Güncel Haberler

Takım Analizi: FC Barcelona

Turkish Airline Euroleague‘de henüz sezonu açmamış takımların analizlerine devam ediyoruz.

Bu bölümdeki konuğumuz son yıllarda bir türlü istediği kupaya ulaşamayan FC Barcelona olacak. Geçen sezon Final Four yarı finalinde ezeli rakibi Real’e elenen İspanyol devi koç Saras ile yola devam ederken kadrosunda da önemli değişiklikler yaptı ve daha da güçlendiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Öncelikle guard rotasyonuna bakalım. Takımın direksiyonunda artık Calathes’in ayrılmasıyla beraber Tomas Satoransky olacak. Bu yaz döneminin Euroleague’deki en önemli transfer hamlelerinden biri oldu Çek yıldız. NBA’de başarılı geçen 6 sezonun ardından tekrar yuvasına döndü yıldız oyun kurucu. Eurobasket’de de sakat sakat oynamasının etkisiyle tam randıman verememişti, sezon başında da halen sakatlığını atlatmaya çalışıyor. Yüzde yüz sağlığına ulaşınca Euroleague’in elit guardlarından biri olacağını rahatıkla söyleyebiliriz. Güçlü fiziği, organizasyon becerisi, müthiş saha görüşü ve pas yetenekleriyle özel bir lider, üst seviye bir karakter. Gerektiğine sazı eline alıp skor yükünü de çekebiliyor olması büyük bir artı olacak koç Saras’ın elinde. Onunla beraber Jokubaitis de 1 numarada önemli süreler alacak. Eurobasket’de Litvanya milli takımı ile de iyi işlere imza atan ve gelişiminim hızlı bir şekilde sürdüren genç solak guard, yeni sezonda da enerjisi, deliciliği ve her geçen yukarıya çektiği dış şut yüzdesi ile takıma değer katacak.

Kanatlarda da Barça’nın elinde geniş bir rotasyon var. Her ne kadar sezona sakatlığının da etkisiyle yavaş bir giriş yapmış olsa da Cory Higgins burada öne çıkan isim. Euroleague seviyesinde elit bir skorer olduğunu defalarca kanıtlamış bir isim ki özellikle topun el yaktığı anlarda sorumluluk alarak kazandırdığı maçlar saymakla bitmez. Ayrıca bu kadar özel bir skorer olmasının yanında üst seviyde de bir savunmacı, rakip takımın en skorer ismini rahatlıkla verebileceğiniz kadar güvenilir seviyede. Onunla beraber iki numarada hatta zaman zaman da bir numaraya kayarak süre alacak diğer isim ise Laprovittola. Özellikle dış şutlardaki etkinliği, sadece ceza şutlarında değil dribbling üstü üçlüklerde de bir uzman olması ve hücumdaki agresif tarzı ile yaratıcılık konusunda koç Saras’ın güvendiği isimlerden biri. Şutör demişken elbette keskin nişancı Kuric’i de unutmamak lazım. Her zaman kendisini hazır tutan, sahada kaldığı her anda faydalı olan çok değerli bir görev adamı. 3 numarada ise yeni transferlerden Kalinic öne çıkıyor. Sırp forvet, Valencia ve ardından Kızıl Yıldız’da takımın ilk 2-3 skor opsiyonundan biriydi, bu nedenle de elbette dakikaları ve kullandığı toplar fazlaydı. Şimdi Barça’da ise tekrar Fenerbahçe günlerine dönecek, o tarzda bir görevde sahada olacak. Enerjisi, savunmadaki katkısı, ribaundlarda her topa girmesi ve hücumda gerektiğinde sırtı dönük üretmesi, fırsat geldiğinde ceza şutlarını sokması gerekecek, topla çok daha az buluşacak. Ama zaten bu role alışkın bir isim ve sezonun ilk kısmında da hızlıca adapte olduğunu gösterdi. Onunla beraber geçen sezonun ikinci kısmında kendisine gelmiş, bunu da yeni sezonun ilk bölümünde göstermeye başlamış Abrines olacak. Onun da ana silahı dış şutlar ve saha yerleşiminde koç Saras’ın sisteminde çok önemli bir yere sahip. Yeni transferlerden Pauli de kanat rotasyonuna enerjisi, fiziksel oyunu ve savunma becerileri ile kenardan gelerek katkı verecek.

Gelelim uzun rotasyonuna. 4 numarada elbette formanın sahibi Nikola Mirotic. Euroleague’in en çok kazanan yıldızı sezona sakat olarak giriyor olsa da sağlıklı döndüğü andan itibaren yine ligi skorer oyunu ile domine edecektir. Hücumda her pozisyonda skoru koklaması, el üstünden ve zor pozisyonlarda dahi sanki herkesin atabileceği atışlarmış gibi basit şekilde pozisyonları bitirmesiyle rakip savunmaların canını sıkmaya decam edecek. Onun yokluğunda zaman zaman Kalinic 4 numaraya kayıyor henüz yeni transfer Da Silva’yı tam olarak sisteme dahil edebilmiş değilller. Bu nedenle de koç Saras çift 5 numara ile geçebiliyor rotasyonları. Yeni transferlerden Vesely de Davies’in yerini doldurması beklenen bir isim ama elbette farklı oyuncular. Vesely pasör özellikleri daha kuvvetli ve hareketli pozisyonlar, devrilmelerde daha etkili bir bitirici, Davies gibi sırtı dönük silahları yok. Bu nedenle de onu 4 numara gibi kullanabiliyor koç Saras. Milli takımdaki vasat performansının aksine burada sezona çok iyi başlayan milli oyuncumuz Sertaç’ın da süreleri ve sorumluluğu ciddi oranda artmış durumda. Hem orta mesafeden hem de yay gerisinde güvenilir bir şutu olması onu savunulması zor bir isim yapıyor ki boyalı alanda da mücadeleci kimliği ve savunmadaki pozisyon bilgisi ile koç Saras’ın en güvendiği isimlerden biri konumunda. Yeni transferlerden Tobey de Slovenya milli takımında olduğu gibi dış şutları ve çember altındaki verimli oyunu ile koç Saras’ın 5 numarada elini güçlendiren bir isim.

Barça Mirotic’in iyileşmesiyle beraber kuşkusuz yine en güçlü Final Four adaylarından biri olacak. Satoransky, Kalinic, Tobey, Vesely takviyeleri onlara gerçekten sınıf atlatacak cinsten. Geçen sezon verim alamadıkları bir çok isimden kurtuldular ve bu 4 isim de sezonun başında da direkt katkı vereceklerini gösterdiler zaten. Higgins ve Sertaç’ın varlığını da düşündüğümüzde Barça’nın geçen sezon olduğu normal sezonu zirve seviyelerinde yani, 2-4. sıralarda bitirmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Tabiki Mirotic’in ne zaman ve ne kadar sağlıklı döneceği de sıralamadaki yerlerini direkt olarak etkileyecektir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Yenilgisi Ardından Konuştu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi ilk maçında Panathinaikos OAKA’da konuk ettiği Maccabi Tel Aviv’e 87-91’lik skorla yenilerek …