Güncel Haberler

Takım Analizi: AS Monaco

Turkish Airlines Euroleague‘de 2022-23 sezonunda yer alacak takımların analizlerini hazırlamaya devam ediyoruz.

Bu bölümdeki konuğumuz, 2020-21 sezonunda EuroCup şampiyonu olarak ilk kez boy gösterdiği Euroleague’de geçen sezon play-off biletini de kaparak kalıcı olmayı başaran AS Monaco var. Fransız ekibi koç Obradovic ile yola devam edip tekrar play-off’u hedeflerken çekirdek kadroyu koruyup yaptığı önemli transferlerle de gücüne güç kattı.

Öncelikle guard rotasyonuna bir bakalım. Bir numarada geçen sezon olduğu gibi takımın direksiyonunda Mike James olacak. Kariyerinin en olgun ve verimli sezonunu geçiren süper skorer, takımın organizasyonuna da çok önemli katkılar vermişti. Sadece skorer özelliği ile değil, asistleri ve hatta savunmada yaptığı hamlelerle de adından sıkça söz ettirmişti. Yeni sezonda da koç Obradovic’in sahadaki gözü kulağı olacak ve rakip koçların en fazla “onu nasıl yavaşlatabiliriz?” diye kafa yoracağı isimlerden biri olacak. Onun dakikalarını dengelemek için ise genç guard Strazel görevli olacak. Her geçen sezon üstüne koymaya devam eden ve henüz 20 yaşında olmasına rağmen Euroleague’de iyi bir tecrübeye sahip olan Farnsız oyun kurucu, sürati, deliciliği, organizasyon becerisi ve savunmada topa yaptığı baskıyla kenardan enerji getirecek, faydalı bir tamamlayıcı.

Kanat rotasyonu Monaco’nun güçlendiği alanlardan birisi. Artık ellerinde James’in omuzlarındaki skor yükünü azaltabilecek önemli bir silah daha var, Jordan Loyd‘dan bahsediyoruz elbette. Son yıllarda kendisini Euroleague’de farklı takımlarda kanıtlamış, istikrarlı ve çok yönlü bir skorer. Dribbling üstünden her türlü pozisyonda skor üretebilen bir oyuncu ki topsuz pozisyonlarda da etkin bitirici. James gibi topu seven bir liderin yanında bu özelliği ile yüksek verimlilikle oynayabilecek olması çok önemli. Onunla beraber geçen sezon Asvel’deki çaylak sezonunu çok iyi geçiren, bir dönem ligin sayı krallığına oturan bir isim Okobo 2 numaradaki süreleri paylaşacak. Solak guard, her ne kadar Fransa milli takımı ile Eurobasket’de beklentileri karşılayamamış olsa da yüksek potansiyelli bir hücum silahı ve ayrıca savunmada da kendisini geliştiren bir isim. Loyd ve James gibi tecrübeli isimlerden öğrenecek çok şeyi var, algılarını açabilirse gelişimini hızlandıracağı bir sezon olacaktır ki zaman zaman 1 numaraya da kayacak olması topla daha fazla oynayıp daha üretken olmasını sağlayabilir. 3 numarada da güçlü bir rotasyon var. Ulm’dan gelen Blossomgameçok yönlü bir isim. Dış şutları, güçlü fiziği, atletizmi ve ribaundlara katkısı ile oyunun her alanında takıma hatrı sayılır katkılar verecek bir isim. Kesinlikl yıldız potansiyeline sahip bir isim ve Pro A’da çıktığı ilk maçlarda da adaptasyon sorun yaşamadığını gördük. Onunla beraber süreleri paylaşacak isim ise geçen sezon adından sıkça söz ettiren genç forvet Diallo olacak. O da Blossomgame gibi çok yönlü bir silah ama savunma tarafı daha güçlüyken dış şutları daha gelişime açık bir isim. Dolayısıyla farklı özellikleri ama çok yönlü olmalarıyla beraber birbirlerini çok iyi tamamlayacaklardır. Her iki kanat pozisyonundan da süre alacak, koç Obradovic’in jokerlerinden biri olan Ouattara’yı da ana rotasyonda saymak lazım. Güçlü fiziği, savunmaya getirdiği enerji ve patlayıcı bir skorer olmasıyla çok faydalı bir görev adamı.

Gelelim uzun rotasyonuna. Burada ellerinde yeni bir silah var, John Brown. Geçen sezon eğer Kazan da diğer Rus takımları gibi ihrac edilmeseydi ligden, Brown sezonun en iyi savunmacısı olmaya aday bir isimdi. Solak forvet, üst düzey bir savaşçı, sahada olduğu her dakikada kanının son damlasına kadar veren, her topa atlayan bir isim. 4 numarada görev almasına rağmen çabuk ayakları ile adam değişmelerde rakip kısaların canını sıkan, çabuk elleri ile de uzunların karşısında dribbling yapmaktan korktuğu bir isim. Hücumda da bu enerjisini ribaundlar ve ikili oyun bitirişlerinde iyi kullandığı gibi orta mesafe tehditi de bulunan bir oyuncu. Onunla beraner 4 numarada süreleri paylaşacak isim ise Efes’den gelen Moerman olacak. Tecrübesi, dış şut tehditi ve ribaundlardaki katkısı ile halen değerli bir görev adamı. 5 numarada ise geçen sezon olduğu gibi Litvanyalı yıldız Motiejunas öne çıkıyor olacak. Solak uzun tecrübesi, dış şut tehditi ve alçak posttaki yüksek yüzdeli bitiriciliği ile koç Obradovic’in sisteminde önemli bir isim. İkili oyunlarda dışa devrilme opsiyonu da kritik ve geçen sezon savunmada beklendiği kadar zaaf yaratmamamış, pozisyon bilgisi sayesinde ayaklarının ağırlığını kapatmıştı. Hall ise yüksek enerjisi, atletizmi ve mobilitesi ile onun adeta eksiklerini kapatacak bir isim. Çok daha iyi bir çember koruyucu olan ve ribaundlarda yırtıcı olan Hall, ayrıca ikili oyunlarda da verimli bir bitirici, yine onun başrolde olduğu bir çok hava harekatı izleyeceğiz. Yeni transferlerden genç uzun Makoundou da çaylak sezonunda aldığı süreleri iyi değerlendirip, özellikle savunma ve ribaundlar konusunda bu iki isme destek olmaya çalışacak.

Monaco, geçen sezon tarihinde ilk kez yer aldığı Euroleague’de play-off bileti kaparak önemli bir başarı göstermişt ve bunun da etkisiyle hem ligde kalıcı olmuşlar hem de sponsorlar artı kulüp yönetimi taşın altına ellerini daha fazla koymuşlardı. Bunun da etkisiyle yaz döneminde kadrolarını Okobo, Loyd, Blossomgame, Brown gibi önemli yıldızlarla güçlendirdiler ve bana göre yeni sezonda da net olarak play-off adaylarından biri konumundalar tekrardan. James liderliğinde normal sezonu 5-7. sıra seviyelerinde bitirmelerini bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …