Güncel Haberler

Takım Analizi: Olympiakos

Turkish Airlines Euroleague‘de sezonu en son açacak takımlardan biri ile takımları mercek altına aldığımız bu yazı dizisinin sonuna geldik.

Yazı dizimizdeki son konuğumuz geçen sezonun Final Four ekiplerinden Olympiakos olacak. Yunan ekibi geçen sezon Final Four özlemini gidermelerini sağlayan tecrübeli koç Bartzokas ile yola devam ederken, çıtayı bu seviyede tutmak için hem çekirdek kadroyu korudu hem de önemli takviyeler yaptı ki sezona da ezeli rakipleri Panathinaikos’u yenip Süper Kupa’yı kazanarak moralli bir giriş yaptılar.

Öncelikle guard rotasyonuna bakalım. Takımın direksiyonunda yine tecrübeli oyun kurucu Kostas Sloukas olacak. Solak guard gerek yüksek üçlük yüzdesi, gerek dribbling üstü kendi skorunu üretmesi ile skor üretimine önemli katkı verdiği gibi, müthiş saha görüşü ve pas yetenekleri ile de koç Bartzokas’ın sahadaki gözü kulağı olmaya devam edecek. Ayrıca el yakan toplarda da ne kadar aranan bir isim olduğunu, ne kadar yüzdeli oynadığını geçen sezon bir kez daha gördük. Zaman zaman onunla beraber ama genelde 1 numaradaki süreleri paylaşarak sahada olacak isim ise yine Walkup olacak. Güçlü fiziği ile beraber Sloukas’ın savunmadaki zaaflarını da örtebilen, birebir savunması çok iyi olan bir guard. Ayrıca gerektiğinde skor katkısını da yükseltebilmesi ve onun da pasör özelliklerinin kuvvetli olması koç Bartzokas’ın 1 numarada elini rahatlatıyor. Geçen sezon koç Bartzokas’ın benchten getirerek kullandığı x-faktörlerden biri olan ve milli takımla Eurobasket’de de iyi işlere imza atan Larentzakis de yine guard rotasyonunda yıldızlara tavkiye yapacak. Lountzis ile Pappas da zaman zaman iki guard pozisyonununda da süre bularak, kısa sürelerde organizasyona ve skora katkı vermeye çalışacaklar. 2 numarada patlayıcı bir skorer, Canaan olacak. Yeni transferlerden biri olan Amerikalı guard, geçen sezonu Galatasaray’da tamamlamış ve çok iyi performanslara imza atarak Euroleague seviyesinde bir skorer olduğunu göstermişti. Sadece dış şutlarla değil, dribbling üstünden kendi skorunu yaratabilmelesi ile de değerli bir silah ve savunmada da kesinlikle çalışkan bir isim. Dolayısıyla koç Bartzokas’ın sisteminde sırıtmayacaktır. Burada süreleri tecrübeli bir isim McKissic ile paylaşacaklar. Canaan’ın aksine daha delici ve daha fiziksel bir oyuncu, fiziksel artıları ve çabuk ayakları, elleri sayesinde savunmada da çok daha faydalı bir isim. Dolayısyla tıp bir numarada olduğu gibi burada da birbirlerinin zaaflarını kapatabilecek farklı özelliklerdeki isimler olacak koç Bartzokas’ın elinde. Ayrıca McKissic’in zaman zaman 3 numaraya kayacağını da belirtelim tabiki.

Gelelim Olympiakos’un çok güçlü olduğu forvet rotasyonuna. Geçen sezonun en iyi beşine seçilen, kariyerinin en iyi ve olgun dönemini geçiren solak Bulgar forvet Sasha Vezenkov burada öne çıkan isim elbette. Onu genelde 3 numarada izleyeceğiz ve solak forvet yine takımın en önemli hücum silahı olacak. Gerek orta mesafeden gerekse dışarıdan bulduğu yüksek yüzdeli şutların yanı sıra artık dribbling üstünden de potaya atak etmeye başlaması sayesinde durdurulması zor bir skorer oldu ve her iki pota altında da ne kadar iyi bir ribaundçu olduğunu kanıtlamıştı geçen sezon Euroleague sahnesinde. Onunla beraber 3 numaradaki süreleri paylaşacak isim ise ligin en tecrübeli isimlerinden biri olan, bir diğer solak forvet Papanikolaou olacak. Hücumda sınırlı bir silah olsa da ceza üçlükleri, koridor bulduğunda yaptığı güçlü ataklar ve tam sahada kanat koşucusu, bitiricisi olarak ortaya koyduğu performans onu halen değerli bir silah yapıyor. Tabi asıl önemli özelliği güçlü fiziği ve pozisyon bilgisi sayesinde savunmada takıma kazandırdığı sertlik ve disiplin.

Uzun rotasyonuna bakacak olursak 4 numarada sürelerin çoğunu yeni transferlerden Peters’ın alacağını söyleyebiliriz. Her mesafeden şut tehditi olan ve dribbling üstünden de orta seviyede bir tehditi bulunan Amerikalı forvet, hücumda her takıma lazım bir silah ki topsuz etkinliğinin de yüksek olması onu daha uyumlu, değerli bir parça yapıyor. Savunmada da artık artan tecrübesi ve pozisyon bilgisi ile eskisi kadar sırıtmıyor, ribaundlara da daha fazla katkı veriyor. Onun sürelerini paylaşacak isim ise bir diğer yeni transfer Bolomboy olacak. Rus uzunun da dış şut tehditi var ama tabiki onun daha sınırlı bir hücum portföyü var. Onun bu takımdaki görevi, ribaundlar, çember koruma ve adam değişmelerde çabuk ayakları ile ters eşleşmeleri engellemesi olacak ki zaman zaman 5 numaraya da kayacaktır. 5 numara demişken burada yine takımın en güvendiği isim, dev Fransız uzun Moustapha Fall olacak. Haddinden uzun bir pivot olmasına rağmen mobilitesi ve savunmada kısaların bile karşısında durabilmesi ile gerçekten çok ama çok değerli bir parçası koç Bartokas’ın sisteminin. Her iki pota altında da rakiplerin karşısında görmek istemeyeceği cinsten bir uzun ve takım arkadaşlarının çoğu geçen sezon da onunla birlikte oynadıkları için onu nasıl kullanacaklarını, nasıl verimli hale getirip, zaaflarını nasıl kapatacaklarını da çok iyi biliyorlar. Onunla beraber yeni transferleden Black 5 numaradaki süreleri paylaşacak. Bahçeşehir’de iyi bir sezon geçiren Amerikalı uzun elbette Euroleague seviyesinde as uzun olarak kendisine rol bulabilecek bir noktada değil ama halen çabuk ayakları, atletizmi, güçlü fiziği ve tecrübesi ile kısıtlı sürelerde hem hücuma hem de savunmaya enerji artı sertlik getirecek bir isim. İki pota altına da rakip uzunları yıpratmak için onu kullanacaktır koç Bartzokas.

Geçen sezon F4 oynayan kadronun as isimlerini koruyan Olympiakos, sezona adaptasyon anlamında en avantajlı konumda başlayan ekiplerden biri. Kadrolarına ekledikleri, Canaan, Peters, Black gibi isimler Euroleague tecrübesine sahipler ve hep takımda eksikliği hissedilen özelliklere sahipler, çok iyi birer tamamlayıcı olacaklardır. Yine Sloukas, Vezenkov, Fall üçlüsünün liderliğinde, bu değerli takviyelerle beraber ligin favorilerinden biri olacaklar ve normal sezonu 3-5. sıra seviyelerinde tamamlamalarını bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …