmiyor rakiplere ve ikili oyunlarda çabuk ayakları ile zaaf yaratmayan bir savunmacı, ayrıca zayıf taraftan blok tehditi de mevcut. Onunla beraber bir diğer yeni transfer, NBA patentli Ojeleye de 4 numarada görev alacak. Sert ve güçlü bir oyuncu, evet biraz boyu kısa 4 numara için ama belirttiğim artıları ve atletizmi ile beraber bunun bir zaaf olmasını engelliyor. Yüksek enerjili, hücumda herşeyi yapabilen, bir yıldız kumaşına sahip olmayan fakat Euroleague sahnesinde elit bir tamamlayıcı olma potansiyeline sahip bir oyuncu. Her iki forvet pozisyonunda da görev alabildiğini belirtelim. 5 numarada ise geçen sezon EuroCup’da etkili bir performans göstererek bir sonraki seviye için hazır olduğunun sinyallerini veren Jaiteh var. Fransız uzun, sezonun ilk kısmında sakatlıklarla uğraştı ama ciddi bir durumu yok. Onun boyalı alandaki etkinliği ve burada kapladığı alan koç Scariolo’nun sisteminde çok önemli. Onun sırtı dönük bitirişleri ve ikili oyunlardaki agresif devrilmeleri artı ribaundlardaki katkısı maçın skoruna direkt olarak etki edecek cinsten. Manresa’da iyi bir sezon geçiren, takımın yeni transferlerinden Bako da özellikle işin ribaundlar ve çember koruma konularında öne çıkan bir pivot. Hücumda sınırlı yetenekleri var, bu nedenle de Euroleague seviyesinde alternatif uzun olarak daha faydalı olacaktır. Genç Camara da bu iki ismin dakikalarını dengelemek ve oyuna sertlik artık enerji getirmekle görevlendirilmiş durumda.

Koç Scariolo’nun ne kadar önemli bir faktör olduğunu yıllardır görüyoruz. İspanya milli takımındaki başarısını direkt olarak Bologna’ya yansıtamamış olsa da burada da çok istikrarlı bir koç olduğunu belirtelim. Sezon öncesinde de istediği gibi bir takım kurdu, önemli transferler yaptılar ve elinde her pozisyonda en az 2 kaliteli alternatifin bulunduğu geniş bir kadro var. Tecrübeli isimler Hackett, Teodosic, Mickey, Weems liderliğinde Lundberg, Jaiteh, Cordinier, Ojeleye gibi yüksek potansiyelli isimleri de verimli kullanarak hedefledikleri play-off biletini kapabileceklerini düşünüyorum. Normal sezonu 7-9. sıra seviyelerinde tamamlamalarını bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …