Güncel Haberler

Takım Analizi: Kızıl Yıldız

Turkish Airlines Euroleague‘de 2022-23 sezonuna 7 Ekim Cuma günü başlayacak olan takımların analizleri ile yazı dizimize devam ediyoruz.

Bu bölümdeki konuğumuz ise Sırbistan temsilcisi Kızıl Yıldız olacak. Koç Jovanovic’i göreve getirerek yeniden yapılanma sürecine girdiler ve hedefleri eski günlere gerip dönüp, play-off potasında tekrar savaşçı bir takım olabilmek.

Guard rotasyonlarına baktığımızda takımın direksiyonundaki yeni ismin Jaylen Adams olduğunu görüyoruz. Ancak onun Eurolaegue sahnesinde bir çaylak olduğunu unutmayalım. Evet skorer özellikleri ile fark yaratabilecek bir isim ama Avrupa’nın zirvesinde, buradaki sertliğe alışması da zaman alacaktır. Ona 1 numarada destek olacak isim bu seviyelerin en tecrübeli oyuncularından biri olan Markovic. 2 numarada ise hem tecrübesi hem de skorer kimliği çok şey beklenen bir isim Nedovic olacak. Ancak kariyeri boyunca olduğu gibi yine sakatlıklar peşini bırakmadı ve sezona da başlayamayacak. Onun sağlıklı kalabilmesi ve istikrarı Kızıl Yıldız’ın başarısı için kritik olacak. Guard rotasyonuna destek olacak isimler ise deliciliği ve skoru koklayan oyunuyla combo-guard Ivanovic ve savunma bakanı, takım kaptanı Lazic olacak. Kanat rotasyonunda ise en güvendikleri isim kuşkusuz John Holland olacak. Bursaspor’daki perfomansıyla adeta yeniden doğan Amerikalı forvet, dış şut tehditi, dribbling üstünden kendi skorunu üretebilmesi ve savunmadaki direnci, güçlü fiziği ile çift yönlü bir oyuncu. Onun tecrübesindan çok faydalanacaklar sezon boyunca. Tabi Dobric’i de unutmayalım. Solak oyuncu hem 2 hem de 3 numarada hücumda haddini bilerek oynayan, istikrarlı katkı veren, savunmada da rakibin en skorer ismini kolaylıkla emanet edebileceğiniz bir oyuncu. Ayrıca Lazarevic de hazırlık maçlarında ve ABA açılışında iyi sinyaller verd. Tabiki Euroleague için henüz daha toy. Ilic de güçlü fiziği, savunmadaki savaşçı kimliği ve ribaundlara katkısı ile görev adamı olarak forvet rotasyonunda arkadaşlarını dinlendiren isim olacak.

Uzun rotasyonun Kızıl Yıldız’ın en güçlü olduğu pozisyonlar diyebiliriz. Önce 4 numaraya bakalım. Bahçeşehir’de başlayıp Milano’da tamamladığı sezonda iyi bir performans sergiledi Ben Bentil. O da artık Euroleague’in tecrübeli isimlerdinden birisi. Hücumda hem sırtı dönük hem de yüzü dönük birebir silahlarının olması, artı dış şut tehditine sahip olması onu çok değerli bir faktör yapıyor. Geçen sezon sakatlıkların da etkisiyle kendisine önemli süreler bulan ve bu fırsatı iyi değerlendiren Mitrovic de 4 numarada takımın güvendiği isimlerden biri olacak. Genç ve yüksek potansiyelli uzun Petrusev de hücumdaki artılarını kısa sürelerde sahaya koymaya çalışırken savunmasını ve fiziğini de geliştirmeye devam etmeye çalışacak. 5 numarada ise Martin takımın takımın ana silahı. Güçlü fiziği, boyalı alandaki sert ve mücadeleci oyunu artı ikili oyunlardaki yüksek yüzdeli, patlayıcı bitirişleri ile iyi bir tamamlayıcı uzun. Savunmada da çabuk ayakları ile adam değişmelerde kısaların karşısında kalması Kızıl Yıldız adına en önemli artılardan biri olacak. Onun dakikalarını 2 tecrübeli Sırp uzun ile dengelemeye çalışacaklar. Uzun yılların ardından kariyerinin son döneminde Euroleague’e tekrar dönen Raduljica, özellikle boyalı alanda çok önemli bir hücum silahı ama ağır ayakları ile savunmada da kısaların ayaklarını hedef alacağı cinsten bir zaafiyet getiriyor. Benzer şeyleri Kuzmic için de söylemek lazım. Bu iki uzundan biri sahadayken koç Jovanovic’in adam değişme savunmalarında farklı kaymaları devreye alması gerekecek.

Sırp ekibi her ne kadar kadrosunu geçen sezona göre güçlendirmeye çalışmış olsa da ligde yer alan 18 takım arasında onlardan kötü diyebileceğimiz bir takım yok. Sadece kağıt üstünde değil, hazırlık maçlarında ve ABA’in açılışı ile beraber oradaki performansları da bu durumu kanıtlar cinsten. Evet Bentil, Holland, Martin, Raduljica gibi tecrübeli artı kaliteli isimler var ellerinde, Adams ve Nedovic de önemli birer hücum silahı ama bu isimlerle Euroleague seviyesinde alt sıralardan kurtulmak bana göre pek mümkün olmayacak. Normal sezonu 16-18. sıra seviyelerinde tamamlamalarını bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Yenilgisi Ardından Konuştu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi ilk maçında Panathinaikos OAKA’da konuk ettiği Maccabi Tel Aviv’e 87-91’lik skorla yenilerek …