Güncel Haberler

Euroleague 2022-23 Sezonu Öncesi Güç Sıralaması

Turkish Airlines Euroleague’de 2022-23 sezonu 6 Ekim Perşembe günü başlıyor.

Ben de sizler için yeni sezon öncesi organizasyonda yer alacak 18 takım için bir güç sıralaması hazırladım. Keyifli okumalar.

18 – KIZIL YILDIZ

Sırp ekibi koç Jovanovic’i göreve getirerek kadrosunu da büyük ölçüde yeniledi. Ancak çok fazla soru işareti barındıran bir kadroya sahipler. Nedovic, Raduljica, Kuzmic, Ivanovic gibi isimlerin sağlıklı kalma ve istikrar konusunda sıkıntıları var. Ayrıca direksiyona oturttukları Adams’ın tecrübesi yok bu sahnede ve Martin de devamlılığı olan bir pivot değil. Bu kadroyla alt sıralardan kurtulabileceklerini düşünmüyorum.

17 – ZALGIRIS KAUNAS

Zalgiris’in geçen sezonki durumundan yukarılarda bir seviyede normal sezonu bitirmesi pek de kolay olmayacak. Evans, Brazdeikis, Hayes gibi ana silahlar play-off kovalayan çoğu Euroleague takımında ancak görev adamı ya da tamamlayıcı rolde olabilirler ama burada onlardan ana rolde olup takımı taşımaları bekleniyor ki takımın çoğunun da yeni olması adaptasyon ve organizasyon konusunda da zorlanacaklarını gösteriyor. Bu nedenle de normal sezonu ancak 16-18. sıra seviyelerinde bitirebileceklerini tahmin ediyorum.

16 – ALBA BERLIN

Transfer dönemini en sessiz geçiren isimdi Alman ekibi. Sadece Procida ve Wetzell hamlelerini yaptılar ama iki isim de Euroleague seviyesinde ancak görev adamı olabilecek seviyede. Evet ellerinde Lo, Smith, Sikma, Thiemann gibi değerli isimler var ama zaten bu isimlerle geçen sezon çıkabildikleri seviyeyi gördük ki uzun bir süre Eriksson’dan da fayalanamayacaklar. Dolayısıyla yine alt sıralardan çıkabileceklerini düşünmüyorum.

15 – PANATHINAIKOS

Panathinaikos yeni bir maceraya başlayacak ve yeni koçu artı birçok yeni oyuncusuyla ama onların mevcut kadrolarının yine play-off potasından uzak kalacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ne tecrübe ne de kalite anlamında ilk 8 sırayı zorlayabileceklerini düşünmüyorum. Lee ve Williams gibi isimlere güvenerek hata yaptıklarını düşünüyorum ki özellikle uzun rotasyonunda başları epey ağrıyacak. Bu nedenle de geçen sezon olduğu gibi yine yerlerinin 14-16. sıralar seviyelerinde olacağını tahmin ediyorum.

14 – LDLC ASVEL VILLEURBANNE

Asvel geçen sezona göre güç kazanmış durumda. De Colo gibi skorer bir lidere sahip oldukları gibi Obasohan ve Jackson-Cartwright gibi dinamik, delici ve çok yönlü guardlar da var ellerinde. Lauvergne, Noua, Fall üçlüsünden de pota altında istikrarlı bir katkı alabilirlerse bu sezon alt sıralardan daha uzakta, 13-15. sıralar seviyelerinde normal sezonu tamamlayabileceklerini tahmin ediyorum.

13 – VALENCIA

Valencia Euroleague’in yeni takımlarından birisi ve kalıcı olabilmek için play-off yapmaları gerekiyor. Bu konuda da mevcut kadroları ile işleri epey zor, koç Mumbru’nun öğrencilerinden yüzde yüzden de fazla verim alması gerekiyor. Özellikle ellerinde Euroleague tecrübesi olmayan isimlerin fazlalığı işlerini daha da zorlaştıracak bu hedef doğrultusunda. Normal sezonu 12-14. sıralar civarında tamamlayacaklarını tahmin ediyorum.

12 – PARTIZAN

Koç Obradovic yönetiminde uzun süredir çok istedikleri Euroleague sahnesine özel davetiye ile de olsa çıkmayı başardılar. Evet bu seviye için kadrolarını güçlendirdiler Exum, Nunnally, Papapetrou gibi önemli isimlerle ki ellerinde bu seviyede tecrübeleri bulunan Punter, LeDay ve Lessort gibi isimler de var halihazırda. Ancak hem Avramovic ile Smailagic’in uzun sürecek sakatlıkları hem de takımda kalan isimlerin tecrübesiz olması onları play-off hedefinden uzaklaştıracaktır.

11 – CAZOO BASKONIA

Baskonia heyecan verici bir hücum takımı kesinlikle. Thompson, Howard, Marinkovic, Giedraitis, Hommes, Costello günlerinde olduklarında özel skor opsiyonları. İşte bu isimleri tamamlayacak asker rolündeki diğer oyuncuların performansı da Baskonia’nın play-off şansını belirleyecek diyebiliriz. Play-off hedefini sonunu kadar zorlayacaklardır fakat normal sezonu 10-12. sıralar civarında bitireceklerini düşünüyorum.

10 – FENERBAHÇE BEKO

Sarı lacivertliler yepyeni bir takım ve önlerinde uzun bir yol var, sezon içerisinde gelişmeye çalışacak bir takım olacaklar. Dolayısıyla özellikle sezonun ilk bölümlerini ne kadar az kazayla atlatabilirlerse bu onların play-off hedefine ulaşmalarını o kadar olası hale getirir. Ancak bu sezon play-off kovalayacak çok önemli, çok dişli kadrolar var. Bu nedenle ben sarı lacivertlilerin koç Itoudis ile yapılan 3 yıllık planlamanın ilkinde play-off yapabilmesinin pek mümkün olacağını düşünmüyorum. Normal sezonu, evet şartları zorlayacaklardır fakat normal sezonu 9-11. sıralar seviyelerinde bitirmelerini bekliyorum.

9 – FC BAYERN MUNICH

Bayern yine taş gibi bir kadro kurmuş. Zaten ellerinde olan Walden, Obst, Jaramaz, Weiler-Babb, Lucic, Rubit, Hunter gibi üst düzeyde verim aldıkları isimlerin yanına Winston, Bonga, Harris, Gillespie gibi kaliteli parçaları eklediler ki sağlıklı bir Zipser’in de ne kadar faydalı olacağını bir önceki sezondan biliyoruz. Yine rakiplerin karşılaşmayı sevmeyeceği, özellikle Audi Dome’da çok can yakacak bir Bayern izleyeceğiz. Üçüncü kez üst üste play-off hedefini sonuna kadar kovalayacaklarını ve normal sezonu 8-10. sıralar civarında bitireceklerini düşünüyorum.

8 – VIRTUS BOLOGNA

Koç Scariolo’nun öğrencileri EuroCup şampiyonu olarak, bileklerinin hakkıyla Euroleague biletini kaptılar. Ellerindeki bütçeyi de çok iyi değerlendirdiler ve kadrolarını bu seviye için genişlettiler. Sezona da İtalya’da Süper Kupa’yı kazanarak başladılar, ne kadar formda olduklarını gösterdiler. Tam bir play-off kadrosu var ellerinde. Her pozisyonda iyi 2 alternatifleri var ve hedeflerini gerçekleştirip play-off bileti kapacaklarını düşünüyorum.

7 – MACCABI TEL AVIV

Maccabi’de koç yeni ve kadro neredeyse tamamen yeni. Dolayısıyla elbette bir adaptasyon süreci geçirmeleri gerekecek. Hatta bunun altını ekstra çizmek gerekli çünkü özellikle uzun rotasyonunda Colson ve Martin gibi çaylak isimlerden de önemli katkılar bekleyecekler. Brown, Hilliard, Poythress gibi kendilerini Euroleague’de kanıtlamış yıldızlar liderliğinde eğer uyum sorunu yaşamazlar ve koç Kattash süre dağılımı artı rollerin belirlenmesi konusunda verimliliği yakalayabilirse bu sezon da onları 6-8. sıra seviyelerinde görebileceğimizi tahmin ediyorum.

6 – AS MONACO

Geçen sezon ilk kez yer aldıkları Euroleague sahnesinde play-off bileti kapmayı başarmıştı Fransız ekibi. Çıtayı aşağı düşürmemek adına kadrolarını da önemli ölçüde güçlendirdiler. James, Okobo, Loyd, Blossomgame, Brown gibi isimler gerçekten heyecan verici hamleler ki James dışında Diallo, Motiejunas ve Hall gibi önemli parçaları da ellerinde tutarak önemli bir işe imza attılar. Koç Obradovic liderliğinde bir kez daha play-off bileti kapacaklarını düşünüyorum.

5 – OLYMPIAKOS

Koç Bartozak ile yola devam eden Yunan ekibinde hedef yine Final Four ve bunun için de kadrolarını güçlendirdiler. Bir çok rakibe göre daha az adaptasyon sorunu çekeceklerini düşünüyorum çünkü Sloukas, Walkup, Larentzakis, Papanikolaou, McKissic, Vezenkov, Fall gibi önemli parçaları korudular. İlk 4 sırayı zorlayacaklarını ve play-off ev sahibi avantajı için son ana kadar resmin içinde olacaklarını tahmin ediyorum.

4 – OLIMPIA MILANO

Milano geçen sezona göre çok daha geniş ve kaliteli bir kadro kurdu. Özellikle pota altında koç Messina’nın geçen sezon bulamadığı derinliği bu kez yakaladığını net olarak söylemek lazım. Davies, Melli, Voigtmann üçlüsünün performansı direkt olarak belirleyici olacak. Ama onların beklenen performansı verebilmesi de elbette Pangos, Mitrou-Long, Baron gibi guardların organizasyondaki etkinliklerine, liderliklerine direkt olarak bağlı. Süper Kupa’da ezeli rakipleri Bologna’ya kaybederek henüz hazır olmadıklarını gösterdiler ama gerçekten F4 kadrosu var ellerinde ve koç Messina faktörüyle beraber normal sezonu 3-5. sıralar seviyelerinde bitirebileceklerini düşünüyorum.

3 – FC BARCELONA

Her ne kadar geçen sezon play-off’da ezeli rakipleri Real’e elenmiş olsalar da Barça yönetimi koç Saras’a güvenmeye devam etti ve yeni sezon öncesi de onun isteği doğrultusunda kadroya Vesely ve Satoransky gibi önemli takviyeler yapıldı, tabi Davies ile Calathes’in yerine geldi bu isimler. Sezon başında Mirotic ve Higgins’den faydalanamayacakları için adaptason döneminde biraz zorlanabilirler ama sakatlar iyileştikten sonra ilk 4 sıranın en güçlü adaylarından biri olacaklar yine.

2 – ANADOLU EFES

Son 2 sezonu üst üste şampiyon olarak tamamlayan Efes, tarihteki ilk 3-Peat’i yapabilmek adına yola çıkıyor. Ancak takımın yıldızlarından Larkin’den uzun bir süre faydalanamayacaklar. Buna karşın forvet rotasyonunu tamamen yenilediler ve ciddi anlamda güçlendiler. Özellikle Clyburn hamlesi seviye atlattı ki Zizic de pota altında 40 yılllık Efesli gibi oynadı hazırlık döneminde. Yine en güçlü F4 ve şampiyonluk adaylarından biri konumunda koç Ataman’ın öğrencileri.

1 – REAL MADRID

geçen sezonun finalisti olan Real Madrid, aynı seviyede sezonu tamamlayabilir ki en güçlü şampiyonluk adaylarından biri olduklarını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Her pozisyonda en az iki yıldızı bulunan İspanyol devi, özellikle Rodriguez, Musa, Hezonja hamleleriyle ses getirdi, gücüne güç kattı. Açıkçası normla sezonu ilk 4 sırada bitirmemeleri ve Final Four bileti kapamamaları benim için sürpriz olur.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …