Güncel Haberler

Takım Analizi: Alba Berlin

Turkish Airlines Euroleague‘de sezonun başlamasına artık saatler kaldı ama bazı takımlar için sezon Cuma günü başlayacak, ben de bu takımlar için analizlerimi paylaşmaya devam ediyorum.

Bu bölümdeki konuğumuz Alman ekibi Alba Berlin olacak. Koç Gonzalez ile yola devam ediyorlar ve yaz dönemini en sakin geçiren ekiplerden biri konumundaydılar. Geçen sezon kendi seviyeleri için başarılı işlere imza attıkları kadrolarını korurken sadece 2 takviye yaptılar.

Guard rotasyonlarına baktığımızda takımın direksiyonunda yine Jaleen Smith olacak. Hırvatistan milli takımı ile de iyi bir Eurobasket geçiren Amerikalı guard, koç Gonzalez’in yine sahadaki gözü kulağı olacak. Hem takımı derleyip toplaması, organizasyon becerisi hem de gerektiğinde sazı eline alıp takıma hücumda skor üretimi anlamında liderlik etmesiyle artık kendisini Euroleague sahnesinde kanıtlamış, elit bir guard. Bu sezonki en önemli transferlerindne biri de onu takımda tutmak oldu diyebiliriz zaten. Onunla beraber iki genç guard Blatt ile Mattisseck de 1 numarada süre alacak diğer isimler olacaklar. 2 numarada ise Alman milli takımı ile Eurobasket’de adından sıkça söz ettiren Lo, skorer kimliği ile her eve lazım bir oyuncu olduğunu gösterdi. Onunla beraber şutör kimliği ile öne çıkan Eriksson da önemli bir kanat oyuncusu ama uzun süreli bir sakatlığı var. Dolayısıyla Lo’nun sorumluluğu ve omuzlarındaki yük bir kademe daha artacaktır. Genelde 3 numarada süre alması beklenen isimlere baktıığımızda ise henüz beklenen patlamayı yapamamış olan ama görev adamı olarak istikrarını koruyan Zoosman olacak. Dış şutları istikrarsız ama penetre becerisi, güçlü fiziği, ribaundlardaki katkısı ve savunmadaki agresifliği ile değerli bir parça. Onunla beraber 2 genç oyuncu Delow ile Procida da yeni sezonda önemli dakikalar ve sorumluluklar alacaklar, kendilerini göstermek için bu fırsatı değerlendirmeleri gerekecek. Buradaki asıl önemli isim, altını çizmemiz gereken isim ise Olinde olacak. 24 yaşındaki genç forvet geçen sezon sakatlıklar nedeniyle tam verimli olamamıştı ama bu sezona iyi girdi ve koç Gonzalez’in güvendiği isimlerden biri olacak, potansiyelini artık sahaya yansıtmaya başladı.

Uzun rotasyonuna bakarken önce 4 numarayı inceleylim. Bu pozisyon Alba’nın en güçlü olduğu yer diyebiliriz. Euroleague’in son yıllarda gördüğü en istikrarlı, en kaliteli uzun forvetlerinden biri olan Luke Sikma‘ya sahipler. Çok yönlü bir oyuncu ama özellikle dış şutları ve pas yetenekleri ile fark yaratan bir isim. Neredeyse bir guard kadar iyi bir saha görüşü var ve gerek alçak posttan gerej yüksek posttan pas dağıtımı yapabildiği için Alba’nın pasa dayalı harekteli hücumlarınında merkez konumda. Onun istikrarı ve liderliği yine Alba’nın alt sıralardan uzak kalabilmesi adına en kritik faktörlerden biri olacak. Takımın artık daha fazla sorumluluk almasını beklediği isimlerden biri de Schneider olacak. Uzun yıllardır takımda olan ve hem Sikma’dan hem de koç Reneses’in tedrisatından geçmiş olan Alman uzun, dış şut tehditi, savaşçı kimliği ve savunmadaki çalışkanlığı ile değerli bir görev adamı. Ayrıca takıma yeni eklenen isimlerden Yeni Zelandalı Wetzell de Baskonia’da beklentileri karşılayamamış olsa da Berlin’deki ikinci şansı kullanmak isteyecektir. Özellikle hücumdaki potansiyelinden yararlanmak isteyecektir koç Gonzalez, o da hücumda çift yönlü bir silah. 5 numarada ise Alman milli takımında çok faydalı bir tamamlayıcı olduğunu kanıtlamış olan Thiemann olacak. Onun atletizmi, sert ve fiziksel oyunu, hücumda yüzü dönük de silahlarının bulunması ve tabiki Euroleague’deki tecrübesi yine değerli bir parça olmasını sağlayacaktır. Geçen sezon sakatlıkların da etkisiyle beklentileri karşılayamamış olan Lammers, yeni sezonda sağlıklı kalmayı başarıp, devamlılığı sağlayabilirse atletizmi, şut tehditi, mobilitesi ve ikili oyunlardaki bitiriciliği ile fayfalı olacaktır. Ayrıca özel bir fiziğe sahip olan Koumadje de geçen sezon olduğu gibi sınırlı sürelerde rakiplerin her iki pota altında da dengelerini bozmak adına farklı bir çözüm olacaktır koç Gonzalez’in elinde.

Alba, geçen sezonki kadrosunu koruduğu için elbette bir çok takımın aksine adaptasyon sorunu çekmeyecek. Ama diğer taraftan bu kadroyla da geçen sezondan daha iyi bir derece yapmaları pek de mümkün görünmüyor. Sonuçta ellerinde genç ve potansiyelli isimlerle beraber ligde kendisini kanıtlamış ama ortalamanın fazla üstüne çıkamamış, yıldızdan çok yıldızlara eşlik edebilecek seviyede isimler var. Dolayısıyla yeni sezonda da işlerini pek kolay olmayacağını, yine alt sıralarda yer alacaklarını tahmin ediyorum. 15-17. sıralar seviyesinde normal sezonu tamamlamalarını bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …