Güncel Haberler

Takım Analizi: Partizan

Turkish Airlines Euroleague‘de 2022-23 sezonunu Cuma günü açacak olan takımların analizlerine devam ediyorum.

Bu bölümdeki konuğum yıllar sonra tekrar Avrupa’nın zirvesine dönen Partizan olacak. Rus takımlarının ihrac edilmesi sonrası boşalan yerlerden birine özel davetiyle eklenen Sırp ekibi, efsane koç Obradovic yönetiminde kadrosunu güçlendirerek bu seviyede kalıcı olmaya, play-off bileti kapmaya çalışacak.

Öncelikle guard rotasyonlarına bir göz atalım. 1 numarada yeni transferlerden, Avustralyalı Exum olacak. Güçlü fiziği, delici özellikleri ve savumada birden fazla pozisyonu doldurabilmesiyle tam da koç Obradovic’in isteyeceği türden bir oyun kurucu. Onun topa yapacağı baskı ve savunmada yapacağı liderlik, hücumda da deliciliği artı organizasyon performansı Partizan’ın başarı faktörünü direkt olarak etkileyecektir. Avramovic’in sakatlığında onun sürelerini genç İsrailli guard Madar ile dengeleyecekler. Çok yetenekli bir oyuncu ama istikrar sorunu var, Euroleague’de çaylak sezonunu tecrübe edecek. Kanatlara baktığımızda öne çıkan isim son yıllarda Avrupa’nın en istikrarlı skorerlerinden biri olan, BCL’den Euroleague’e kadar kendisini her seviyede kanıtlamış bir isim, Kevin Punter. Devşirme olarak Sırbistan milli takımında da oynaması gündemde olan Amerikalı guard, koç Obradovic’in en güvendiği hücum silahı konumunda. Dribbling üzerinden yaptığı üretim kadar ceza şutları ve perdelerle hazırlanan üçlüklerle de yine çok can yakacak. Tecrübeli Sırp şutör Andjusic ve genç Sloven guard Glas da onun sürelerini dengeleyecekler 2 numarada. 3 numarada ise Partizan’ın en güçlü pozisyonlarından birisi. Bir diğer tecrübeli isim James Nunnally çift yönlü oyunu ile takımın öne çıkan silahlarından birisi konumunda. Geçen sezon Maccabi’de olgun bir basketbol oynayan ve son yıllarda bir şutörden komple bir skorere evrilen Nunnally, 3 numarada dribbling üstünden kendi skorunu üretebilmesi ile önemli bir silah. Ayrıca ribaunlara katkı vermesi ve savunmada da güvenilir bir isim olması koç Obradovic’in sistemine rahatlıkla uyum sağlayacağının göstergeleri. Onunla beraber Yunan forvet Papapetrou da 3 numaradaki süreleri paylaşacak. Tecrübeli oyuncu ilk kez ülkesinden çıktı ve elbette adaptasyon süreci diğer yeni transferlere göre farklı olacaktır. Ama o da oyunun her alanında fayda sağlayabilen, iyi bir takım oyuncusu olduğu için pas trafiğini kullanmayı seven Partizan sisteminde zorlanmadan sürece dahil olacaktır. Onun alçak posttan sırtı dönük üretimi, pasör özellikleri ve fiziksel artıları Partizan’a hücumda çeşitlilik katacağı gibi savunmada da her iki forvet pozisyonunda da sağlam durabilmesi adam değişmelerde takım arkadaşlarının işlerini kolaylaştıracaktır. Genç Sırp forvet Trifunovic de bu iki tecrübeli ismin dakikalarını dengelemek ve kenardan oyuna enerji getirmek için kullanılacak.

Uzun rotasyonunda da Partizan’ın bir çok güvenilir silahı var. 4 numarada öne çıkan isim yine Euroleague’de kendisini kanıtlamış tecrübeli isimlerden biri olan Zach LeDay. Evet hiçbir zaman bir yıldız performansı sergilemedi kariyerinde ama iç-dış tehditi, ribaundlardaki savaşçı kimliği ve savunmada çabuk ayakları ile adam değişmelerde sorun yaşamaması onu Euroleague seviyesinde her zaman aranan bir uzun yaptı. Güçlü fiziği sayesinde kısa beşlerde de kendisine pivot pozisyonunda yer bulabiliyor. Normalde Smailagic ile süreleri paylaşacaktı onun uzun sürecek sakatlığında genç uzun Vukcevic olacak alternatif konumda. Real Madrid altyapısında yetişmiş, basketbol IQ’su yüksek şut tehditi ile ters eşleşme yaratabilen, hücumda saha yerleşimini rakipler adına zorlaştıran bir uzun. Elbette fiziksel olarak güçlenmesi gerekiyor. 5 numarada ise genelde Lessort’u izleyeceğiz. Fransız uzun da Euroleague seviyesinde artık tecrübeli sınıfına giren isimlerden biri. Boyalı alandaki etkinliği, fiziksel oyundan kaçmaması ve ribaundlardaki yırtıcılığı ile değerli bir parça. İkili oyunlarda hem hücumda hem de savunmada çabuk ayakları ile fark yaratabiliyor olması da önemli bir özellik kuşkusuz. Onun sürelerini genç uzun Koprivica ile dengelemeye çalışacaklar. Euroleague’de çaylak sezonuna girecek olan 22 yaşındaki dev uzun, kalınlık olarak elbette biraz geride diğer uzunlardan ama yetenekleri ile bu açığı kapatabilir. Çember koruma konusunda takıma fayda sağlayabilir ki pota altında da güvenilir bir bitirici.

Partizan kesinlikle yüksek potansiyelli bir takıma sahip. Tecrübeli yabancı oyuncularla genç Sırp yıldız adaylarını ve görev adamlarını bir araya getirmişler koç Obradovic’in yönetiminde. Play-off potasını zorlayacak ekiplerden biri olacaklarını düşünüyorum. Punter, Nunnally, LeDay üçlüsünün sağlıklı kalabilmeleri ve istikrarlı katkı verebilmeleri durumunda ilk sezonlarında sürpriz yapıp play-off bile yapabilirler. Normal sezonu 9-11. sıra bandında tamamlamalarını bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …